CHP İl Başkanı Hakkı Güney İsmet İnönü'yü andığı mesajında şunları ifade etti :

''Bugün, Cumhuriyet Halk Partimizin Genel Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin İkinci Cumhurbaşkanı, Kurtuluş Savaşı’nın kahramanı, Lozan Zaferi’nin mimarı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı İsmet İnönü’yü aramızdan ayrılışının 45’inci yılında anmak için buradayız.

Onu, sevgi, saygı, şükran ve rahmetle anıyoruz.

Türkiye Cumhuriyetinin ilk Başbakanı, ikinci Cumhurbaşkanı, asker ve devlet adamı İsmet İnönü 24 Eylül 1884 yılında İzmir de doğdu, Sivas Askeri Rüştiyesini (ilkokul) bitirdikten sonra 1895 yılında Topçu Harbiyesine girdi. 25 Aralık 1973’de Ankara’da öldü.

89 yıllık hayatı boyunca ülkesi, milleti ve devleti için büyük fedakarlıklar göstererek mücadele eden İsmet İnönü, Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği çağdaş medeniyete ulaşma yolunda en önemli adımı atmış ve çok partili hayatın yani demokrasinin önünü açmıştır. 

Tüm imkansızlıklara rağmen çok güçlü emperyalist devletlere karşı sadece halkına ve onun bağımsızlık tutkusuna güvenerek yola çıkan Mustafa Kemal Atatürk’ün en yakın arkadaşı olan İnönü de, her zaman halkına güvenmiş ve 14 Mayıs 1950 seçimlerinde halkın kararıyla seçim sonucu iktidarını devretmiştir.

Dünyanın takdirini kazanmış iyi bir asker ve Lozan Zaferi’nin kahramanı iyi bir devlet adamı olan İnönü, İkinci Dünya Savaşı’ndan da ülkemizi uzak tutmayı başarmış, çocuklarımızı babasız, anne ve babalarımızı çocuksuz bırakmamıştır. 

“Yurtta barış, Dünyada barış” anlayışını son ana kadar savunan İnönü’yü her fırsatta eleştiren ve içeride, dışarıda savaş çığlıkları atan bugünkü iktidarın temsilcileri bölgemizdeki istikrarsızlığın kaynağı oldular.

Büyük Ortadoğu Projesi’nin eş başkanlığını kabul ederek çıktıkları yolda sağa-sola savruluyorlar.

Savaş kapımızda ama göçmenler ülkemizde.

Ekonomik kriz ise evimizde.

Kendi yanlışlarının bedelini, malımızla ve canımızla bize ödetmek istiyorlar.

Krizi biz çıkartmadık, bedeli de biz ödemeyeceğiz, diyenleri vatan haini olarak suçlamaya ve sindirmeye çalışıyorlar.

Değerli kardeşlerim,

2018 yılında demokrasiyi yok ederek tek adam rejimi kurmak isteyenleri, diktatörlük ve tiranlık sevdasına kapılanları görmek, İnönü’nün yaklaşık 70 yıl önce gerçekleştirdiği devrimin büyüklüğünü çok daha açık bir şekilde gösteriyor.

Büyük devlet adamı ve siyaset adamı İsmet İnönü’nün 45’inci ölüm yıldönümünde bugün yaşadıklarımız açıkça gösteriyor ki, Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği yoldan sapanlar yanlış yapıyorlar.

Cumhuriyet Halk Partisi ve halkımız bu yanlışa izin vermeyecek.

İsmet İnönü’nün şahsında başta Büyük Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını, Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını sevgi, saygı, rahmet ve şükranla anıyorum. Ruhu şad olsun.”dedi.

Editör: Haber Merkezi