Kemik suyu, hayvan kemikleri ve bağ dokusunun kaynatılmasıyla elde edilen besin açısından zengin bir sıvıdır. Genellikle tavuk, sığır eti veya balıktan yapılan bu sıvı, içecek olarak tüketilebildiği gibi et suyu veya soslarda da kullanılabilir.
Kemik suyu ilk olarak besin kaynaklarından son besin parçasını almak isteyen avcı toplayıcılar tarafından yapılmıştır. Bugün, birçok kültürün diyetinde temel bir maddedir. Kemik suyu tüketiminin sağlığı nasıl etkilediğine dair herhangi bir araştırma yayınlanmamış olsa da, birçok fayda sağlayabileceğini gösteren kanıtlar giderek artmaktadır.
KEMİK SUYU NEDİR NELERE İYİ GELİR?
Kemik suyu tüketmenin sağlığa faydaları listesi uzundur, ancak sağladığına inanılan en önemli avantajlardan bazıları aşağıdakileri içerir:
•    Vitamin ve mineraller açısından zengindir. Hayvan kemikleri, iliği ve bağ dokusu çok çeşitli sağlıklı bileşenler içerir. Bunlar arasında A vitamini, K2 vitamini, kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir, bor, manganez, selenyum, iyot, glukozamin, kondroitin, amino asitler ve omega-3 ve omega-6 yağ asitleri bulunur. Kemikler kaynadıkça bu besinleri et suyuna bırakırlar.
•    Enflamasyonla savaşmaya yardımcı olabilir. Kronik enflamasyon kalp hastalığı, belirli kanser türleri, diyabet, artrit, Alzheimer hastalığı, obezite ve daha birçok sağlık sorununa katkıda bulunabilir. Kemik suyunda bulunan iki amino asit olan glisin ve arginin, güçlü anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Kemik suyundaki glukozamin ve kondroitin de eklem sağlığının iyileştirilmesinde rol oynayabilir.
•    Sindirim sağlığını iyileştirebilir. Kemik suyu, gıdaların sindirim sistemi boyunca hareket etmesine yardımcı olmak için bağırsaktaki suyla bağlanan jelatin içerir. Ayrıca bağırsak astarını onarabilir ve koruyabilir. Kemik suyunda bulunan bir amino asit olan glutaminin de bağırsak duvarının düzgün çalışmasını desteklediğine ve bağırsaklar ile kan dolaşımı arasındaki bariyerin düzgün çalışmadığı ve yanlış maddelerin geçmesine izin verdiği “sızdıran bağırsak” olarak adlandırılan durumu önlemeye yardımcı olabileceğine inanılmaktadır. Kemik suyunun bu özellikleri Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi kronik rahatsızlıklar üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.
•    Sağlıklı cildi korumak için kolajen içerir. Kolajen, cilde sağlıklı bir görünüm ve his veren önemli bir bileşik olan elastinin bileşenlerinden biridir. Kemik suyu mükemmel bir kolajen kaynağıdır.
•    Kilo yönetimini destekleyebilir. Kemik suyunun kalorisi düşüktür ancak tokluk ve dolgunluk hissi yaratmada etkili olan jelatin içerir. Kemik suyundaki kolajen ayrıca kas kütlesinin gelişmesine ve yağın azalmasına yardımcı olabilir.
•    Beyin fonksiyonlarını ve uykuyu iyileştirebilir. Glisin, hafızayı ve genel beyin fonksiyonlarını geliştirmeye yardımcı olabilen bir amino asittir. Geceleri tüketildiğinde, rahatlamayı ve daha derin, daha dinlendirici bir uykuyu da teşvik edebilir.

Kaynak: Haber Merkezi