Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘’yerli’’ ve ‘’milli’’ üretim konusundaki hassasiyeti biliniyor.

Silah sanayiinden otomotive, gıda sektöründen elektronik alanına değin bütün sektörlerde yerli ve milli üretim Türkiye/nin önde gelen hedefleri arasında yer alıyor.

Bu konuda Zonguldak'ta önemli bir gelişme oldu…

MÜSİAD Zonguldak Şubesi Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri ‘’maden makineleri üretimi’’ konusunda girişimde bulundu.

MÜSİAD'ın yeni Başkanı Salih Kuvvetli ile birlikte Yönetim Kurulu Üyeleri Abdülkadir Aktarı, Hakan Küçük İbrahim Demir ve  Şube Müdürü Kadir Yükselen, TTK Merkez Atölyesi'nde incelemelerde bulunduktan sonra, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz"ı makamlarında ziyaret etti.

Bilindiği gibi Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş'ın da bu yönde görüş ve önerileri bulunuyor.

***

MÜSİAD Şube Yönetiminde Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Abdülkadir Aktarı, yöresel (yerli) ürünlerle ilgili hassasiyeti ile tanınıyor. Bu konuda kendisine ait firma gıda alanında üretim çalışmaları da yapıyor.

Yerli üretim, aynı zamanda ‘’milli’’ üretim olacağına göre, bu konuda atılacak her adım yerel ekonomi ile birlikte milli ekonomiye de destek sağlayacaktır.

Özellikle Sayın Vali'nin öngördüğü ‘’maden makinleri kümelenmesi’’ ile MÜSİAD Zonguldak Şubesi'nin öngördüğü ‘’maden makineleri üretimi’’ ilimizin üretim kültürüne uygun, yetişmiş insangücü ve demir-çelik sektörünün bölgemizdeki varlığı ile çok olumlu sonuçlar doğuracak bir girişim olarak görülmektedir.

Bu arada TTK Merkez Atölyesi ile birlikte ZESOB İşletmelerüstü Eğitim Merkezi'nin de gözden uzak tutulmaması,metal kalıpçılık dahil pekçok maden makinesi üretimi gerçekleştirilen bu kurumun girişime dahil edilmesi çok büyük fayda sağlayabilir.

***

Yıllar önce Mavi Liman Dergisi'nde ‘’Kara İnek Destanı‘’ başlığı ile TTK'ya ait 30 Nolu Lokomotif'in öyküsünü yazmıştım.

TTK'ya ait bir atölyede tamamen kurumun kendi olanakları ile o güne değin dışarıdan büyük paralar ödenerek ithal edilen ocak lokomotifini üretip, faaliyete hazır hale getiren TTK işçisi nam-ı diğer ’Deli Salih’ in öyküsüydü bu…

Kimi insanlar ‘’akıllı‘’ insana ‘’deli‘’ dediğinden böyle bir lakabı olmuştu zahir…

O öykü çok okundu, çok konuşuldu…

Sonradan torunlarının bana gönderdiği mail'lerden öğrendiğime göre, TTKnın kendi olanakları ile tamamen ‘’yerli‘’ ocak lokomotifi üreten Deli Sahil, eski Belediye Başkanlarımızdan Hüseyin Öztek'in kayınpederi oluyormuş…

30 nolu lokomotifi bacasından kum döküp sabote edenler olmuşsa da, sonradan yıllarca üretimde faaileyet göstermiş…

TTK işçisi Deli Salih'in, ya da 30 nolu lokomotifin öyküsü, *yerli üretimin* öyküsüdür aslında…

Bunu yeni anlıyorsak eğer, hiç değilse bundan sonra zaman kaybetmeyelim.