Geçtiğimiz hafta sonu bir dizi ziyaret ve görüşmeler ve toplantılar için Akdeniz bölgesindeydik.

Ülkenin en büyük gazeteciler örgütü.

TGF.

Ülkenin her yerinde.

Bu hafta önce Tarsus.

Sonra Çamlıyayla.

Sonra Mersin.                                      

Bugün Çamlıyayla ilçesinden bahsedeceğiz.

Söz edeceğiz.

Müthiş bir yer.                                      

Rakım 1200 ile 1500 arası.

En yüksek nokta 2125. diye biliyorum.

Tarsus ilçesine 56 KM.

Yolu yapılmış.

Geniş yol.

Yaklaşık 45 dakika da gidiliyor.

Dönüş yolu daha kolay.

Hep iniş, hep iniş.

Müthiş bir yeşil ambiyans var.

Bitki örtüsü sık.

Ağaçlar pek çok.

Manzara müthiş.

Çamlıyayla ilçesini gezdik.

Dolaştık.

Gördük.

Tabi ki her yere gidemedik.

Ama bilgi sahibi olduk.

Çamlıyayla’ya kim giderse.

Bence bu yazdığımız yerleri görsün.

Bizlerde dahil.

Hele ki doğal yerleri.

Kanyonlar.

Akarsular.

Yok yok.

Gezilecek yerler dediğim gibi pek çok.

Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı,

MHP li.

Dört dönemdir seçiliyor.

Halkın teveccühü ile.

İlçeye katkısı pek çok.

İlçeyi için kısa bir bilgilendirme yaparsak.

Bir gün kaldık.

Tarsus medya Mensupları Derneği başkanı Okan Çalışkan’ın misafiri olduk.

Belediye başkanımız İsmail Tepebağlı, bizleri ağırladı.

Çok teşekkür ediyoruz.

Akşam yemeği Atdağı bölgesinde ki, restoran da yedik.

Bölgenin tek restorantı.

Alkollü ve alkolsüz hizmet ediyor.

Müthiş bir yemek yeri.

Mezeleri güzel.

Yemekler harika.

Servis mükemmel ötesi.

Herkes çok sıcakkanlı.

Samimi.

Dost canlısı.

Bizlerle de yakından ilgilendiler.

Yemeğe Belediye Başkanı Tepebağlı ve çok değerli eşi hanımefendi katıldı.

Tarsus başkanımız ve çok sevdiğimiz bir isim olan eşi Elif Çalışkan’da bizlerleydi.

TGF Genel Başkanım Karaca, başkan vekili Esendemir, başkan yrd. İncesoyluer, genel sekreter Ekici, Genel sekreter yrd Altun, Mali Sayman Akbıyık, başkan danışmanı Ziya bey ve Tarsuslu gazeteciler de yer aldı.

Çok güzel sohbetler yaptık.

 Belediye başkanından hem makamda, hem de yemekte bir çok bilgiyi aldık.

Dağ evinde konakladık.

Tek konaklama yeri dağ evi.

Dağ Otel diye ismi geçiyor.

Manzarası müthiş.

Odalar çok konforlu değil.

Ama idare eder.

Odalarda televizyon ve diğer emtialar yok.

Konaklama adına olması gereken demirbaş var.

İki kişi 375 TL.

Tek kişi 275.

Kırk oda var.

Otel Belediye’ye ait.

Kiraya verilmiş.

Mardinli bir girişimci işletiyor.

Fakat otele hiçbir yatırım yapmamış.

Gerçekten servis ve hizmet adına ve tabi ki turizm işletmeciliği adına olumsuz bir tablo.

Klima zaten yok.

Isınma elektrik sobası.

Şimdilik eldeki imkanlar bu diyelim.

Devam edersek.

İlçenin kısa tarihinden bahsedersek.

Söz edersek.

 İlçemizin yerleşim tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte ilçeye adını veren Namrun Kalesi ve etrafı ilk yerleşim yerleridir 1081’e kadar Bizans İmparatorluğu egemenliğindedir.Daha

sonra bölge Selçukluların ve sonra diğer Müslüman devletlerin egemenliğine geçmiştir.1845 'den sonra başlayan Osmanlı Memluk savaşları sırasında Namrun'u Ali Paşa ele geçirmiş, 19.yüzyılın ikinci yarısından sonra bir nahiye merkezi olarak idari taksimat içindeki yerini almaya başlamış ve sonrasında Tarsus İlçesine bağlı nahiye iken, 09/05/1990 tarih ve 3644 sayılı kanunla Tarsus İlçesinden ayrılarak, 27/08/1991 tarihinde Çamlıyayla adıyla ilçe statüsüne kavuşmuştur.

