Tüketici sayılıp sayılmama Tüketicinin Korunma Hakkındaki Kanun’nun koruması kapsamında olup olmamak açısından  önemli bulunmaktadır.Zira Kanun adı üstünde Tüketicilerin korunması için çıkartılmıştır.

Kanunda “Tüketici” ; “Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişi” olarak tanımlanmıştır. Bir başka anlatımla tüketici olmak için ticari veya mesleki amaçla hareket etmemek gerekmektedir. 

Peki şirketler ticari olmayan bir amaçla hareket edebilir mi?Bir madencilik şirketine gaz maskesi, kürek ,mortopikör vs. alınması halinde bunun  ticari işletmeyle ilgili olduğu açıktır. Ancak, aynı şirket  idari binasında çalışanlarının ısınması için doğal gaz hizmeti satın alırsa veya odaya klima taktırırsa bu durumda tüketici sayılabilecek midir?Takılan klimada  bir ayıp söz konusu olursa şirket  Tüketici Hakem Heyetine  veya Tüketici Mahkemesine “tüketici” sıfatı ile başvurulabilecek midir?

Şirketlerin yaptıkları tüm işlemlerin maliyetinin geri dönüşümünün söz konusu olabilmesi, tüketici işlemlerinde ise  yapılan işlemin maliyetinin tüketiciye geri dönebilmesinin  mümkün olmaması varsayımları söz konusudur.

Aslında Kanun  gerek gerçek gerekse tüzelkişilere tüketici sıfatına sahip olabilme hakkı tanımıştır.Dernek, vakıf, sendika vb. gibi ticari iş kapsamı dışında değerlendirilen tüzelkişiler tüketici haklarından yararlanabilecektir.Lakin Anonim,limited şirket gibi   ticaret şirketleri  ticari işletme işletmiyor olsalar dahi Ticaret Kanunu ‘na göre tacir sayıldıklarından , tüzelkişi tacirlerin, mutlak olarak ticari ve mesleki amaçla hareket ettiği ileri sürülmektedir.Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun  2010 tarihli bir kararına da yansıyan baskın görüşe göre barınma, ısınma, gıda, giyinme ve aile gibi özel insani ihtiyaçları olmadığı için ticaret şirketlerinin  tüketici olabilmesi kabul görmemektedir.