Bir çok ekonomik,sosyal ve kültürel sorun çıkaracaklarını daha ilk geldiklerinde hem gazetelerde yazdığım yazılarda hem de davet edildiğim televizyon programlarında “SURİYELİ veya diğer sığınmacılar “ konusunda açıklamaya çalışmıştım. 

  İnsanoğlu kusursuz değildir. Hata yapar, yanlışa düşebilir , meramını anlatırken yanlış bir ifade kurup tam aksi bir anlam çıkabilecek durumlara denk gelebilir. Bu yüzden şimdi daha dikkatli bir şekilde ifade ediyorum, o günlerde “ tehlikenin çok azını anlatabilmişim”. Meğer işin boyutu çok daha farklı imiş. 

  Bugün Soğuksu semtindeki bulunan ülkemizin en büyük kamu bankasının şubesindeki ATM den işlem yapmak için yanaştığımda yandaki ATM ye işlem yapmak için iki civanmert KIRKPINAR pehlivanı gibi Suriyeli genç geldi. ( Belki kurgu yapıyor diye düşünenler olur diye saati de yazıyorum, kamera kayıtları orada inanmayan bakabilir 17 24/ 

  İşlemimi yaparken onlarda yan tarafta işlemlerini yapıyordu. Bu sığınmacıların ilginç bir yanı var bizlerle Türkçe konuşmaya gayret ediyorlar ancak “ Türkler hakkında yada aleyhimizde bir şey konuşacaklarında hemen diğer operatöre / Arapçaya) geçiyorlar. Küfür mü ediyorlar, Esad’a buradan bilgi mi veriyorlar. Hakkımızda bunlar ne salak mı diyorlar bilmiyorum ama bugün yazdığım o saatte mutlaka kayıtları vardır “hesaplarında umduklarını bulmayınca “ öz dillerine dönüp bir şeyler söylediler. Arapça bilmem ama her dilden hakaretin yüz şekli aynıdır. Vücut dili denen bir şey var. Bu pehlivan gibi “ yiğit Araplara” hem yurt açtık, hem maaş bağladık hem de hakaretlerine/belki de küfürlerine maruz kalıyoruz. Kimin içine siner bilmem ama ben kendi payıma söylenenleri misliyle iade ediyorum. 

  Ayrıcalıklı eğitim. Geri dönüşsüz burs. Garantili Yurt/ devlet yada yarı özel) sınavsız Üniversite imkanı. Normal devlet yardımları yanında kimi belediyelerin sağladığı avantajlar. 

  Hastanelerde öncelik hakkı. Yakın zamana kadar ücretsizdi şimdilerde 1 lira yada 50 kuruşluk bir katkı payı alındığı/veya alınacağı rivayet ediliyor. 

  İşyeri açtıklarında vergi levhası olmadan çalışma ayrıcalığı. Levha olsa bile vergi ödeme yükümlülüğü olmaması ne güzel bir nimettir. Babanın devleti olsa adama bu kadar cömert davranmazlar. 

    Bu işte bir yanlışlık var ama nedense kimse görmek istemiyor.