Siz hiç üç kişinin hayatını kurtardınız mı? sorusuyla yazıma başlamak istiyorum
Hayat kurtarmak kadar güzel bir şey var mıdır acaba

Kan, en temel yaşam kaynağıdır. Bir canlıda, kan akışının durması demek, hayatının sona ermesi anlamına gelmektedir. Yetişkin bir insanda ortalama 5-6 litre kan bulunur. Kan, akciğerden aldığı oksijeni dokulara ve dokularda üretilen karbondioksidi akciğere taşır. Gerekli besin ve hormonları, dokuların süzgecinden geçirir. İletirken de, artık maddeleri atmak için akciğer, karaciğer ve böbrek gibi organlara taşır. Ayrıca vücut ısı dengesini sağlar, asit-baz dengesini korur. Kanserojen maddelerden, yabancı maddelerden, mikroplardan ve virüslerden korur. Pıhtılaşma yaparak kan kayıplarını önler. İnsanların vücudunda gerekenden az bulunduğu durumlarda, kan alışverişinin yapılmasına neden olmaktadır. Kanın, insan hayatındaki önemi hayati seviyededir.

Ve eminim ki her biriniz bağışladığınız 1 ünite kan ile 3 kişinin de hayatını kurtardınız.
Düşünün artık kaç kez kan verdiniz ise bunu 3’le çarparak sizler de kaç kişini hayatını kurtardığınızı kendiniz hesaplayabilirsiniz.
Peki yeterli mi 
Asla
Çünkü yeni hayatlar kurtarılmayı bekliyor

Ramazan ayı nedeniyle kan bağış oranları oldukça düşmüş durumda ve kurtarılması gereken çok sayıda insan hayatı var.

Ülkemizde her 4 saniyede 1 ünite kana ihtiyaç duyuluyor. Dakikada 5 bağışçı 1 dakikalık kan gereksinimini karşılıyor. Kanın tek kaynağı insan. Bilimsel açıdan; laboratuvar koşullarında yapay kan üzerinde çalışmalar yapılsa da bunun hayata geçirilmesi yakın bir gelecekte olası değil. O nedenle bağış ve yardımlaşma kavramı üzerinde yoğunlukla duruluyor. Ve Türkiye’de yıllık ortalama 2.5 milyon ünite kan bağışlanıyor. Ancak bu oran yetersiz kalıyor. 

BİRBİRİMİZE İHTİYACIMIZ VAR

Uzmanlar; 18- 66 yaş aralığındaki sağlıklı her kişinin kan bağışında bulunabileceğini, bağışlanan 1 ünite kanın, son teknolojiyle donatılan laboratuvarlarda incelenerek ‘eritrosit süspansiyonu’, ‘taze donmuş plazma’ ve ‘trombosit’ olarak üç ürüne ayrıştırıldığını belirtiyorlar.
Yani birbirimize ihtiyacımız var. 1 ünite kan bağışında bulunan kişi aynı zamanda  3 kişiye hayat oluyor
Bundan daha güzel bir mutluluk olabilir mi.
Yani hepimizin birbirimize ihtiyacı var…

KAN VER SAĞLIKLI OL..

Ayrıca Vücut sağlığımız açısından da kan bağışı çok önemlidir. Zira vücuttaki kan yenileniyor. Kan bağışı yapan kişi sağlıklı ve dinç olur. Ve en önemlisi de kendini iyi hisseder. 


TÜRK KIZILAYI’NIN KAN BAĞIŞI ÇAĞRISINA HEPİMİZ KULAK VERMELİYİZ

Türk Kızılayı Zonguldak Şubesi Başkanı Aydın Ergenç,  Zonguldak halkına kan bağışı çağrısında bulundu. Ergenç açıklamasında, Zonguldak kent merkezi Emral Çarşısı yanında bulunan Güzel Sanatlar Galerisi’nde kan bağış ekiplerin iftardan sonra gece saat 24.00’de kadar görev başında olduklarını belirterek, isteyen vatandaşların kan bağışında bulunabileceğini, ayrıca ilçelerde de kan bağış ekiplerinin görev başında olduğunu ifade etti.

Türk Kızılayı Zonguldak Başkanı Aydın Ergenç’in bu çağrısına hepimiz kulak vermeliyiz. Kan verenler bile etrafındakilere kan bağışı konusunda yönlendirmelerde, telkinlerde bulunmalıdır.
Çünkü bugün belki bizim ihtiyacımız olmayabilir ama yarın ne olacağımız hiç belli olmaz. Öyle değil mi,
Hepimizin hayatında belirli dönemlerde hastanede yatarak tedavi olduğumuz zamanlar vardır ve o zamanları lütfen hepiniz hatırlayınız. 

''Kan verelim hayat kurtaralım'' sloganıyla kan bağışı bilincini oluşturmak için hepimize büyük görevler düşüyor

**


GÜNÜN SÖZÜ: 

Büyük olmak için hiç kimseye iltifat etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın. Memleket için gerçek ülkü ne ise onu görecek, o hedefe yürüyeceksin. Herkes sana karşı çıkacaktır, önüne sonsuz engeller yığacaklardır fakat sen bunlara dayanıklı olacaksın. Kendini büyük değil, küçük, zayıf, kimsesiz ve araçsız kabul ederek, hiç kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak, bu engelleri aşacaksın. Bundan sonra da sana "büyüksün" derlerse, bunu söyleyenlere gülüp geçeceksin..