Ben yazmaktan bıkmayacağım, ister okunsun, ister okunmasın,kendimi bu konuda sorumlu tutuyorum ve bu kente vefa borcum olduğunu düşünüyorum. Şan, şöhret, para ve makam peşinde de değilim.

TTK   Zonguldak’ın  olmazsa olmazından çıktı, bunun herkes gibi ben de farkındayım, ama hala bu sektör ekonomik dinamik olarak çok önemli bir yer tutmaktadır, varsayalım ki TTK  kapandı, bu bölgede etkilenmeyecek kimse kalmaz,buna sokak köpeklerini, kedileri,hatta denizlerdeki martıları  bile ekleyin derim, espri yapmıyorum biraz empati yapın bana hak vereceksiniz diye düşünüyorum.

Bu kurum asla ve kat-a zara etmiyor, etmedi, hep etmiş gibi hesaplar yapıldı, matematiksel olarak doğru ama gerçekle hiç ilgisi yoktur. Bu kurum hala ekonomik dinamik olarak dimdik ayakta durmaktadır, yeter ki  akıl, bilim, önem ve mantık açısından her şeyi yerli yerine koyalım, inanın bu hiç zor değil, sadece isteyelim yeter.

Uzatmadan birkaç rakam veriyorum, bu veriler tamamen TTK’nın yayınlarında alınmıştır, ben bir yerlerimden uydurmadım.

Yılda yer altı ve yerüstü toplam 1 435 000 yevmiyeye karşılık, 823 000 ton satılabilir kömür üretilmiştir, yani bir işçi işe gittiği her gün devlete yaklaşık 200 TL’ye mal olmuş, buna karşılık devlete 573 kg kömür çıkarmıştır, TTK’nın  bu yıllarda ortalama satış fiyatının 210 tl olduğunu  da hesaba kattığımızda devlet baba 200 tl işçilik ödediği bir işçiden 120 tl gelir elde etmiş oluyor, kısacası ne kadar işçi alınırsa alınsın ,alınan her işçi başına günde 80 tl zarar etmektedir ki; Bunun içinde diğer giderler yoktur ve o diğer giderler dediğimiz kalemler de önemli bir yekunu oluşturduğu su götürmez bir gerçektir.   

          PAÜ Tüvenam randımanı  Paü satılabilir randımanı Genel rand.

TTK:          3.4 ton                                 2.1 ton                        0,573 ton

ÖZEL:        3.5 ton                                  2.5 ton        en kötü  1,5 ton

Yukarıdaki rakamlar siz okuyucuların basit bir değerlendirme yapması için verilmiştir, her hangi bir algı yaratma söz konusu değildir.

Çözüm:  Kurumun derhal rehabilite edilmesi, acil olarak sistem değişikliğine gidilmesi, kurumun elindeki atıl vaziyetteki gayri menkullerin kentin hizmetine sunulması, işlevini yitirmiş olan ve dolaylı olarak kömürün maliyetine binen servislerin kapatılarak boşa çıkan çalışanları yeraltına sevk edilmesi, kurumdaki korkunç boyutta bulunan gizli işsizliği tamamen ortadan kaldırılması, işlevini ve üretme gücünü yitirmiş elemanların emekliye sevki ve yerlerine yeni ,dinamik elemanların  alınması, Sayfalar dolusu yazmak mümkün , umarım bir yetkilinin dikkatini celp ederim de fikrim sorulursa daha detaylı rapor verebilirim, şunu da belirtmek isterim ki bütün bunların daha iyisini bilen ve yapacak kudrette çok  insan var ama fikri sorulmuyor, aslında bana da fikrimi soran olmadı ama elimde böyle bir medya imkanı varken yazayım dedim, en azında vicdan azabından kurtulmuş olurum. 

Hiçbir şey çözümsüz değildir,yeter ki isteyelim, kaçak ocakların çözümü bile oldukça çok basittir,yeter ki iste…