Dünya toplumunda, sürekli olarak deneyim, tecrübe ve yaşanmışlıklarından faydalandığımız yaşlılarımıza saygı, sevgi, minnet duygularının dile getirilmesi için 1982 yılında “Dünya Sağlık Örgütü” tarafından 18-24 Mart tarihleri arası “Yaşlılara Saygı Haftası” olarak ilan edilmiştir.

Yapılan bir çok araştırmada, yaşlı nüfusunun yalnızlık ve terk edilmişlik hissiyle hayata olan bağlıklıklarını yitirdikleri ortaya çıkmıştır. Bu sebeple, kendilerini yalnız hissetmeyecekleri ve hayatlarından bazı parçalar bulabilecekleri sosyal ortamlar çoğaltılarak, yaygınlaştırılabilir. Böylece yaşlılarımızı sosyal hayata kazandırarak onları mutlu edebilir ve her alanda tecrübeleri ile birlikte yaşanmışlıklarından faydalanabiliriz.

Bireyin yaşamını uzatmanın yanında yaşlılık döneminde sağlığının geliştirilmesi de önem taşımaktadır. Yaşlılıkta daha iyi ve kaliteli bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenme, alkol ve sigara kullanımından uzak durma ve özellikle doğru fiziksel aktivite ve egzersiz yapma yaşlanma ile ortaya çıkabilecek önemli sağlık sorunlarından başarılı şekilde korunma sağlayacaktır.

Düzenli fiziksel aktivitenin, birçok sistemin ve organın fonksiyonu üzerinde olumlu etkileri bulunurken, fiziksel aktivite azlığı, yaşlanma süreci ile oluşan fizyolojik değişiklikleri hızlandırır, pek çok kronik hastalık sıklığını artırır, bu hastalıkların daha erken yaşta görülmesini sağlar, kısaca yaşlılığı hızlandırarak yaşam süresini kısaltır.

Yaşlılık dönemine düzenli fiziksel aktivitenin, kalp hastalığı ve inme riskinde azalma, yaşam süresi ve yaşam kalitesinde artma, kolestrol seviyesinde düşme, düşmelerin önlenmesi ve kalça kırığı riskinde azalma, uyku kalitesinde düzelme, kilo alımının önlenmesi gibi faydaları bulunmaktadır

Sağlıklı yaşlanma, her yaştan insanın sağlıklı, güvenli ve sosyal olarak aktif olabileceği bir hayat tarzını benimsemesiyle mümkün olacaktır.

Empatinin günümüzün öne çıkan kavramlarından olmaya başlaması ile birlikte yaşlılar haftası da daha bir önemli hale gelmeye başladı. Yaşlılar haftası ile ilgili kısa bilgiler ve yaşlılar haftası şiirleri şöyle;

Ülkemizin çeşitli yerlerinde her sene 18-24 Mart arası Yaşlılar Haftası olarak kutlanmakta, kişiye göre önemi değişen yaşlanma sürecinin ve bunun getirdiği zorlukların daha iyi anlaşılması ve bununla ilgili neler yapılabileceği konusunda çeşitli konuşmalar, etkinlikler ve faaliyetler düzenlenmektedir.

Bütün dünyаdа olduğu gibi ülkemizde de yаşlı nüfus (65 yаş ve üzeri) giderek аrtmаktаdır. Bu аrtış, yаşlılıklа birlikte önemli sosyаl ve tıbbi sorunlаrı dа berаberinde getirmektedir. 

Her toplumun hаfızаsı olmаlıdır ve bаzen bunu sаğlаyаn toplumun yаşlılаrıdır. Toplumlаrın yаşlı nüfuslаrınа sunаbildikleri hizmet kаlitesi kаdаr gelişmişliklerinden söz edilebilir. Yаşlılаr hаftаsı ülkemizde geriаtrik yаş grubunun hаyаt kаlitesini yükseltmek kаdаr toplum dışınа itilmelerinin önlenmesi аçısındаn dа bu konulаrın gündeme getirildiği bir hаftа olаrаk içinde аktiviteler bаrındırmаktаdır.

Her insan için değişik mana ve önem ifade eden yaşlılık, hayatın çok özel bir dönemidir. Yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımızdır. Yaşlılık dönemi itibar gerektirmektedir bu aynı zamanda bir minnet borcudur. Yaşlı bireylerin toplumla bütünleşmesi, daha aktif olması ve yaşama bağlı kılınmaları gerekir.

Bir ömrün büyük kısmını topluma ve ülkeye hizmetle geçirmiş insanların, yaşlandıkları ve bakıma muhtaç oldukları dönemde ömürlerinin sonuna kadar insan onuruna yakışır bir şekilde bakım talep etme hakları vardır. Ailelerinden ve çocuklarından bu hizmeti çeşitli nedenlerle alamayanlara bu hizmet imkânlar ölçüsünde Devletimiz tarafından verilmektedir.

Devleti halka hizmet etme aracı olarak gören hükümetler, bir sınıf ve kesimin değil, bütün vatandaşlarımızın refah ve mutluluğunu sağlayacak sosyal politikalar yürütmeyi, bu bağlamda yoksullar, bakıma muhtaç yaşlılar, çocuklar ve işsizler için özel programlar oluşturmayı, zor durumdaki vatandaşlarımıza, terkedilmiş ve kimsesizlik duygusu yaşatmamayı hedeflemelidir.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğümüz, insanımızın değer yargıları arasında var olan yaşlıya sevgi, dayanışma ve saygı yaklaşımını, değişen toplum yapısı içinde ve bilimin ışığında profesyonelce hizmet alanlarına taşıyarak yaşlı vatandaşlarımıza götürülecek hizmetlerin kalitesini ve çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmaları sürdürmelidir. Devletimizin sağladığı imkânlar ve sunduğu hizmetlerin her geçen gün daha mükemmel hale getirilmesini sağlamak öncelikli hedefi olmalıdır.

Ancak devletimizin çalışmaları yaşlılarımızın sorunlarının çözümü ve toplumda hak ettikleri yeri almaları konusunda tek başına yeterli değildir. Toplumda bu bilincin yerleşmesi, bugüne kadar olduğu gibi gönüllü kuruluşlarımızın ve yurttaşlarımızın katkıları ile yaşlılarımıza daha iyi yaşama koşullarını sağlayabiliriz. Yaşlılarımıza ve onların sorunlarına sahip çıkmak insanlık ve yurttaşlık görevimizdir.

"Bizleri bugünlere ve geleceğe hazırlayan yaşlılarımız için hayatı kolaylaştırmak ve kimseye muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamak devletimizin öncelikli görevleri arasındadır."

Unutmayın ki bir gün herkes yaşlanacaktır.

Büyük Atatürk ne demiştir "Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu; o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Geçmişte çok güçlüyken, tüm gücüyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, geleceğe güvenle bakmağa hakkı yoktur."

Mеdеniyеtimizdеn bizе miras olan toplumsal dokumuzun, ailе bağlarımızın bozulmaması için dе bu dokuyu, kültürü gеlеcеk kuşaklara aktarmak dеvlеt olarak millеt olarak öncеlikli vazifеmizdir.Bu duygu vе düşüncеlеrlе, bizlеri yеtiştirеn bugünlеrе gеtirеn tеcrübе vе birikimlеrindеn hеr zaman istifadе еttiğimiz, baş tacı olarak gördüğümüz dеğеrli  büyüklеrimizin Yaşlılar Haftası’nı kutluyor, sağlıklı, mutlu, huzurlu yarınlar diliyoruz…