Sözcü Gazetesi'nin önemli kalemlerinden Çiğdem Toker, "Akkuyu'da Atık Yönetimi" başlığı altında bugün yayınlanan köşe yazısında, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın Mersin'de inşaatı süren Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili TBMM'de sürdürdüğü mücadelesinden bahsetti.Yavuzyılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda ve üyesi olduğu Kit Komisyonunda, Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı için Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yapılan sözleşmenin şartlarının kötülüğüne vurgu yaparak eleştirmişti. Yavuzyılmaz, kurulacak santralde Rusya Federasyonu'na bağlı Rosatom firmasının hisselerinin en az %51 olacağına, bunun sözleşmenin maddelerinde yer almasın kabul edilmeyeceğine değinerek "Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde Rusya Federasyonu'na ait bir nükleer santral kuruluyor" demişti. Firmaya verilen 15 yıllık devlet alım garantisi ve kilowatt fiyatlarının piyasa fiyatlarının beş katı fazlası olmasını da eleştiren Yavuzyılmaz, santralin risklerinin Sayıştay raporlarında da yer aldığını belirtmişti.

Toker ise yazısında şu ifadelerle Yavuzyılmaz'ın çalışmalarına atıfta bulundu:

"Akkuyu'da atık yönetimi

Rus devlet şirketi Rosatom'un Akkuyu'da yapacağı Nükleer Güç Santrali konusunda topluma daha çok bilgi verilmesi şart.
Pek çok hayati nitelikte bilgi karanlıkta kalıyor.Türkiye-Rusya arasındaki anlaşma gereği yüzde 51 payı Rosatam'da bulunan Akkuyu NGS'de atık yönetimi ve atıkların taşınması özel öneme sahip.CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz dikkatimizi çekti.
Geçen şubat ayında TBMM'de kabul edilerek yasalaşan torba kanundaki nükleer santral ile ilgili düzenlemeleri anımsatan “Atık yönetiminde görev alacak Rus ya da yabancı uyruklu personelin ne tip bir yargılamaya tabi tutulacağının özellikle belirsiz bırakıldığını” belirtti."

Editör: Haber Merkezi