Türkiye Cumhuriyeti demokratik bir ülkedir.

Devleti “siyasi irade” yönetir, diğer bütün kamu görevleri siyasi iradeye, yani siyasi iradenin temsil ettiği “milli iradeye” tabidir.

Bu “tartışılmaz” bir konudur.

Son olarak şu “ E. Amirallerin “ yaptığı gibi darbe çağrışımı yapan muhtıralar hazırlayıp, siyasi iradeye “ayar” vermeye çalışmak “eski alışkanlıkların” yansıması olsa da, o devirler geçti artık…

Muhtıra yok, darbe yok, vesayet yok…

Sadece “millet iradesi” var.

Kayıtsız-koşulsuz millet iradesi…

Millet iradesinin üstünde hiçbir güç, hiç bir otorite yok.

*

Sözü “bürokrasiye” getirelim…

Bürokrasi, hiç şüphesiz, siyasi iradenin yönetimi ve denetimi altında, devlet yönetiminde çok önemli görevler üstleniyor.

Özetle, yönetim erkini elinde bulunduran siyasi irade, yani Hükümet, devleti kendisine tabi bürokratlar eliyle yönetiyor.

Valiler, müsteşarlar, kaymakamlar, genel müdürler, il müdürleri ve saire…

Bu görevlerden valiler, kaymakamlar, savcı ve hakimler, emniyet müdürleri ve jandarma komutanları gibi “rotasyona tabi” görevler dışında, her ilin kendi içinden liyakat sahibi bürokratlara öncelik verilmesi kamu hizmetinin daha hızlı ve verimli gerçekleşmesinde etkili olabilir.

*

Zonguldak’a gelelim…

Az önce sözünün ettiğimiz “rotasyona tabi” üst düzey kamu görevleri dışında, şehrimizi yakından tanıyan, kendi alanında mesleki uzmanlığa sahip, eğitimli, donanımlı, liyakat sahibi bürokratlara görev verilmesi ilimizde gerçekleştirilecek hizmetler için büyük avantaj sağlayabilir.

Aynı mesleki uzmanlık ve liyakata sahip iki bürokrat düşünelim…

Biri il dışından, diğeri Zonguldak’tan olsun.

İl dışından gelen bürokrat şehri, şehrin ihtiyaçlarını ve özelliklerini tanıyıncaya kadar, diğeri hizmet yolunda hayli mesafe alır.

Sonuç olarak, siyasi iradenin Zonguldak’taki temsilcileri olan milletvekilleri ve teşkilat başkanlarının liyakat esasına bağlı olarak bu ilin yetiştirdiği bürokratlara sahip çıkması gerektiği aşikar…

Sadece bir örnek verelim…

Zonguldak’lı bürokrat Ahmet Karayılmaz, siyasi iradenin kararı ile İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine atandı.

Atanması ile birlikte Özel İdare, bir anda *güzel idare” haline geliverdi.

Bu örnekleri çoğaltmak ve Zonguldak’ta mümkün olduğunca Zonguldaklı bürokratlara görev ve yetki vermek siyasi iradenin kararı ve yetkisinde bulunuyor.

Elbette hak edene, layık olana…

Ak Parti Zonguldak milletvekilleri Polat Türkmen, Hamdi Uçar ve Ahmet Çolakoğlu ile İl Başkanı Zeki Tosun’un bu yönde değerlendirme yapmalarında fayda var.

Erhan ÇAKMAK