Bütün Türkiye'nin,

Esnafın, tüccarın, emeklinin, öğrencinin, trafik cezası yiyenlerin vs. devlete her türlü vergi borcu bulunanların beklediği vergi yapılandırması ilgili meclis komisyonuna verildi.

AKP'liler de yapılandırma konusunda ilk demeçlerini vermeye başladılar...

AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, vergi yapılandırmasının 18 taksit halinde gerçekleştirileceğini söyledi.

AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş "Çok geniş bir yapılandırma teklifini komisyona vermiş olduk. Yapılandırılan borçlarda ilk ödeme Şubat 2021'de yapılacak. 18 ay taksit halinde yapılandırma gerçekleştirilecek" dedi.

"İlk taksit içinde borçlar ödenirse YÜFE'den çıkan gecikme zammının yüzde 90'ını silinmiş olacak. Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi su atık su katı atık ücretleri yol katılım payları da yine yapılandırma kapsamına alınan diğer borç alanları. Gümrük vergisi, faizleri ve gecikme zamları idari para cezaları da yapılandırma kapsamında. Maksimum 18 eşit taksit var bunda da. Aynı şekilde sosyal güvenlik primleri gecikme cezaları da yapılandırma kapsamında. Yine yıl sonuna kadar müracaat şartı arıyoruz. Çok geniş bir yapılandırma teklifi komisyona vermiş olacağız. Yapılandırma ve vergi barışı var. Yapılandırmada çok farklı kurumlar var, yaklaşık 500 milyar TL gibi bir rakam burada telafuz edebiliriz." şeklinde konuşan Mehmet Muş'un bu sözleri de ülke genelinde sevinçle karşılandı.

YAPILANDIRMA KİMLERİ KAPSIYOR? 

Kurumlar Vergisi, Gelir, SGK borçları, gecikme cezaları, nüfus ve karayolları, öğrenim kredi borçları, ecrimisiller, hazine alacakları, madenlerden alınan devlet hakkı, emlak çevre, temizlik ilanı ve atık su ile ilgili olan cezalar ve bununla ilgili zam ve faizler yapılandırma kapsamında olacak. Bunun dışında taşınmaz kültür varlıkları cezaları, TOBB Barolar Birliği aidat ödemeleri de yapılandırma kapsamında yer alacak.

VERGİ YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NASIL VE NE ZAMAN YAPILACAK? 

Vergi yapılandırması için yıl sonuna kadar müracaat mümkün olacak. 18 taksitte yapılacak olan ödemeler, 2 ayda bir gerçekleşecek.

PEŞİN ÖDEME DURUMUNDA BORÇ YAPILANDIRMA FAİZİ SİLİNECEK

İlk taksite kadar peşin ödeme yapılırsa ana para yanında faizler de silinecek. Burada silinecek faiz yüzde 90'ı bulacak.

KONUT KREDİSİ YAPILANDIRMA

Konut kredilerinde faiz oranları düşmeye devam etse de Mart ayından beri ülkemizde görülen ve ekonomiye büyük zararlar veren Covid-19 sürecinde konut kredisi alan vatandaşlar mağdur olmaya devam ediyor. Kamu bankalarından yapılan açıklamalar ile birlikte konut kredisi kullanan vatandaşlara özel yapılandırma seçeneklerinin kullanıma açılacağı belirtildi.

Yapılan açıklamalar sonrasında kamu bankaları Ağustos 2019 öncesinde 500.000 TL’ye kadar konut kredisi kullanan vatandaşların kredilerini %0.99 ile tekrar yapılandıracağını duyurdu. Uygulamanın başlaması sonrasında çok sayıda talep bekleniyor.

Konut satışlarının çok önemli bir bölümü banka kredileri ile yapılmakta.  Devlet bankaları yada özel bankalar üzerinden kredi kullanarak ev alan vatandaşlar yüzde 10 veya yüzde 20 oranında peşinat ödemesi yaptılar. Geri kalan tutarı ise aylık taksitler halinde ödeyen vatandaşların kredi maliyetleri ise aylık faiz oranına göre belirleniyor. 

 KİMLER KONUT KREDİSİ YAPILANDIRMASI YAPMALI? 

Konut kredisi faiz oranları ekonomiye, bankaya, politika faizlerine göre değişirken şu dönemde çok yüksek bantlarda bulunuyor. Ancak faizler birkaç ay öncesine kadar çok düşük seviyelerde yer alıyordu.  Konut kredisi yapılandırma imkanları da kredi faiz oranlarının düşük olduğu dönemlerde değerlendirilir. Kredi faiz oranlarının çok yüksek olduğu konut kredisi kullanarak ev almak zorunda kalan vatandaşlar, kredi faizleri düştüğünde kredilerini yapılandırabilir ve faiz ödemelerini düşürebilirler.  Avantajları Dezavantajları Çok yüksek faiz oranları kredi kullanan müşteriler daha sonra bu kredilerini yüzde 0.99 bandı veya daha altında bir oranda yapılandırdıklarında maliyetlerini düşürebilirler. Ancak burada dikkat edilmesi gereken noktada kredi oranlarına dair hesapların çok dikkatli yapılması. Zira kredi yapılandırma sürecinde oluşan masraflar ve yeni faiz oranı gibi etmenlerle yapılandırma daha maliyetli hale gelebilir. Yüksek tutarlı uzun vadeli krediler için ise maliyet oranları yapılandırma ile on binlerce TL düşebilir. Burada önemli olan noktaların başında kullanılan kredi ile yapılandırma yapılacak kredi faiz oranları arasında ki fark ve maliyet hesapları olacak.

Konut kredisi yapılandırma masraflarında dikkat edilmesi gerekiyor

Konut kredilerinin yapılandırma işlemleri her durumda avantajlı olmayabilir. Uzmanlar tarafından vatandaşlara yapılan tavsiyelerde tüketicilerin yapılandırma yapmadan önce erken ödeme cezaları ve dosya masraflarını değerlendirerek yeniden yapılandırma yaptığında ne kadar avantajlı olacağını hesaplaması gerekiyor denilmektedir.

Aynı zamanda uzmanlar düşen faiz oranlarına iyi bakılması gerektiği, ödenen faiz miktarına, kalan vadeye ve banka tarafından talep edilen belge ve masrafların iyi bilinmesi ve hesaplanması gerekiyor diyor. Kar/zarar karşılaştırmasının iyi yapılması gerektiği belirtilirken vadeye göre olan ödemelerin iyi hesaplanması gerekiyor. Buna göre bankalar eski konut kredisi borçlarını kapattığında 36 ay vade ve üzeri vade seçeneklerinde konut kredilerine %2, 36 ay vadenin altında olan vade seçeneklerinde ise %1 erken ödeme cezası ve dosya masrafları uygulamaktadır. Tüm bunlara ek olarak ekspertiz, dosya ve sigorta masraflarının da hesaplanması gerekmektedir.

Bu müjde çok iyi oldu.

Çok mutlu olduk.

Vergi affı önemli.

SGK affı çok daha önemli.

Hepsi önemli.

Şuan komisyonda.

İnşallah meclisten geçer.

Sonra peş peşe kampanyalar olur.

Bu hali iel komisyona gelen  yasa.

Değişebiliyor.

18 ay vade.

Aslında 60 aya çıksa  çok daha yüksek bir yapılandırma başvurusu olur.

Bu da bizim bir şerhimiz olsun.

Nokta.