Zonguldak bu haftayı da yoğun geçirdi.

Yoğun çalışmalar.

Gündem siyaseti hepten yoğun.

CHP Zonguldak’a resmen çıkartma yaptı.

Mecliste ki Milletvekillerinin yüzde beşi Zonguldak’taydı

24 vekil.

İl genelien dağıldı.

Her yer karşı karşı gezildi.

CHP artık sahada.

Seçimde bende varım diyor.

Hem de güçlü olarak.

İktidara geliyorum mesajlarını veriyor.

Sadece Zonguldak mı?

Hayır CHP tüm ülkeyi geziyor.

Tek tek .

Karış.

Karış.

Adım adım.

Bu  durum da siyasette ciddi rekabeti beraberinde getiriyor.

Bu yaz sıcak geçecek.

Hem de çok sıcak.

CHP istim üzerinde.

Bakalım Ak Parti ne yapacak?

MHP durağan durumda.

MHP canlanacak mı?

İYİ Parti gümbür gümbür.

DEVA gerçekten çok ciddi yol aldı.

Mesafe aldı.

Gelecek kendi adına kıpırdanma içerisinde.

Saadet biraz durdu.

Yeni Refah , çalışıyor.

Partiler şu an bu durumda ve konumda.

Zonguldak siyaseten çok farklı ve çok cazibe merkezi.

Artık her yol Zonguldak’a çıkıyor.

Denizyolu, karayolu, havayolu ve demiryolu, hepsi Zonguldak’a  çıkıyor.

Havayolu ile günde üç uçak indi.

Kalktı.

İç hat başladı.

Belki daha da yüksek uçuş noktalarımız olacak.

Demiryolu ağında yavaşız.

Ama kötü değiliz.

Artık Ankara hattımız açılsın.

Zonguldak yeni yatımlara doğru yol alıyor.

Hayırlı ve uğurlu olsun.

Yoğun haftalar geliyor.

Geçiyor.

Yenileri sırada.

Siyaset rekabeti yükseldi.

CHP Ak Parti’nin halk ile bir arada olma avantajını sırası ile elinden alıyor.

Bu ilgi ve alaka başka partilere  kayıyor.

Bakalım iktidar nasıl bir yaz ayı halk buluşması gerçekleştirecek?

Sıcak siyaset başlıyor.

Hele ki ittifaklar çok yönlü gelişiyor.

İzliyoruz.

  DEVLET HAYVANLARI SAHİPLENDİ

Neredeyse tüm ülke nüfusunun yıllardır beklediği yasa sonunda gerçek oluyor.,

Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi.

Düzenlemeyle hayvanlara zarar vermeyle ilgili suç kapsamında değişikliğe gidiliyor.

Buna göre, artık hayvanlar 'mal' statüsünden çıkarılıp 'canlı' olarak sayılacak. Hayvanların icra konusu olması da ortadan kalkacak.

SAHİPLİ-SAHİPSİZ AYRIMI KALKIYOR

Teklifle sahipli-sahipsiz hayvan ayrımı da ortadan kalkıyor. Sahipli ya da sahipsiz, nesli tükenmekte olan bir hayvanı öldürme, acımasız muamelede bulunma, hayvan dövüştürme fiileri suç olarak düzenleniyor.

Kara ve su sirkleri ile yunus parklarının açılması ve işletilmesi de yasaklanıyor.

4 TÜRE YASAK

Teklif aynı zamanda tehlikeli olduğu belirtilen köpek türleriyle ilgili de düzenlemeler içeriyor. Buna göre; PitbullTerrier, Japanese Tosa, DogoArgentino ve FilaBrasilerio türlerinin Türkiyeye girişi yasaklanacak.

Bu türlerin satışı ya da reklamını yapanlara hayvan başına 11 bin TL idari para cezası verilecek. Hayvanlara da el konulacak.

ERKAN HABERAL

Evinde üç köpek besleyen MHP milletvekili Erkan Haberal, teklifteki ‘tehlikeli ırk’ tanımına tepki göstererek, “Burada yazan köpeklerin 3 cinsini de besliyorum. Kim tespit etmiş bunu. İnsan neyse, köpeği de odur” dedi.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda görüşülen Hayvan Hakları Teklifi, muhalefet ve STK’ların “dağ fare doğurdu” eleştirileriyle, tartışmalara neden oldu. MHP’li Meclis İdare Amiri Erkan Haberal teklifteki “tehlikeli ırk” olarak nitelendirilen PitbullTerrier, Japanese Tosa, DogoArgentino ve FilaBrasilerio köpeklerini sahiplenme, besleme ve barındırma yasağına tepki gösterirken “Neye göre tehlikeli ırk? Ben burada yazan köpeklerin üç cinsini de besliyorum. Kim tespit etmiş bunu?. Bakın, yarın, sizin evinizde beslediğiniz bir köpeğin bunlardan çok daha tehlikeli olabileceğini iddia edebilirler” diye konuştu. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun da “Bende de vallahi yedi tane köpek var. Sibirya kurdu da şimdi büyük problem, ben de merak ediyorum ne olacak” dedi.