NAMRUN KALESİ

Çamlıyayla'nın en önemli tarihi kalıntısıdır. İlçenin kuzey yamacında yükselen tepe üzerindeki Namrun Kalesi’nin günümüzdeki yuvarlak burçlu yapısı ortaçağdan kalmadır. Hititler ve Asurlar zamanında “ illibru” olarak bilinen kale, Haçlılar'ın, Anadolu Selçukluları’nın, Kilikya Ermeni Krallığı'nın daha sonra da Karamanoğulları Beyliği ve Osmanlı Devleti’nin yönetimine girmiştir.

1854'den sonra başlayan Osmanlı Mısır savaşları sırasında, bir süre Mısır egemenliğinde kalmıştır.Başka Bir Kaynaktan alınan tarihçe bilgileri ise şöyledir: İlçenin yerleşim tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte ilçeye adını veren Namrun Kalesi, Haçlıların bu bölgeye geldikleri devirlerde ve Selçuklular zamanından başlayarak uzun süre Ermenilerin elinde kalmış bu devrede Namrun Sinyörü olarak tanınan Oşin'in burada hüküm sürdüğüne dair bilgiler mevcuttur. Oşin'in 1081 tarihinde askerleriyle birlikte Bizans imparatoru Alaksios'un kumandanı durumundayken bölge Selçuklulara ve daha sonra diğer Müslüman devletlere geçmiştir. 1845 'den sonra başlayan Osmanlı Memluk savaşları sırasında Namrun'u Ali Paşa ele geçirmiş. Çamlıyaylanın ilk yerlerşimi bu kalenin etrafında başlamıştır. Günümüzde de yerli halk, kışın yine bu bölgede yoğunlaşır.Bu bölgedeki halkın geneli yazları bağ evlerine taşındığından yazları bu bölgedeki nüfusta değişim olur. Namrun Kalesi’ne kalenin eteğindeki “köy” denilen bölgedeki eski okul ve lojmanların yoldan veya Namrun Dağ Oteli’nin bahçesinden yaya olarak çıkılır.

ANA ARDIÇ

Ana Ardıç, ilçemizin en yaşlı ve büyük ardıç ağacıdır.Ağaç, zamanla bölgeye adını vermiştir. Çamlıyayla ilçe merkezinin batısında Papazın Bahçesi’nden gidildiği zaman 30 km uzaklıkta, Koz Pınarı mevkiindedir. Çamlıyayla’dan kuzeye doğru yaklaşık 20 km kadar gidildiğinde Bolkar Dağları eteğinde ve Kadıncık vadisinin kuzeyinde Ana Ardıç’a ulaşılır.

Ana Ardıç, bir tarih ve tabiat anıtıdır. Bugün 1107 yaşında, 22 metre boyunda ve 3,5 metre çapında Türkiye’deki ender ağaçlardandır. Malazgirt zaferini yaşamış olan bu ağacımızın bulunduğu yerden Kadıncık vadisinin harika yeşil ve sarp manzarasını izlemek bambaşkadır. Eski yıllarda bu ağacın dalında 50 arı kovanı bulunduğu söylenmektedir. aşkadır. Ağacın çevresini on kişi rahatlıkla çevirdiği halde gövdeyi kapatamamaktadır.  

PAPAZIN BAHÇESİ

Papazın bahçesi, Çamlıyayla'nın en çok ziyaret edilen mesire yerlerinden biridir. Çakırlı boğazından Fakılar köyüne ayrılan yolu takip ederek stabilize bir yoldan ya da ilçenin batısındaki Toroslara çıkılan yolun Bokluboyun mevkiinde aşağıya ayrılanyoldan gidilir.Papazın Bahçesi, Çamlıyayla’nın çarşı merkezine 13 km mesafededir. 27 virajla Berdan Çayı’nın bir kolu olan Karageçit Irmağı’nın seviyesine inilir. Kış mevsiminde yağışlar nedeniyle yolun çok zarar görmesine rağmen, bu bölgede Orman İşletme Müdürlüğü’nün koruma ve dikim alanları bulunması, Çamlıyayla Belediyesi’nin içme suyu pompaları ve alabalık yetiştirme havuzları bulunduğu için yol devamlı olarak araç trafiğine açıktır.

Berdan Çayı’nın bir kolunun gözü buradaki çınar ağaçlarının altından çıkar ve ilçeye özgü kırmızı benekli doğal alabalık (mercan) yaşar. Vadi içerisinde muhteşem ağaçlar ve şelaleler arasında alabalık yetiştirme havuzları, mesire yerleri ve hizmet binaları bulunmaktadır. Bahçeden ilerisi orman koruma sahası olduğu için geçiş kontrollü olarak verilmektedir.

