Geçmişi değerlendirmek, yeni kararlar almak, yeni başlangıçlar yapmak için bizi motive edecek, ateşleyecek, gaza getirecek bir şeylere ihtiyaç duyarız. Yılbaşı da bu durumlar için biçilmiş kaftandır.

Diyete girip hedeflediğim kiloya ulaşacağım, özgüvenimi arttıracağım, sosyal olacağım, işimi değiştireceğim,  gerçek aşkı bulacağım, öfkeyle kalkıp zararla oturmayacağım, kaygıyla başa çıkmaya çalışacağım, sigarayı bırakacağım…

Şimdi; “Bunların hepsi çöp, her sene aynı terane! Ocak geçer, Şubat geçer… Yeni yıl gelir, bir de bakmışız ki eski yılın aynısını yaşamışız” derdim, ama demeyeceğim.  Çünkü yeni yıl çok enteresan bir şekilde tüm insanlara olduğu gibi bana da yeni umutlar, yeni heyecanlar, yeni düşler ve bir pozitiflik vaat ediyor. 

O zaman gelin yeni yıl klişelerine uygun bir şekilde yeni yıl hedeflerimizi yazalım ama fazla uçmayalım. Ayılarla güreşmek, Ay’a çıkmak falan… Gerçekçi, bizi besleyecek, büyütecek, daha iyi versiyonumuza dönüşmemizi sağlayacak, hayatın içine daha çok girmemizi sağlayacak hedefleri on maddede topladım.  

1-Ölmeden önce yapılması gerekenler listesi yapın ve bir an evvel icraata geçin. Kim bilir belki de 2021 son senenizdir.

2-Hoşlanıyorsanız yürüyün, seviyorsanız söyleyin. Cesur olun ve korkmayın. Dünya ilk adımı atmaktan korkan yalnızlarla doludur ve Metin Hara’nın Adriana Lima ile ilişki yaşayabildiği bir dünyada herkesin herkesle ilişki yaşayabilmesi mümkündür.

3- Az bilen olun. Az bilmek için çok okumak gerekir. En kötü, ayda bir kitap bitirin. Okumak, özgüveni arttırmanın en önemli yoludur ve alışkanlıkların en asilidir. Başkalarının hatalarından ders alın. İnsan bütün hataları kendisi yapacak kadar uzun yaşayamıyor.

4- Sosyal olun. İyi bir arkadaş ortamınız yoksa arkadaş edinmeye çalışın. Arkadaşlarınızla toplanın, çocuklaşın ve eğlenin.

5- Sizi çocukken tanıyan arkadaşlarınızla toplanın arada sırada, bazen nerden geldiğinizi hatırlamak ve güzel günleri yad etmek gerekir.

6- Bir müzik aleti çalmayı öğrenin, müziğin olduğu yerde kötülük olmaz. Spor yapın, spora ayırdığınız zamanı sağlıktan geri kazanırsınız.

7-Ömrünüzden bir yıl daha çabucak geçti. Başlamanız için o mükemmel zaman hiçbir zaman gelmeyecek. Ertelemeyin, hiçbir şeyi ertelemeyin. 

8-Her akşam oturup ailece dört saat o saçma dizileri izlemeyin. O dört saatte kendinize, bebeklerinize, çocuklarınıza bir şeyler katmaya çalışın.

9-Bilinçli tüketici olun. İhtiyacınız olmayan şeyleri almayın. Kapitalizmin tuzaklarına düşmeyin. Unutmayın ki indirim mindirim yok. Bindirim var.

10-Bazen işler yolunda gitmeyebilir, kendini Joker gibi hissedebilirsin. Sen yine de kimsenin ve hayatın seni umursamazlığına kapılma. Belki bir gün güzel bir şey olur.

Bazen hayatınızda olan şeyleri kontrol etmeniz mümkün değildir. Depremler, sel felaketleri, sağlık sorunları, ölüm… Ama elimizden gelen güzel şeyler de vardır; affetmek gibi, ikinci şanslar, yeni başlangıçlar... Çünkü dünyayı ayakta tutan ve yaşanılır hale getiren tek şey var; o da sevgi. Sevgi umut verir. Yeni yıl için bir umut. Yılbaşı gecesi size umut versin.

Mutlu Yıllar…

e-mail: [email protected]

İnstagram: b.bulut09