ÖZEL HABER

Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Cemalettin Çataklı'nın görevden ayrılmasının ardından göreve getirilen Uşak İl Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan Uşak ilinde yaptığı projelerle ön plana çıkmıştı. 
Nihat Ağan ile birlikte Uşak'ta sayısız önemli projelere imza atan Uşak Vali Yardımcısı Muammer Balcı'nın da Zonguldak'a tayinin çıkması büyük bir şans olarak değerlendiriliyor. 
BALCI VE AĞAN İKİLİSİ PROJELERİNE ZONGULDAK'TA DEVAM EDECEK
Zonguldak Vali Yardımcısı Muammer Balcı ve Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan ikilisi Uşak'ta üretmiş olduğu projelere Zonguldak'ta da devam etmeleri bekleniyor. Zonguldak'a yönelik tarım ve hayvancılığı hakkında araştırmalar yapan Zonguldak Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan önümüzdeki günlerde Zonguldak'a yönelik projeler başlatması bekleniyor. 
UŞAK'TA TÜRKİYE'DE SES GETİREN PROJEYE İMZA ATMIŞLARDI
Zonguldak Vali Yardımcısı Muammer Balcı ve Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan  Uşak'ta birlikte görev yaptıkları  dönemde buzağıların erken ölümlerini önleyici bir proje gerçekleştirdiler. "Yaşasın buzağılar gülsün yüzler" isimli SOGEP projesi Türkiye'de büyük ses getirdi. 
İŞTE O PROJENİN DETAYLARI
Yaşasın Buzağılar, Gülsün Yüzler’’ isimli SOGEP projesi faaliyete geçirildi. Projede hastalıktan ari işletmelerden toplanan kolostrumlar 60 derecede 1 saat pastörize edildikten sonra -40 dereceye düşürülerek vakumlanmakta, sonrasında Freeze Dry teknolojisinden faydalanarak yaklaşık 36 saatte toz haline getirilmektedir. Daha sonra paketlenerek ülke genelinde kolostrum (ağız sütü) eksikliği duyulan tüm işletmelere kargo ile gönderilmektedir. Paketler vakumlu paket halinde olup, raf ömrü 2 yıl olacak şekilde üretilmektedir. Projemiz ile maternal antikor transferindeki yetersizlikten kaynaklı buzağı ölümleri azaltılarak, ülke ekonomisine milyarlarca lira katkı sağlanacaktır” bilgisi verildi.
Proje ile buzağı ölümlerinin azalması bekleniyor
’Yaşasın Buzağılar, Gülsün Yüzler’’ projesinde "ağız" olarak da bilinen yeni doğum yapmış ineklerden sağılan ilk sütün (kolostrum) toz haline getirilip paketleniyor ve buzağıları için üreticilerine veriliyor.
Buzağı ölümlerini azaltmayı hedefleyen projenin toplam maliyetinin 1 milyon 393 bin lira olduğu daha önce açıklanmıştı.
Proje, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) dahilinde yüzde 80'i Zafer Kalkınma Ajansı, yüzde 20'si de Uşak Valiliği İl Özel İdaresi tarafından sağlanan hibeyle hayata geçirildi."

Kaynak: Ender Yüksel