Seçimlerin bitmesinin ardından geçen sürede neredeyse tüm gündemi İSTANBUL sonuçları meşgul etti. Aslında bir çok küçük kentin, ilçenin hatta beldenin sorunları bu ortamda gereken seviyede kendine yer bulamadı. İstanbul’da kazanan belli ama ne hikmetse bu sonuç bir türlü kabullenilmek istenmiyor. Değil 14 bin oy farkla 1 oyla bile kazanana “görev verilir” ve bir an önce hizmete başlaması istenir. 

   Zonguldak Belediye başkanlığını kazanan sayın Ömer Selim Alan’ın yaptığı bir açıklamada “artık kentin sorunlarıyla ilgilenmek zamanıdır” mealindeki açıklaması yerel yönetimlerin zaman kaybetmeden bir an önce kentin çözüm bekleyen sorunlarıyla ilgilenmelerini net bir şekilde ifade eden doğru bir yaklaşımdır. 

  Elbette yeni görev için kutlama ve ziyaretler de olacaktır ancak sayın başkanının öncelikle sorunlu bir kent olan Zonguldak’ın seçim öncesinde ekibiyle yaptığı tespitler neticesinde çözüm bekleyen konular üzerine eğilme düşüncesini bir kent sakini olarak destekliyorum. Son  iki seçim döneminde kentte yapılan alt yapı çalışmalarının tahmin edilen ve beklenen sürelerin dahilinde bitmemesinin faturasını sayın Akdemir’e kestiler ama adisyonu ödemek CHP örgütüne ve başkan adayına düştü. Buna siyasetin “trajedisi” de diyebiliriz. 

  Bir çok yazımda kentin sorunlu bir yer olduğunu ve bu sorunların yalnızca bir iki kişiye havale edilerek çözüme kavuşamayacağını anlatmaya çalışmıştım. 

  Bana göre seçimleri kazanan genç başkan sayın Ö.Selim Alan’a destek olmalıyız. Yerel basın, STK lar, siyasi partilerin il/ilçe kadroları, kentin milletvekilleri ve bürokrasi bir arada “ sinerji” yaratmalı. Kentte önemli isimler var. Kentle bağlantısı olan etkili isimler var Ankara’da. Eski belediye başkanlarından da kente dair çalışmaların içinde olmalarını beklemeliyiz. Örneğin yine aynı örgütten gelen eski belediye başkanı sayın Secaattin Gonca ve yardımcısı Ender Gürcan gibi isimlerin deneyimlerinden de istifade edilmeli. Yine eski başkanlardan sayın İsmail Eşref’in de kent için hazırladığı ama hayata geçiremediği projeleri biliyoruz. 

   Sayın başkan Ö.Selim Alan yalnızca ona oy veren değil tüm kentin belediye başkanı. Bu tavrını seçim öncesi çalışmalarında göstermişti. Yine seçim öncesinde hem sayın Hamdi Ayan hem de sayın Şenol Şanal’dan da benzer açıklamaları duymuştuk. 

  Yerel seçimlerin kazananından çok hizmete kimin geldiğine bakmak çok daha doğrusudur. Bazı isimleri yakından tanıdığım genç bir ekibi var sayın başkanın. Bu dinamizm umarım Zonguldak gibi hizmet alma yönünden epey zorlanan bir kenti daha yaşanır hale getirecektir. Bitmesini beklediğimiz projeler var. Umutla seferlerin yapılacağı günü özlediğimiz hava alanımız var. Yapımı ağır aksak giden hastane inşaatımız var. 

   Ancak yazımın başında belirttiğim gibi tüm sorunları bir belediye başkanına yıkarak çözemeyiz. Amacımız üzüm yemek olmalı bağcıyla sorunu olanların oyuncağı olmak değil. 

   Uzun yıllardır daha çok yeşil alanı olan, daha yaşanır, daha güvenli ve rahat bir kentte yaşamak isteğimizi anlatıp duruyoruz. Zonguldak gibi “yerin 600 metre altına türkü söyleyerek giren cesur madencilerin kenti” bunu hak etmiyor mu?