Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şubesi Başkan Ali Topaloğlu, "Temel gıdalarda ki söz konusu fiyat artışı ve pahalılık karşısında gelir düzeyi düşük olan tüketiciler şaşkın ve çaresiz duruma düşürülmüştür" dedi.


Yüksek gıda fiyatlarının nedenimin açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşayan tüketicilerin aleyhinde olan yanlış gıda, tarım, pazarlama ve fiyat politikaları olduğunu ifade eden Ali Topaloğlu şunları söyledi:


"YÜZYILIN EN YÜKSEK GIDA PAHALILIĞI!

40 TEMEL GIDANIN SON BİR YILLIK ORTALAMA FİYAT ARTIŞI YÜZDE 190!
BuCUMHURİYET TARİHİNDE BÖYLE GIDA PAHALILIĞI GÖRÜLMEDİ!
KURU SOĞANIN YILLIK FİYAT ARTIŞI YÜZDE 659!
KURU SOĞAN EN PAHALI GIDALARDAN OLDU.
TÜKETİCİLERİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU EN TEMEL GIDALARA ERİŞEMİYOR, BESLENEMİYOR.
TÜKETİCİLERİN YÜZDE 98’İ AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA.
TÜKETİCİLERİN YÜZDE 60’DAN FAZLASI AÇLIK SINIRININ ALTINDA.
TARIM VE GIDA POLİTİKALARI TÜKETİCİLER LEHİNE DEĞİŞTİRİLMELİDİR.
DEVLET OKULLARINDA ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ YEMEK VERİLMELİDİR.
GEÇİM ZORLUĞU ÇEKEN AİLELERE YETERLİ MADDİ DESTEK SAĞLANMALIDIR.
TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA GÜÇLERİNİ YÜKSELTECEK DÜZENLEMELER ACİLEN GERÇEKLEŞTİRİLMELİDİR.

Türkiye’de, günümüzde, son yüzyılın en yüksek gıda pahalılığı yaşanmaktadır. 40 (kırk) temel gıdanın Mart 2022 – Mart 2023 yılı içerisindeki son bir yıllık ortalama fiyat artışı yüzde 190 olmuştur. 40 temel gıdanın ortalama fiyat artış oranı yüzde 190’dır. Derneğimizin yapmış olduğu araştırmaya göre, son yüzyıldaki Cumhuriyet tarihi sürecinde temel gıdalarda böyle yüksek oranda yıllık ortalama fiyat artışı ve pahalılığı görülmemiştir.
Gıdaların yıllık ortalama fiyat artışında en ilgi çekici olan ise, tencere yemeklerinin olmazsa olmaz en temel girdisi olan kuru soğanın yıllık ortalama fiyat artış oranının yüzde 659 olmasıdır. Bu durumda, tüketiciler kilo ile değil, tane ile soğan almak zorunda kaldılar. Artık, kuru soğan tüketicilerin en pahalı temel gıdalarından birisi oldu.
Yaşanmakta olan bu pahalılık karşısında, tüketicilerin büyük çoğunluğu en temel gıdalara erişemiyor, yeterli ve dengeli beslenemiyor. Et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerine uzun dönemdir erişemez durumda olan tüketiciler, artık yeterli sebze ve meyveye de erişemez durumda bırakılmıştır.
Mart 2023 ayı itibariyle 4 (dört) kişilik hanenin aylık açlık ve yoksulluk istatistikleri ile yıllık ortalama hane halkı gelirini dikkate alıp karşılaştırdığımızda; Türkiye’de nüfusun yüzde 60,4 dolayında kesiminin yani 51 milyon 600 bin kişinin açlık sınırının altında yaşadığı görülmektedir. Nüfusun yüzde 37,6’sının yani 32 milyon 150 bin kişinin ise yoksulluk sınırının altında yaşadığı görülmektedir. Kısaca, nüfusun yüzde 98’i yani 83 milyon 750 bin kişi açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır.
Temel gıdalardaki söz konusu fiyat artışı ve pahalılık karşısında gelir düzeyi düşük olan tüketiciler şaşkın ve çaresiz duruma düşürülmüştür.
Yüksek gıda fiyatlarının nedeni, açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşayan tüketicilerin aleyhinde olan yanlış gıda, tarım, pazarlama ve fiyat politikalarıdır. Bu nedenle; tüketicilerin temel gıdalara erişimini sağlamak için gıda, tarım, pazarlama ve fiyat politikaları, özellikle de, ezici çoğunluğu dar gelirli olan tüketicilerin lehine değiştirilmelidir.
Acil olarak, devlet okullarında öğrencilere ücretsiz yemek verilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Geçim zorluğu çeken ailelere gerekli ve yeterli maddi destek sağlanmalıdır.
Bununla birlikte, tüketicilerin satın alma güçlerini yükseltecek, temel gıdalara erişimini sağlayacak şekilde, ücret ve istihdam politikaları ile gerekli tüm ekonomik ve sosyal politikalar uygulamaya konulmalıdır."

(Haber: Göksel Çolak)

Editör: Oğulcan Öz