Sizlere bir ara “ Yazmak mı daha zor yoksa konuşmak mı? “ diye sormuştum; hatırlıyor musunuz? Baya detaylı bir şekilde bu konuyu konuşmuştuk; ben örneklendirmeye, kendimce açıklamaya çalışmıştım. Bunun yanında çok eski bir kelam daha vardır; “ Söz uçar; yazı kalır “ diye hatırlıyorsunuzdur bunu mutlaka. Artık bu söylem de tarihe karışacak gibime geliyor. Bilim gelişiyor; artık ses ve video kaydı yapmak çok kolay bir hale geldi. Malumunuz hepimizin elinde artık akıllı telefon var; istediğimiz an istediğimiz görüntüyü çekebiliyoruz. Ki bunları hiç onaylamasak bile gizliden yapan insanlar da var. Yok, ben bunu demedim diye kimse yalanlayamıyor. Şimdilerde telefon konuşmalarının ses kaydını bile yapmayı biliyor çoğu kişi; o yüzden bir şeyi yalanlarken ya da inkâr ederken iyi düşünün.

Bilim ne kadar ilerlese de bu durumu özetleyecek söylem eskidir: “ İki kere düşün bir kere konuş” demişler değil mi? Hatta iki değil şimdilerde en az on kere düşünmek lazım; öyle konuşmak en sağlıklısı. Benden tavsiye yani bu; isteyen dinleyebilir, zorlayamam kimseyi. Hatta tam da şu an eskilerden kral bir söylem daha geldi aklıma: “ Söz gümüşse sükût altındır” nasıl ama çok afili okkalı bir söylem değil mi? Önceden haklı insanlar sessiz olurdular ama şimdilerde diyecek sözü olmayan insanlar da sessiz kalmaya başladı; bu durum da şu güzelim sözü dejenere etti. Benim de bir söylemim olmuştu ve ciddi ciddi o söze inanırdım ama artık yanıldığımı düşünüyorum; doğruluğuna inanmıyorum. “ Sessizlik en büyük çığlıktır; yeter ki duymasını bil” derdim ama inanın hiç doğru gelmiyor artık bana. Önceden bilen de konuşurdu bilmeyen de, şimdilerde haklı olan da susuyor haksız olan da. O yüzden bu söylemimi çürüttürdüler bana; kandırıldık herhalde. Bu arada “ İyilik yap denize at “ mevzusu da bitmek üzere; vallahi adamın arkasından keriz diyorlar artık. Gülmeyin çok ciddiyim. Siz iyilik yapıp da eyvallah diyeni duyuyor musunuz, sözde bir iki kelam teşekkür kelimesi sonra ne oluyor; zaman geçtikçe size selam bile vermiyorlar. Selam da önemli değil; adamın zoruna giden “ Yapmasaydın zorla mı yaptırdık demeleri “. Her neyse aslında ben bu konulara girmeyecektim; benim aklımda daha farklı şeyler vardı, az biraz o konuya döneyim.

İster sözlü ifade et istersen yazılı; asıl olan tutarlı olmaktır. Dün dediğinle bugün dediğin ( ya da yazdığın) çelişmemelidir. İnsanlar yanılabilir tabii; hepimiz hata yapabiliriz. Orhan Gencebay’ın dediği gibi “ Hatasız kul olmaz” eyvallah ama bir de ben hata yaptım deme dürüstlüğünü de söylemek gerekir. Tutarlı olmak ciddi anlamda çok önemlidir; insanın saygınlığını artırır. Düşünsenize dün ak dediğine bugün kara diyen kişiyi ne kadar ciddiye alırsınız; ben şahsen dikkate almıyorum. Gerçi son dönemlerde söz verenlere, yemin edenlere de inanmıyorum ama siz yine de çaktırmayın. Yaşadıklarım ve gördüklerim biraz insanlara karşı güvenimi kırdı; ne yapalım olmadı mı olmuyor bazen de. Tutarlılık ciddi anlamda önemlidir; tutarlı insanları severim ben. İnsanlar gelişir ve uzun vadede fikirleri değişebilir; buna tutarsızlık demem ben. Şimdi on sene önceki kafamızla şimdiki kafamız, hayata bakışımız bir mi? Gelişen dünyada insanlar da gelişmelidir. Şimdi bu durumu ta bilmem kaç yıl önceki Herakleitos’ un dediği sözle örneklendirelim; “ Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir”. Aman sakın dengesizliği ve tutarsızlığı bu konuyla bir tutmayın; çok rica ediyorum. Velhasıl kelam yazmak ya da konuşmak değil de en zor olanı tutarlı olmak diyebilir miyiz? Bence deriz; hem de babalar gibi deriz. O zaman ne yapmamız lazım, düşünerek konuşup ya da yazıp sonra tutarlı bir şekilde o yolda ilerlemek lazım. Hatalarımız ya da yanlışlarımız olursa da ( ki olur ) dürüst bir şekilde başkasını suçlamadan kabul etmemiz gerekiyor. Yoksa karalamak ya da başkasına suç atmak çok kolaydır; hele ki televizyonlar bu durumu veriliyorsa. Ne yazık ki insanoğlu televizyonda gördüğü çoğu şeye inanmaktadır. 1 değil 2 değil 3 değil 4 değil tam 7 kavanoz bilmem ne şu kadar lira olayları geldi aklıma. Neyse ben kaçtım; kendinize iyi bakın, havalar çok soğuk ama meteoroloji hafta sonu hava sıcaklığı artacak diyor. Ülkemizde en çok güvendiğim kurumlardan biridir meteoroloji; nedense söylemek istedim. Hadi sağlıcakla kalın.

Günün Sözü: Bazı insanlar size sadık değildir. Size olan ihtiyaçlarına sadıktır. İhtiyaçları değiştiğinde, sadakatleri de değişir. – Will Rogers