Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şenay Özdolap, dün (Cuma) düzenlenen yeni korona virüs (Covit-19) Pandemisi bilgilendirme toplantısında çok önemli açıklamalarda bulundu, önemli bilgiler verdi, biz gazetecilerin  sorularını cevaplandırdı
Çin Halk Cumhuriyeti'nin Wuhan eyaletinde 2019 Aralık ayında yayılmaya başlayan ve Covid-19 adı verilen hastalığa yol açan yeni tip korona virüsün dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 3 milyonu aşarak insan hayatını  tehdit eden küresel bir salgın haline dönüştü. Özellikle Avrupa ülkelerinde ve Amerika'da çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine sebep olan ve önüne geçilemez bir şekilde yayılmaya devam eden korona virüs salgını maalesef ülkemizi ve Zonguldak’ı da etkisi altına aldı.
İşte ülkemizi de olumsuz yönde etkilen Covit-19, tüm dünyada konuşulurken, Türkiye'ye gelmemesi yönünde insanların için için dua ettiği bir zamanda Zonguldak'ta İranlı sürücülerin Korona virüs şüphesiyle karantina altına alınması ile birlikte Türkiye korona virüs sürecine Zonguldak ile girmiş oldu.
Türkiye'de korona virüsle mücadele anlamında çok ciddi anlamda ilk tedbirler Zonguldak'ta alındı.
Zonguldak'ta başlayan Covit-19'la savaşta oldukça önemli kazanımlar elde edildi.
Zonguldak hep bu savaşın en ön cephesinde yer aldı.
İşte Türkiye'de henüz korona virüs vakasına rastlanılmazken, ve Ereğli Limanı'ndan giriş yaparak Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'nde karantina altına alına İranlı sürücüler ile başlayan Covit 19'la birlikte ülkemizde çok sayıda can kaybı yaşandı.
Sürecin ta en başında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, aslında daha Türkiye’de salgın başlamadan önlemlerini almaya başladı.
Pandemi planı hazırlanarak hastanede oluşturulan “Pandemi Yönetim Komitesi” ile her gün yapılan toplantılarla süreç yürütülürken, Sağlık Bakanlığı'ın Covid-19 rehberi esas alınarak hastane için kapsamlı bir eylem planı hazırlandı. Eylem planı dahilinde hastane personeli için birçok kez bilgilendirme ve eğitim toplantıları yapıldı ve hemen akabinde de malzeme tedarikine başlandı.
ZBEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şenay Özdolap, bu eylem planı çerçevesinde Covid polikliniklerini, servisleri ve yoğun bakımları hızlıca belirlediklerini ve bu birimleri hasta takip sürecine uygun hale getirdiklerini, hasta sayısının artmasıyla hastanenin en uygun alanında Kovid polikliniği birimini oluşturdukların kaydetti.
Kısaca şunu demeye getiriyorum.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi bu süreçte adeta bir destan yazdı.
Covit 19 testi Zonguldak'ta yapılmaya başlandı. 1200'ü Bartın'dan olmak üzere 7300 Covit 19 testi yapıldı.Test sonuçları pozitif çıkanlar hemen tedavi altına alındı.
Hastanede 17/03/2020 tarihinden itibaren 1505 başvuru olurken. Bu başvuruların 1118’i evde izlemle, 335 hasta ise yatarak takip edildi. 96 hasta ise yoğun bakım servisinde takip edilirken 280 hasta ise iyileşerek taburcu oldu.
Ölüm oranların az, iyileşme oranların ise yüksek olduğu ZBEÜ Tıp Fakültesi ile ne kadar gurur duysak azdır.
ZBEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şenay Özdolap'ın Covit 19'la mücadelesini anlatırken inanı gurur duydum, mutlu oldum.
Covit 19'la savaşta en ön cephede yer alan Prof. Dr. Şenay Özdolap'ı ve sağlık ekibini kutluyorum.
Hastane yönetimini kutluyorum
Zonguldak dediğim gibi bu savaşta en ön cephede yer aldı ve almaya da devam ediyor.
Allah'ın izniyle zafere çok az kaldı
Bu Covit 19'u da Allah'ın izniyle başımızdan def edeceğiz
**

YENİ YETMELER
Yeni yetmelerin en belirgin özelliği ukala olmalarıdır
Ukala ise kendini akıllı zanneden ve  bilgiçlik taslayan kimseye denir.
Ukalalık hiçte hoş değil
Nedense bu tiplere hiç haz etmiyorum