Demokratik Sol Parti (DSP) Zonguldak İl Başkanı Sercan Günarslan, DSP olarak seçimlere katılamadıklarını belirterek, hakların AHİM’de arayacaklarını söyledi.

Yanlış hesabın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘nden döneceği inancı içinde olduklarını belirten Sercan Günarslan şunları söyledi.

“Saygı değer basın mensupları, Türkiye Acil seçim ortamına sürüklenmiştir. Bunun sebebi, kuvvetler ayrılığını yok eden ve olağanüstü hali daimi kılan sisteme bir an evvel geçmek isteğidir. Anlaşılmıştır ki, bu sistemde DSP istenmemektedir. Haksızlık işlem YSK eliyle yürütülmüştür. Ülkemizde,  seçimleri, hakkaniyet ve güven içerisinde gerçekleştirmek için Anayasal olarak görevlendirilmiş olan Yüksek Seçim Kurulu, her ne kadar hakimlik mesleğinden gelen kişilerin oluşturduğu bir kurul ise de, meslek etiğinden ve bilimsellikten uzaklaşmış bir yapı haline dönüşmüştür. Türk halkının Yüksek Seçim Kurulu’na olan güveni, son uygulamalarıyla maalesef ki sıfırlanmıştır.

DSP,  siyasi partilerin seçimlere katılabilmesine ilişkin kanunlarla belirlenmiş tüm kriterleri sağlamış bir partidir.

Mesela Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 08 Aralık 2017 tarihli yazısında, DSP’nin seçime katılabilir partiler arasında sayıldığı açıkça görünmektedir.

Bundan başka, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2015-2017 yıllarını kapsayan Faaliyet Raporunda seçimlere katılma yeterliliğini taşıyan 12 parti arasında Demokratik Sol Parti de sayılmıştır. Bu rapor, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bu listeleri önceki kanuni uygulamalar doğrultusunda hazırlamışken, YSK‘nın yeni uyduruk kriterler getirerek DSP ye çifte standart uygulaması anlaşılabilir değildir.

YSK kendisini doğrudan doğruya TBMM yerine koyarak, millet iradesini ayakla altına almıştır. YSK, TBMM’nin koyduğu yasalarda olmayan ve 30 yıldır hiç uygulamadığı yepyeni kriterleri DSP den beklemiştir. Bu kriterler daha önce uygulansaydı ne HAS Parti ne Anadolu Partisi ne de başka diğer partiler seçime girebilirdi. YSK bir sabah kalkmış ve daha önce hiç uygulanmamış ve kanunda olmayan yepyeni kriterleri DSP ye dayatmıştır. Ayrıca bu dayatılan yeni kriterler, DSP tüzüğüne bile aykırıdır. DSP ye yapılan bu çifte standarta isyan ediyoruz!

Biz Anayasamızın 79. Maddesi çerçevesinde, YSK kararlarının kesin kararlar olduğunu bilmekteyiz. Ancak aynı zamanda, bu Kurul’un kendisine tanınmış bu hakkı ve yetkiyi kötüye kullandığının da bire bir şahidiyiz.

Genel Başkanımız, 16 Mayıs ta yaptığı basın açıklamasıyla tüm Türkiye ye ve Dünya ya ilan etti. Biz de buradan Zonguldaklı hemşerilerimize tekraren ilan ediyoruz.

DSP olarak, başka bir partiyi kanunsuzca seçime sokmamak için oynanmış oyunun, 15 milletvekili transferleriyle boşluğa düşürülmesi sonunda, aynı yolla bu  sefer bize  yaşatılan  bu hukuksuzluğu  ve  hak ihlalini  kabul  etmiyoruz. Yapılan haksızlığı, iç hukuk yolları tükendiği içindir ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ne taşıyoruz. Bu hakkımız, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’ndan kaynaklanmaktadır.

Biz Demokratik   Sol  Partililer, Atatürk’ün  bize  emaneti  olan  Laik, Demokratik  Cumhuriyetin bekçisi  nesiller  olarak.. Kurucumuz ve demokratik sol felsefenin kuramcısı Bülent Ecevit’in bize verdiği görev ve sorumluluğa bağlı bireyler sıfatıyla hukuk ve demokrasi mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Köşeye çekilip oturmayacağız!

Bilsinler ki;  Demokratik Sol Partililer olarak, bu partiye gönül vermiş halkımız adına, bu hukuksuz karara sebep olmuş kişilere hakkımızı helal etmiyoruz. Ayrıca bu fani dünyada da, haksızlığa karşı her türlü yasal mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Demokratik Sol partililer yumuşak başlıdır. Ama kimse de bizi uysal koyun sanmasın!

Demokratik Sol Parti Genel Başkanımız Sayın Önder Aksakal‘ın bu hukuksuzluğa karşı çizdiği vizyona inanıyor,  tüm kalbimiz ve gücümüzle destekliyoruz. Yanlış hesap Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘nden dönecektir. Bu aleni hukuksuzluğu yaratan insanların yaptığı haksızlıklardan pişman olup utanacakları günler yakındır. Bu kötü gidişi ve makus talihi düzeltebilecek olan da sadece ve sadece Demokratik Sol Partidir. Zonguldak kamuoyuna saygıyla duyurulur!”

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi