Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, okul sezonu yaklaştığı günlerde kırtasiye malzemeleri, çocuk ayakkabıları, okul kıyafetleri konusunda aileleri uyardı.
Maden, imalatçı/ithalatçı açık isminin ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

Markası ve modeli belli olmayan ve üzerinde Türkçe uyarılar bulunmayan ürünlerin kesinlikle satın alınmaması konusunda uyarı yapan Ticaret İl Müdürü İsmail Maden şunların söyledi:
"Ticaret Bakanlığımız, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılının yaklaştığı bugünlerde tüketicilerimizin okul alışverişlerini güvenle yapabilmeleri için denetimler gerçekleştirilmektedir.
 
Bu kapsamda, kırtasiye malzemeleri, çocuk ayakkabıları, okul kıyafetleri ve çantalarına yönelik piyasa gözetimi ve denetimi yapılmaktadır.

Bakanlığımız tarafından güvensiz bulunan ürünlerin bilgileri; “www.guvensizurun .ticaret.gov.tr” adresinden tüketicilerimizle paylaşılmaktadır. Bununla birlikte bu ürünlerin piyasaya arzı yasaklanarak, toplatılacak, imalatçı ve ithalatçı firmalarına idari para cezası uygulanacaktır.

Diğer taraftan, tüketicilerimizin maruz kalabilecekleri risklerin azaltılması noktasında Bakanlığımızca gerçekleştirilen denetimlerin yanı sıra, tüketicilerimizin de ürün satın alırken dikkat etmeleri gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır.
Öncelikle satın alınan her ürünün ambalajı dikkatle incelenmelidir. Ürün ambalajları ve üzerinde yer alan uyarılar dikkatle okunmalı ve kullanım talimatları doğrultusunda hareket edilmelidir.

Kırtasiye ürünlerinde:

* İmalatçı/ithalatçı açık isminin ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmelidir. Markası ve modeli belli olmayan, üzerinde Türkçe uyarılar bulunmayan ürünler satın alınmamalıdır.

* Oyuncak şeklinde olan veya oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinde ise, hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dair ibarelerin ve diğer uyarıların bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Örneğin, 36 aydan küçük çocuklar için risk oluşturan kırtasiye malzemelerinde bulunan uyarılar dikkate alınmalıdır.
* Boya malzemelerinde, oyuncak görünümlü silgilerde, kalemtıraşlarda, oyun hamurlarında ve parmak boyalarında CE işaretinin bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.

Tekstil ve ayakkabı ürünlerinde:
* Ürünlerin içeriğini gösteren etiketlerin ve işaretlemelerin Türkçe ve kolay okunabilir olması zorunludur.

* Çocuk kıyafetlerinde bulunan kordon, bağcık, küçük parça içeren süslemeler gibi risk oluşturabilecek unsurlara dikkat edilmelidir.
Tüketicilerimiz, güvenli olduğundan şüphe duydukları ürünleri “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı”, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)” ve Bakanlığımızın web sayfası üzerinden ihbar ve şikâyet mekanizmalarını kullanarak Bakanlığımıza bildirebilirler.
Bu vesile ile tüm öğrenci öğretmen ve velilerimize 2023-2024 eğitim öğretim döneminin hayırlı olmasını diliyorum"
 

(Haber: Ercan Demir)

Editör: Oğulcan Öz