SİNAP KALESİ

Namrun Kalesi’nden sonra ilçenin ikinci büyük tarihi yapısıdır. İlçenin kuzey doğusunda yer alır.Namrun Kalesi’nin arka kısmında kalan Sinap Kalesi’nin ilçenin çarşı merkezine uzaklığı 5 km mesafede olup, Çayırekinliği’nde mevkiinde yolun kenarındaki levhanın gösterdiği yoldan ayrılarak arabayla kalenin yanına kadar gidilebildiği gibi, kale deresinden patika yollarla yaya olarak da gidilebilir.

Kale içerisindeki kemerler ve kale burçları kısmen yıkılmış olup kemerlerde sandal ağaçları ve çalılar yetişmiştir. Kalenin ön cephesindeki kapıdan girilerek burçlarına kadar çıkılabilir. Kalenin güneyinde bulunan sinap çeşmesinde 4 mevsim içme suyu bulunmakta olup kale ve çevresi piknik için çok uygundur.

ÇİNİ GÖL  

Çamlıyayla’nın en özel ve en tanınmış gölüdür. Bolkar Dağları’nda yer alan buzul göllerinin en önemlisidir. Çamlıyayla sınırları içerisinde yer alan, 2500 metre yükseklikte bir krater gölü olup, 25.000 m2’lik yüz ölçüme sahiptir. Ölçülebilen derinliği 100 metrenin üzerindedir. Dipten kaynadığı sanılıp, siyaha çalan lacivert bir rengi vardır.

Çini Göl, derinliğinden dolayı halk arasında “dipsiz” ismiyle de anılmaktadır. Suyu içmeye elverişlidir. Çini Göl’ün görülen doğal güzelliği haricinde, turizme bir diğer katkısı, gölün kenarında dağcılar için kamp alanının yer almasıdır. Çini Göl’ün bulunduğu mevkiide bu gölden hariç irili ufaklı 9 krater gölü mevcuttur. Çini Göl, Toros Dağları’na yolunuz düşerse mutlaka uğramanız gereken bir doğa harikasıdır. 

TOROSLAR ve KIRLAR

Toroslarda ormanın bittiği yerden itibaren başlayan yerler halk arasında “kır” diye tabir edilir. Çamlıyayla’ya ilk içme suyunun geldiği Çatak yolundan gidildiğinde ise, Olucak’tan sonra Yayla gösteren mevki geçilince kırlar başlar. Buralarda Yayla gösteren, Çıkrıcak, Kurudere, Çatak, Bokluboyun, Yarıcak, Sayın dibi, Sayınbaşı, Çini Göl, Eğri Göl, Yazıgöl, Göğere, Kapı Göl, vb. isimleri olan kırlar yörüklerin ve arıcıların yazlık konaklama yerleridir. Kozağacı yolundan gidildiğinde Seki ve Yağboluğu’ndan itibaren Meydan’a doğru uzanan kırlar ise, yerli yörüklerin yazlık yurtlarıdır. Kırlarda bitki örtüsü kekik, keven, şalgaba, dağ çayı vb. otsu bitkilerden ibarettir. Kırlar, Çamlıyayla’da arıların, koyunların ve keçilerin en iyi beslendiği ve en kaliteli hayvansal ürünlerin alındığı bölgelerdir. Çamlıyayla’nın merkezinden görünen dağların perde arkasındaki gizemli doğayı keşfetmek istemez misiniz?

Evet,

Tam 24 saat kaldığımız Çamlıyayla’dan bilgiler verdik.

Tarsus başkanımız yazın ailece Çamlıyayla’‘da kalıyor.

Yazlıkları var.

İki katlı dubleks daire.

Bahçesi müthiş.

Meyve ağaçları var.

Müthiş bir bahçe düzeni gördüm.

Bu bahçede insanın canı sıkılmaz.

Hatta kendine gelir.

Moral ve motivasyon yükselir.

Bu kadar güzel yani.

Tabi ki Çamlıyayla’ya gidince.

Okan başkanımız ve değerli eşi Elif Çalışkan’ ı yazlıklarında ziyaret ettik.

Elif hanım yakın zamanda biricik annesini kaybetti.

Uzun zamandır rahatsızdı. 

Başsağlığı diledik.

Taziyede bulunduk.

Acısını paylaştık.

Elif hanımın babasına da ( yUSUF kABAŞ) başsağlığı dileklerimizi ilettik.

 Çamlıyayla’dan ayrılırken.

Yemek yediğimiz restoran’ a uğradık.

Sabah çayımızı ve kahvelerimiz içtik.

Daha sonra da önce Tarsus sonra Mersin iline doğru yola çıktık.

Tarsus’a gelince.

Çamlıyayla’ya muhakkak uğrayın.

Bizden söylemesi.

Pişman olmazsınız.

Çok muhteşem v e harika bir yer.

Tarihi bilgileri ve detayları Çamlıyayla Belediyesinin internet sitesinden aldık.

Nokta.