‘Zamanın Ötesinde Tasarım Kâşifleri #6’ etkinliğinde Geberit’in bu yılki konuğu Edoardo Tresoldi...

Uzay zaman boyutunu aşmak ve sanatla dünya arasında görsel bir diyalog oluşturmak için transparan tel örgü yüzeyler ve endüstriyel malzemeler kullandığı tasarımlarını hayata geçiren Edoardo Tresoldi, Geberit’in davetlisi olarak İstanbul’a geliyor. Sanatında alan ve alan boyutunu aşmak için şeffaflıkla oynayan ve sanat ile yeryüzü arasında fiziksel sınırlamaları ortadan kaldıran Tresoldi, 9 Ekim Salı İTÜ Maçka Kampüsü'nde, mimarlar, mimarlık öğrencileri, mühendisler ve tasarımcılarla bir araya gelmeye hazırlanıyor.

İsviçre'li sıhhi tesisat devi Geberit, bu yıl Arkitera Mimarlık Merkezi iş birliğiyle gerçekleştirdiği ‘Zamanın Ötesinde Tasarım Kâşifleri’ etkinliğine kaldığı yerden devam ediyor. 9 Ekim Salı günü İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka Kampüsü'nde 6.'sı düzenlenecek etkinliğin bu yılki konuğu ise çağdaş sanatın dünya çapındaki en önemli temsilcilerinden biri olan Edoardo Tresoldi.

Hayalet tel örgülerin ismi…

Geberit’in 2018 mottosu olan ‘Güvenilir bir ortakla yalnız değilsin” çerçevesinde kamusal alanda gerçekleştirdiği projelerinin tüm detaylarını anlatacak olan Tresoldi, alan ve alan boyutunu aşmak için mesh ve endüstriyel materyallerden oluşan şeffaflık oyunlarıyla mimarlık gibi farklı disiplinlerin nasıl ortağı olduğunu konuklarla paylaşacak. 2013'ten bu yana, ‘genius loci’ (yerin ruhu) ve peyzaj öğeleri çalışması üzerine araştırmalarına odaklanarak kamusal alan projeleri gerçekleştiren Tresoldi, Ocak 2017'de Forbes tarafından 30 yaşın altında en etkili 30 Avrupalı ​​sanatçının arasında gösterildi. İtalya'da yaşayan sanatçı, heykeller, sahne tasarımları ve hatta bazen daha kapsamlı yerleştirmeler de yapıyor. Sanatçı son çalışmalarından birisini, Dubai'li ofis Designlab Experience ortaklığıyla, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'deki bir kraliyet etkinliği için üretti. Archetype isimli çalışma, mimari ve doğanın sürekli ilişki içinde olduğu, insanı tarafından yorumlanmış bir bahçe. Tasarım, 7.000 metrekarelik etkinlik mekanını tamamen kaplıyor. Hem üst taraftan hem de alt tarafından aydınlatılan asma telden kubbeler, kolonlar ve kemerler; yarı geçirgen, hayaletvari bir görünüme sahip. Öte yandan Edoardo Tresoldi, Siponto Arkeoloji Parkı‘nda (İtalya) yer alan erken dönem Hıristiyan kilisesini tel örgüleri kullanarak ayağa kaldırdı. ‘Basilica di Siponto’ adlı restitüsyon çalışması, boşluğun içinde yarattığı transparan hacimle ziyaretçilerin ışık ve gölge oyunları arasında bir deneyim yaşamasını sağlıyor.

Coachella Müzik Festivali’ne Edoardo damga vurdu...

California'da düzenlenen Coachella Müzik Festivali’ne damga vuran Tresoldi, tasarladığı ‘Etherea’ ile katılımcıların ilgi odağı oldu. Diğer yapıların yanı sıra iki hafta alanda kalan Etherea, katılımcıların kendileriyle kendi diyaloglarını oluşturmalarını sağlayan bir yer olarak beğeni kazandı. Etherea, çok boyutlu bir deneyim yaratan müzik performanslarının yanında yer aldı. Enstalasyon, Neoklasik ve Barok mimariden esinlenen üç şeffaf heykelden oluşuyor. Üç strüktür de şekil olarak birbirinin aynısı olsa da farklı ölçeklerde oluşturulmuş. 11, 16 ve 22 metre yüksekliğindeki kurulumlar, sıra halinde tek bir eksene oturtulmuş.

9 Ekim Salı günü İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka kampüsünde tasarımcı ve mimarlar ile bir araya gelecek olan Edoardo Tresoldi, konferansta; “Yokluk Maddesinden Metafizik Harabeye” konulu bir  konuşma yapacak.  Konuşmasının ardından Tresoldi, merak edilen sorulara da yanıt verecek.

Zamanın Ötesinde Tasarım Kâşifleri #6 etkinliği ile ilgili tüm detaylar Geberit’in https://www.instagram.com/geberit.tr  ve https://www.facebook.com/geberit.tr hesapları ile arkitera.com web sitesi ile Arkitera’ya ait sosyal medya hesaplarından takip edilebilecek.

Ayrıntılı bilgi ve katılım için detaylar çok yakında www.geberit.com.tr sayfasında!

Editöre Not: 

Zamanın Ötesinde Tasarım Kâşifleri konuşmacıları; 

Zamanın Ötesinde Tasarım Kâşifleri #3;

Rachel Armstrong - Ekolojik Çağda Mimarlık için Yeni Gelecekler: Griyi Yeşille Buluşturmak; 2100 yılında yıldızlararası uzay yolculuğunu hedefleyen “Persephone” projesi kapsamında Kapadokya’dan ilham alarak topraktan kentler planlayan ünlü tasarımcı Rachel Armstrong, Geberit’in davetlisi olarak İstanbul’a geldi. “Mimarlığı kimya ile buluşturan” Armstrong, 9 Haziran’da Yapı-Endüstri Merkezi’nde “Ekolojik Çağda Mimarlık için Yeni Gelecekler: Griyi Yeşille Buluşturmak” etkinliğinde konuştu.

Zamanın Ötesinde Tasarım Kâşifleri #4; 

Mark Foster Gage- Tasarım Akışkanlığı; Mimari ve tasarım denklemini sıra dışı biçimde biyoloji, moda ve müzik gibi farklı disiplinlerle birleştiren Gage, tüm dünyada yankı uyandıran Khaleesi kod adıyla da bilenen West 57th Street Tower projesiyle son zamanlarda adından sıkça söz ettirdi.

Zamanın Ötesinde Tasarım Kâşifleri #5;

Wolf D. Prix: Geberit’in 2017 mottosu olan ‘Zaman geçer, Kalite kalır’ çerçevesinde yeni nesil mimarinin tüm detaylarını anlatan Prix, ayrıca robotik ve 3D Printing teknolojisinin günümüz ve geleceğin mimarlık dünyası için nasıl fayda sağlayacağını da mimar ve tasarımcılar ile paylaştı. Coop Himmelb(l)au Mimarlık Ofisi’nin sahibi olmasının yanı sıra Büyük Avusturya Devlet Nişanı ve Avusturyalı Bilim ve Sanat Şeref Madalyası da dahil olmak üzere çok sayıda ödül alan mimar Wolf D. Prix, mimaride ilerici ve provakatif temsilin, geleneksel mimariyle yan yana betimlenmesine de genel hatlarıyla değindi. Öte yandan mimarlığın güncel trendlerini de yakından takip etmesiyle tanından Viyanalı mimar Prix, güncel projelerinde robot teknolojisinden sıklıkla faydalanma sebebini de yeni nesil mimar ve tasarımcılarla paylaştı.

Editör: Haber Merkezi