KOMİSYONDAN GEÇTİ

Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılmasını içeren 18 maddelik teklif, tartışmaların ardından TBMM, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Muhalefet ve STK’ların muhalefet ettiği teklifle ilgili başlıca eleştiriler şöyle:

“Petshoplarda yalnızca kedi ve köpek satışı kısıtlanıyor. Petshoplarda hayvan satışı ırk veya tür gözetilmeksizin yasaklanmalı. Teklif petshoplarda katalogdan satışı getiriyor.

Tehlikeli ırk yoktur. Güçlü hayvanların kötü niyetli bireyler tarafından istismar edilerek agresif yetiştirilmesi sonucunda silah olarak kullanılıyor olduğu gerçeği ortadadır. Kanun hayvan türleri ve ırkları arasında ayrım yapmadan onların haklarını koruyacak nitelikte olmalıdır.

‘Hayvanlarla cinsel ilişki’ tanımı bir skandaldır. Hayvana yönelik cinsel suçların karşılığı olan tanım hayvana yönelik cinsel saldırı, tecavüzdür.

Teklif avcılığı yasaklamak yerine vahşeti görmezden gelmektedir. Adli ve idari cezalarda düzenleme eskisinden çok da büyük bir fark yok. Hapis cezalarına yönelik mutlak olarak ‘ertelenemez’ şerhi eklenmeli. Sokağa atılırken 2 bin lira ceza caydırıcı değil.

Hayvan sahibi ya da bir kurumun şikâyet şartı aranmaksızın resen soruşturma açılabilmeli ve suç herkes tarafından ihbar edilebilmelidir.”

DÜNYADA HAYVAN HAKLARI

Hayvan haklarının düzenlenmesi ile ilgili oldukça ayrıntılı yasal düzenlemeleri bulunan İngiltere’de evcil hayvanların korunmasından, hayvanat bahçelerinin nasıl olması gerektiğine kadar geniş bir skalada kanunlar bulunuyor.

Hayvanlara işkence yapılması, hayvan üzerinden para kazanma amacıyla düzenlenen hayvan dövüşleri gibi olumsuz durumlar yaşandığında bu konunun muhatapları bazen hapis cezası bazense yüksek para cezaları alıyor.

İngiltere’de petshop açmak, belirli prosedürlerin olduğu ve hayvanların bakımı, yaşam koşulları ile ilgili her şeyin sıkı takip edildiği bir süreci kapsıyor. Ayrıca hayvanların türlerine ve cinslerine göre bir sene içinde ne kadar doğum yapabilecekleri de yasa çerçevesinde belirleniyor.

Hayvan hakları ile ilgili oldukça iyi ilerleme kaydetmiş ülkelerden biri de İsviçre’dir. Hayvanları korumak için yasal yaptırımların gücünden faydalanmak gerektiğinin farkında olan İsviçre’de hayvanlara kötü muamele eden veya hayvanları kapasitesinin üstünde çalıştırıp sağlıklarının bozulmasına yol açan hayvan sahipleri suçun kanundaki karşılığına göre para cezası ya da 3 yıla kadar hapis cezası alabiliyor.

İsviçre’de evcil hayvan sahibi olmanın da belirli kuralları bulunuyor. Örneğin; köpek sahibi olmak istediğinizde, karşınıza oldukça detaylı düzenlemeler çıkıyor ve köpeğe bakabilecek yeterlilikte olduğunuzun anlaşılabilmesi için köpeğe bakabileceğinizi belgeleyen bir sertifika almanız gerekiyor. Böylece, evcil hayvanların güvende olması ve hayatlarını düzgün bir şekilde idame ettirebilmeleri amaçlanıyor.

Hayvan hakları konusunda hassas olan ve sıkı yaptırım uygulayan ülkelerden biri de Avusturya’dır. 2004 yılında kabul edilen Avusturya Hayvan Hakları Kanunu, hayvanlar; insanların bakma sorumluluğunda olan ve insana eş canlılar olarak tanımlıyor. Bu kanun, özellikle hayvan ve insan eşitliğini vurgulaması ve diğer ülkelere de hayvan hakları kanunları düzenlemesinde örnek teşkil etmesi açısından çok önemlidir.

Avusturya’da da hayvan haklarını ihlal etmenin sonucunda yasaya göre para ya da hapis cezası alınıyor. Kanunu eyaletler uyguluyor ve tüm eyaletlerde temsilcilerin yer aldığı bir hayvan koruma konseyi bulunuyor.