Gündem o kadar hızlı ve değişken ki anlık olayları çoğu zaman değerlendirme fırsatımız olmuyor. Tıpkı üç hafta önce ülkemizde yaşanan BLACK FRİDAY ( kara Cuma çılgınlığı) gibi.

  Neydi bu “ kara Cuma” çılgınlığı ? Tıkanan alışveriş piyasasına biraz heyecan katıp, satışları biraz kıpırdatmak için bir çok ülkede olduğu gibi “ İNDİRİMLİ GÜNLER KAMPANYASI” . 

  İyi de niye “kara Cuma” ? Müslümanların en kutsal saydığı gün olan Cuma gününe bir subliminal mesaj yollanmaktadır. Genellikle Hıristiyan ve Yahudi reklamcıların tüm Dünya’da zaman zaman uyguladığı bu yöntemi bizim çocuklar da “sırf işler artsın” diye kullanmak istemişlerdir. Ancak benim yazımın konusu bu değil.

  Biz ülkemizde “kara Cuma” heyecanı yaşarken , hadi ben biraz olayı değiştirip “Cuma bereketi” , “ Cuma Fırsatları” , “ Cuma bolluğu” gibi yazayım, aynı gün diğer ülkelerde neler yaşanıyordu? 

  Piyasa ekonomisinde olmazsa olmaz tek şey “ alışverişin kesintiye uğramasıdır” ! Biz mağazalar satış yapsın diye kampanyalar yaparken, 15 yaşındaki bir İsveçli lise öğrencisinin ülkesinde parlamento önünde başlattığı tek kişilik protesto eylemi tüm Dünya ülkelerinde geniş destek buluyordu. Öncelikle bir ülkede elinde pankart o ülke parlamentosunun önünde protesto eylemi yapması ve hala göz altında olmaması İNANILMAZ bir şey ! Demokrasi böyle bir şey demek ki! 

   Ne diyordu 15 yaşındaki Greta Thunberg; “ İKLİM için OKUL GREVİ” …

 Dünyadaki bir çok ülkede karşılık bulan bu isyan bu protesto mottosunu değiştirdi ve “ FRİDAY for FUTURE oldu.Yani “ Gelecek için Cuma” diye tercüme edebileceğimiz ama özü “yaşanabilir iklim için” protestolar başladı. Dünya olaya reklamcılar gibi bakmadı ve bizde “ BLACK FRİDAY/ kara Cuma” çılgınlığı yaşanırken aynı anda Dünyada 58 ülkede ve 2400 kent/kasabada gösteriler vardı. 

  Belki biz fark etmiyoruz belki o kadar geçim sıkıntısından muzdarip durumdayız ki, Dünya da iklim de yaşanan değişimler bizi yarınlarda nasıl etkileyecek, çocuklarımıza nasıl bir Dünya miras bırakacağız düşünmüyoruz bile ! 

  Varsa yoksa saltanatımız ne olacak, varsa yoksa küpü nasıl dolduracağız …. İşte çağdaş Dünya ile aramızdaki fark bu ! Bizim çocuklar gelecekleri için sınavları düşünürken diğer tarafta gelecekleri garantide olduğu için Dünyada ne oluyor, iklim değişikliği neleri riske atıyor diye dert edinen çocuklar var. Sonra diyorlar ki “ Dünya bizi kıskanıyor” ! Neyini kıskanıyor?