Zonguldak Kent Konseyi kadın Meclisi Başkanı Sezgi Özkaya "Karma ve laik eğitimden vazgeçmemiz mümkün değildir' dedi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in karma eğitim hakkında "Gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz. Veli isterse çocuğunu kız okullarına göndermeli" sözlerine tepkiler devam ediyor. Zonguldak Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Özkaya'da Bakan Tekin'in bu açıklamasına sert tepki göstererek karma ve laik eğitimden vazgeçilmesinin kesinlikle mümkün olmadığını söyledi. Gazipaşa Caddesi'nde kurulan Kent Konseyi standında basın açıklaması yapan kadın Meclisi Başkanı Sevgi Özkaya, karma eğitimin Cumhuriyetin 100. yılında tartışılıyor olmasının kabul edilemez olduğunu belirterek şöyle konuştu;
"Hemen her eğitim ve öğretim döneminde haremlik selamlık eğitim tartışmalarının yaşandığı Türkiye'de Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin karma eğitim hakkında açıklamada bulundu. Gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz. Veli isterse çocuğunu kız okullarına gönderebilmeli" dedi. Kız Okulları kurmanın, kız çocuklarının okula gönderilmemesini engelleyecek bir çözüm olabileceğini savunmak iyi niyetli bir yaklaşım değildir. Kız çocukları ayrı, erkek çocukları ayrı, önerisi kısıtlamadır, özgürlük değil ayrımcılıktır. Böyle tanımlamak bile son derece yanlıştır. Devletin görevi Eğitimde fırsat eşitliği sağlamaktır yaratmaktır Cumhuriyetin 100. yılında bunu tartışıyor olmamız kızları korumayı tartışıyoruz olmamız neden? Bütün sorunlar bitti kız çocukları ayrı okutulmasını konuşuyoruz. Ülkemizde ve dünyada 0-18 yaş grubu çocuk olarak kabul edilmektedir. Devlet çocukları korumak onların haklarını gözetmek zorundadır, ayrıştırmak nedendir. Çocuklarını cinsiyet ayrımına dayanarak okula göndermeyenler çocuklara çocuk olarak bakamayan bir zihniyettir. MEB'nın böylesi bir görüşe kapı aralamak anlamına gelen sözler söyleyebilmesi hiçbir koşulda kabul edilemez. Olmayan bir sorunu varmış gibi gösteriyor asıl olan sorunları konuşmuyoruz. Anayasamıza göre eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre yapılır. Bu açıklama kız çocuklarını eğitmek ve toplumdaki kadın erkek eşitliğini sağlamak yerine kız çocuklarını ayrıştırmayı amaçlamaktadır. Karma eğitimi aşama aşama kaldırıp haremlik selamlık eğitime geçmek kadınların toplumsallaşmasını, toplumsal ve siyasal alandan silinmesini sağlamak yüzyıllık hayalleri. Liseye giriş sınavına giren 1.5 Milyon 8.sınıf öğrencisinin Matematik testi ortalaması 20 soruda 5 doğru cevap. Yani tümüne atarak cevap verseler elde edilecek ülke ortalamasıyla aynı. Ama bunu dert edeceğine kızını okula göndermeyen yobazlara, onları memnun edecek alternatifler üretmeyi dert edinen bir eğitim bakan. Zorunlu eğitim kapsamındaki kız çocuklarının okula gönderilmediğinin MEB tarafından kabul ediliyor olması ve böyle bir söz söylemesi kabul edilemez ve Mili Eğitim Bakanlığı'nın yasalar gereği kız-erkek tüm çocukları okula getirmeyi sağlamak zorundadır.Karma eğitime yönelik saldırılar, ÇEDES projesiyle okullara imam görevlendirilmesi gibi gerici uygulamalar her geçen gün artıyor. Karma eğitimden vazgeçmek kadınların çalışma yaşamından uzaklaştırılması, daha fazla ev içine hapsedilmesi anlamına gelir. MEB'in çocuğun üstün yararını gözeten hiçbir politika yürütmediğini, derdinin eğitime erişim değil toplumu dizayn etmek olduğuna dini ve manevi değerleri merkeze alan ÇEDES PROJESİ; (çevreme duyarlıyım değerlerime sahip çıkıyorum)
Etkin bileşenlerinin referans kurumlar olması nedeniyle LAİK- BİLİMSEL EĞİTİM anlayışına ve eğitim bilimlerine aykırı bir çerçevede hazırlanmış ve uygulanmaya başlamıştır. Laiklik anlayışı gereği farklı, inanç, düşünce ve değerler karşısında tarafsız olması gereken bir devletin, doğru bir uygulama olmadığı gibi, farklı inançtan öğrencilere yönelik açık bir dayatma ve ayrımcılıktır. Öğrencilerin inancı ya da kimliği nedeniyle ötekileştirilmesine ve ayrımcı uygulamalarla karşı karşıya kalmasına neden olacak her türlü girişime son verilmelidir. Öğretmenler camiye gidip matematik anlatıyor mu? İmamın yeri camidir, okullar da öğretmenlerin iş yeridir. Laik Türkiye Cumhuriyeti'nin islam cumhuriyetine çevrilmesi için bir adım olarak değerlendiriyoruz bu isteği. Karma ve laik eğitimden vazgeçmemiz mümkün değildir."

(Haber-Ercan Demir)