Başına gelmeyince anlamıyor insan

Şimdi anladık yerli malı kullanmanı ne kadar önemli olduğunu

Çocukluğumuzun unutamadığımız bir sözü vardır hani

Yerli malı Yurdum malı

Diye

Yurdumuzda yetişen ürünlerle fabrikalarımızda, Türk mühendis ve işçisinin emeğiyle yapılan bezden, otomobile kadar her türlü kumaş, eşya, makine gibi mallara “yerli malı” denir. Cumhuriyetten önce “kapitülasyon” denen bir kısım imtiyazlar, Türkiye’de sanat kollarının kapanmasına ve ekonomimizin zayıflamasına neden olmuştur. Kendi demir yollarımız, madenlerimiz ve bazı iş yerlerimizi bile yabancılar tarafından işletilirdi. Ham madde bizden ucuza alınarak işletilir; yapılan (mamül) madde olarak bize pahalıya satılırdı. Böylece paramız yabancı ülkelere akardı. Cumhuriyet döneminde yabancılara tanınan her türlü ayrıcalıklar kaldırıldı. Türk milleti ekonomik kalkınmaya büyük hız verdi. Artık kendi yetiştirdiğimiz ürünleri, kendi fabrikalarımızda yapılan malları almaya başladık. Böylece paramızın yabancılara akmasını önledik. Türkiye’de ilk defa 1929 yılında Milli, Ekonomi ve Artırma Haftası ilen edilerek yerli malı kullanılmaya teşvik edilmiştir. O yıldan bu yana her Aralık ayında bu hafta düzenlenir. Günümüzde yabancı mallarla kendi mallarımız rekabet edecek seviyeye gelmiştir. Artık bir çok yabancı mala duyulan özlem azalmıştır. Çünkü yurdumuzda yapılan mallar hiç de yabancı mallardan aşağı değildir. Yurdumuzun zengin olması, yeni fabrikaların açılması ve vatandaşlarımıza yeni iş imkanlarının doğması için, paramızın yurt içinde kalmasını sağlamak çok önem taşıyor.Bunun için de bütün ihtiyaçlarımız için yerli malı satın almak ve kullanmak gerekir. Son yıllarda ABD’nin ülkemize olan ekonomik saldırısı sonrasında artan kur fiyatları ve içimizdeki İrlandalıların fırsattan yaralanarak fahiş fiyatlar yapması halkımızca oldukça tepkiyle karşılandı.

Yapılan bu ekonomik saldırı bize yerli malı kullanmanı ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Ancak bir sorun varda.

Vatandaş alışveriş yaptığı esmada hangi ürünün yerli hangi ürünü yabancı olduğunu pek anlayamıyordu 

Çünkü bugüne kadar yerli malı olduğunu gösteren bir işaret yoktu.

Ancak bu değişti.

Artık Ticaret bakanlığı tarafından 3 Ekim’den itibaren tüm ürünlerde ürünü yerli üretim olduğunu gösteren bir logo tasarlandı ve bu logo etiketlerde bulunmak zorunda. Karar 18 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı ve yayımından 15 gün sonra yani 3 Ekim tarihinde yürürlüğe girecek olan düzenleme ile mevcut bilgilerin üzerine; Malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başladığı tarih,Üretim yeri Türkiye olan mallar için, Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaret.” hususları eklendi. Bakanlık bu doğrultuda tüketicilere yönelik mal satışlarında, ürünün ülkemizde üretildiğini göstermek üzere tüketicilerin dikkatini ilk bakışta çekecek nitelikte “Yerli Üretim” logosu hazırladı. Buna göre; “Yerli Üretim” logosunun Türkiye’de üretilen tüm ürünlerin etiketlerinde, tarife ve fiyat listelerinde kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde, ayrıca tüketicilerin rahatça görebileceği şekilde ve orijinal renklerinde olması zorunluluğu getirildi.

Dün Zonguldak’ta bir çok esnaflar yaptığı görüşmede kendilerine 3 Ekim’de başlayacak olan uygulamayı sordum. Hepsine istisnasız uygulamaya olumlu baktılar ve hatta uygulamaya keşke daha önce başlanılsaydı diye 

**

YERLİ MALI: 

üstüm, başım, içim dışım

ayakkabım yerli malı...

vatanını seven insan,

yerli malı kullanmalı.

neden param avuç avuç

yabancıya gitsin bütün?

o paralar diken olur,

canımızı yakar bir gün.

yerli malı duruyorken

yabancıya bakar mıyım

`işçimizin emeğini

bile bile yıkar mıyım`.

çeşidi az olsa bile,

yerli malı, vatan malı

başka türlü düşünenler

varlığından utanmalı.

**

ÖNEMLİ HATIRLATMA: 

Benimle ya dostt olun

Ya da düşman

Ama asla dost görünümlü yavşak olmayın