Hayatınızın aşkıyla karşılaştınız, dm’den yürüdünüz. Peki karşı tarafı ayarlayabilme ihtimaliniz nedir, sizce şansınız var mıdır?

Şans, bazı insanlarda çoktur, bazı insanlarda azdır, bazı insanlarda hiç yoktur. Bazı insanlar içinde bir felakettir, ağızlarıyla kuş tutsalar, o kuş ağızlarına yapar. Bazı insanlar için de güzel bir bahanedir. “Bende şans olsa…” diye başlayıp devam eden birçok insan görürsünüz.

Şans nedir?

Hiç almadığın halde, yerde bulduğun piyango biletine büyük ikramiye çıkması mıdır, kaçırdığın uçağın düşmesi midir? Ya da kaptıracağını anladığın topu son bir gayretle kaleye şutladığında, topun rakip defansa çarpıp kaleciyi kontrpiye de bırakıp kaleye girip gol olması mıdır?

Şans hepsidir. Şans, olması düşük ihtimalli bir şeyin gerçekleşmesidir. Peki bu ihtimalin seviyesine kim belirliyor?

Şansınızı kontrol edebilirsiniz, gerçekleşme ihtimalini yükseltebilirsiniz. Şans yoktur, sizin şansı nasıl yönettiğiniz vardır. Demir bir parayı yukarı fırlattığınız da üç ihtimal vardır. Büyük ihtimalle yazı veya tura gelir ama Kemal Sunal’ın filmindeki gibi dik de gelebilir. Parayı fırlattığınızda andaki fiziksel koşulları (fırlatış açısı, yüksekliği, yer çekimi ivmesi, zeminin sertliği vb.) ve hesaplamaları bilirseniz, para yere düştüğünde hangi yüzünün üstte kalacağını yüzde yüz bilebilirsiz. Şansınızı kontrol etmek de bilgi çok önemlidir.

Evleneceğiz insandaki aradığınız özellikleri biliyorsanız, muhtemelen şansız bir evlilik yapmazsanız. Arabanızın bakımlarını tam ve zamanında eksiksiz yaptırırsanız, muhtemelen yolda kalmazsınız. Nasıl çocuk yetiştirileceğini bilirseniz, çocuğunuzdan şikayet etmezsiniz. Kuracağınız iş hakkında bilginiz, tecrübeniz ve eğitiminiz yeterliyse muhtemelen batmazsınız. Bir iş görüşmesinde doğru kelimeleri arka arkaya bir dakika içinde sıralarsanız, muhtemelen işe alınırsınız. Bakın hep “Muhtemelen” dedik. Yani tüm bu özelliklere sahip olsanız dahi boşanabilirsiniz, arabanız yolda kalabilir, serseri bir çocuğunuz olabilir, kurduğunuz iş batabilir ve başvurduğunuz işe de alınmayabilirsiniz.  Siz ne kadar ihtimalleri yükseltseniz de şansınız yaver gitmeyebilir. Bazen yapacak bir şey yoktur. Şans herkese güler ama kimilerine ağzıyla kimilerine…

Şans kimseye de oturduğu yerde gelmez. Şansın gerçekleşmesi için önce siz hazır olmalısınız. Şans hiçbir zaman aptalların peşinden koşmaz. Çok kişi iyi şans ister ama pek az kişi onun peşinde koşturmaya gönüllüdür. Şans gözü pek olanın yanındadır. Şans, cesaretli ve atılganlara güler yüz gösterir. Şans her zaman kovalayanların, zorlayanların, deneyenlerin ve pes etmeyenlerin yanındadır.

Şans sizin hangi ailede doğduğunuzdur, başlangıç paketinizdir. Sonrasını tercihleriniz, yaptıklarınız ve yapmadıklarınız belirler.  Siz Amerika’da doğmuş birine özenebilirsiniz ama sizin doğduğunuz ailede doğmak isteyen, sizin bulunduğunuz sağlık şartlarına da sahip olmak isteyen bir sürü insan vardır.

Yazının başında ki soruya geri dönersek, ayarlayabilme ihtimalinizi artıracak bir çok done vardır; Zeka seviyeniz, boyunuz, tipiniz, etiketiniz, paranız… Bunların hepsi şansınızı, ayarlayabilme ihtimalinizi arttırır. Seviyeniz ne olursa olsun şansınızı denemeniz de fayda var. Çünkü Metin Hara’nın Adriana Lima’yı ayarlayabildiği bir dünyada herkesin herkesi ayarlayabilmesi mümkündür.

Son olarak da unutmayınız ki kimseye ikinci şans vermenin anlamı yoktur. İnsanlar değişmez, ilkinde yaralayan ikicisinde öldürür.

Sevdiğim söz: “Bütün kurallara uyarsanız, bütün eğlenceyi kaçırırsınız” – Katharine Hepburn

Tavsiye Film: Ghajini

Konu hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki e-mail adresine yazabilirsiniz. Diğer görüş ve önerileriniz için de yazabilirsiniz.

e-mail: [email protected]