Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili ve Kit Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz, TOKİ’nin denetlendiği KİT Komisyonu Toplantısı’nda Zonguldak’ı dile getirdi. TOKİ Yönetim Kurulu’na Zonguldak TOKİ’de kura sonucu ortaya çıkan hak mahrumiyetlerini sordu. Daha öncesinde TOKİ’ye verdiği bilgi edinme dilekçesinde kendisine verilen yanıtların net olmadığını belirten CHP’li Milletvekili, yetkililerden Zonguldak TOKİ projesi ile ilgili net yanıtlar talep etti. Yavuzyılmaz ayrıca kura çekimlerinde Muhtarlık ve hak sahiplerine kura ile ilgili tebligat gönderilmemesini eleştirdi. Etap 2 inşaatının ne zaman başlayacağının bilgisini de isteyen Yavuzyılmaz, TOKİ’nin şeffaf olması gerektiğine vurgu yaptı.
Yavuzyılmaz, komisyonda TOKİ Yönetim Kurulu'na şu ifadeleri kullandı:

Tebligat Gönderilmedi!

“Zonguldak'ta Etap 1 ve Etap 2 olarak planlanan bir TOKİ inşaatı var. Bu konuyla ilgili daha önce TOKİ'ye bilgi istem dilekçesi verdim ve cevaplanması için yaklaşık 20 soru sordum. Bu projenin 1'inci etap inşaatı tamamlandı ve tamamlanan 1. Etap’ın kura çekimi gerçekleşti. Yalnız, TOKİ, bu 1'inci etap inşaatında ne kuraya girecek vatandaşlarımıza ne ilgili muhtarlıklara herhangi bir tebligat göndermedi. Kuranın yapılacağı yeri ve tarihi tebligat ile bildirmek; kuranın saydamlığı ve vatandaşların gözetimine açık olması bakımından gerekliydi. Ancak sorularıma verilen yazılı yanıtta TOKİ yetkilileri kendilerinin böyle bir bildirim mecburiyetlerinin olmadığını ifade ettiler. Oysa ki siz, TOKİ Yönetim Kurulu olarak Kit Komisyonumuza yaptığınız sunum açılışında, TOKİ'nin yaptığı bütün faaliyetlerin şeffaf olduğuna ve şeffaf olması gerektiğine özen gösterdiğinizi belirtmiştiniz.”

Hatanın Sehven Yapıldığı Söylendi…

“Biz de kura konusunun peşine düştük. 1'inci etaptaki tüm hak sahiplerinin kuraya giremeden ve konut sahibi olamadıkları halde, 2'nci etaptaki henüz inşaatı başlamayan bölgedeki vatandaşların belirli bir kısmının kuraya dâhil edildiğini gördük. Bu kişilerin arasında yaklaşık 23 kişi etap 2'den etap 1 kurasına girmiş. Bu 23 kişiden Etap 2’de ikamet eden bir vatandaşa Etap 1 kurasından 3 tane daire çıktı. Dolayısıyla, bu soruları sorduk, yanıtta bu hatanın sehven yapıldığı söylendi. Tekrar bir kura çekerseniz hak sahiplerine haber verecek misiniz diye sordum, "Hak sahipleriyle sözleşme imzaladıklarını, bu sözleşmeler gereğince kura tarihi, yeri ve saatini bildirmek mecburiyetlerinin olmakları" şeklinde garip bir yanıt geldi. Yanıtların içinde; birçok hata yaptıklarını, bu hataların sehven yapıldığını yetkilileriniz kendileri de kabul ettiler. Zonguldak'taki halkın, özellikle dar gelirli hak sahiplerinin TOKİ'ye olan, devletimize olan güvenini sarsacak uygulamalardan kaçınılması gerekir. 

2. Etap İnşaatı Ne Zaman Başlayacak?

     “TOKİ’ye Etap 2 inşaatının başlayıp başlamayacağıyla ilgili soru yönelttim. Tarafıma verilen yazılı yanıtta"2'nci etap kapsamında bulunan alanda ikamet eden hak sahipleri için konut inşası planlanmakta olup bu konuda planlama ve teknik çalışmalar sürmektedir." denmiş. Yani net bir yanıt verilmemiş, bu net yanıtı ben sizden talep ediyorum. Zonguldak'taki TOKİ 2'nci etap konutları ne zaman ihaleye çıkacak? Bütçesi ayrılmış mıdır? Planlaması yapılmış mıdır? Bu doğrultuda sizden bilgi rica ediyorum.”

Editör: Haber Merkezi