Kilimli’de siyaset yapmak zor zanaat…
Kilimli’de kıldan ince, kılıçtan keskin “siyaset köprüleri” bulunur, bu köprülerden geçebilmek herkesin harcı değildir.
Kilimli’de siyaset zaman zaman yer ve şekil değiştirir.
Siyasi konjonktür ilçedeki siyasi aktörlerin gücüne ve ilçenin hatırı sayılır güçlü ailelerinin tercihine, tarafını belli etmesine, ya da taraf değiştirmesine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Yerel seçimlerin Ak Parti ile CHP arasında gidip gelmesi de bundandır.

***

Son yerel seçime gelelim…
Bilindiği gibi seçimi Ak Parti kazandı, Kamil Altun Kilimli Belediye Başkanı seçildi.
Bu seçimin temel karakteri, yukarıda söz ettiğimiz “Kilimli siyasetine” uygun bir şekilde oluştu.
Son yerel seçimde Kilimli’de Ak Parti’nin güçlü siyasi aktörleri vardı.
Milletvekili Polat Türkmen, İlçe Başkanı Sedat Demirci ve tek başına en az bin oy potansiyeli bulunan seçimlerin isimsiz kahramanı Hülya Türkmen Akdeniz…
Bu siyasi tabloya, Kilimli’de geniş etki alanı bulunan bazı büyük ailelerin desteği de eklenince zorlu bir seçimi Ak Parti kazanmış oldu.
Ak Parti’nin Kilimli seçimini kazanması sadece bir ilçede seçim kazanmak anlamına gelmiyor, aynı zamanda ilçeler arasındaki seçim dengesinin sağlanması anlamına da geliyor.
Ereğli, Devrek, Alaplı ve Çaycuma’da yerel seçimleri kaybeden Ak Parti, Zonguldak Belediye Başkanlığı ile birlikte Kozlu ve Kilimli ilçelerinde seçimleri kazanarak yerel seçimin dengesini sağlamış oldu.
Eğer Kilimli seçimi alınmasaydı, Ak Parti bakımından olumsuz bir seçim tablosu ortaya çıkmış olacaktı.
Neyse ki, Kilimli’de Zonguldak siyasetinin ağabeyi Polat Türkmen vardı, Sedat Demirci vardı, Hülya Türkmen Akdeniz vardı…

***

Kamil Altun genç yaşta belediye başkanı oldu, siyaset yollarında pişmesi, Kilimli’de fokur fokur kaynayan siyaset kazanlarına karşı dikkatli olması, tecrübe kazanması, kendisinin o makama gelmesinde büyük emeği olan siyaset büyüklerinden ders alması gerekiyor.
Polat Türkmen ve Sedat Demirci’nin yanıbaşında olması onun için büyük şans…
Siyaset üç günlük iş değil…
Kamil Altun, ileriye bakıyorsa eğer, bu şansı iyi değerlendirip, siyasi geleceğine daha geniş projeksiyonlarla bakmak şansına da sahip olacaktır.
ERHAN ÇAKMAK