Ahilik Haftası Zonguldak’ta da kutlandı.

Anadolu'nun Türkleşmesi ve Müslümanlaşmasına manevi mimar olarak büyük katkı sağlayan Ahilik, günümüzde de ilham kaynağı olmaya ve araştırılmaya devam ediyor. Osmanlı Beyliği'nin cihan devleti haline gelmesindeki önemli teşkilatlarından birisidir Ahilik. Ahilik, Ahi Evran Veli tarafından 1200'lü yıllarda o dönem Anadolu'ya göç eden Türkmenlere hem aş ve iş imkanı sağlamak hem de onları tekke ve zaviyelerde iyi bir Müslüman ve vasıflı bir meslek sahibi üretici insan haline getirmek için kuruldu.

Kökleri bin yıl öncesine kadar dayanan Ahi birlikleri, özellikle Anadolu'da göçebe Türk boylarının yerleşik hayata geçmesi ve Müslümanlaşmasını sağlayarak birçok önemli işlev üstlendi. Ahilik, kelime anlamı olarak Arapça “kardeşim” veya Türkçe “akı” (Divan’ül Lügat’it Türk’te) “cömert”, “eli açık” anlamında kullanılmaktadır. Terim olarak, XVIII. yüzyıldan sonra bir esnaf-sanatkâr birliği hâline dönüşmüş olsa bile, XIII. yüzyıldan itibaren Anadolu’da görülmeye başlayan, Anadolu’nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti’nin kurulmasında büyük rol oynayan dinî, sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasî boyutları olan bir sistem olarak tarif edilebilir. Ahiliğin başlangıçta bir esnaf teşkilatı olarak ortaya çıkmadığı, içlerinde kadıların, müderrislerin, devlet adamlarının, askeri görevlilerin de olduğu; ahilerin toplumun bütün kesimlerini kucakladığı bilinmektedir.

Kısacası ahilik kardeşlik demektir. 

Ahilik toplumu bütünleştiren bir gelenektir, olgudur, 

Zonguldak’ta valilik önünde düzenlene törende anıta çelenk sunulmasından sonra  sırasıyla Ticaret İl müdürü İsmail maden, ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun ve Vali Erdoğan Bektaş günün anlam ve önemine dair konuşmalar yaptılar. 

Törende örnek işyeri olan esnaflara teşekkür belgesi takdim edildi.

DAMA ATILAN AYAKKABI..

Törende ayrıca kalfalıktan ustalığa terfi töreni ile çıraklıktan kalfalığa geçiş temsili olarak canlandırıldı.

Törende ayıca yine temsili olarak ayıplı mal satan bir esnafın düzenlenen ahi töreninde ahi başı tarafından belirli süreyle esnafların men edilmesi ve o ayıplı mal satan esnafın utanç duyması için ayakkabısı zorla ayağından çıkarılarak işyerinin çatısına (Dam) atılması canlandırıldı.

Bu canlandırma karşısında şöyle bir muhabbet duyuldu.

“Zonguldak’ta da utanç duyması için ayakkabısı işyerini damına atılacak bir çok esnaf var”

Doğrudur yara yanlıştır esnafları karalamak istemem ama her kesimden olduğu gibi esnaf kesiminden de ayıplı ürün satanlar vardır elbette.

Ahilik kültürü ve anlayışının daha da yaygınlaşması dileğiyle.

Ahilik Haftası kutlu olsun

**

TERÖRE LANET, KARDEŞLİĞE DAVET MİTİNGİ ZONGULDAK’TA DA DÜZENLENMELİ

Diyarbakır’da HDP İl binası önünde devam eden annelerin eylemi devam ediyor. Bu eylemle birlikte teröre karşı tüm tepkiler çığ gibi artmaya devam ediyor. Bu kapsamda sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla "Teröre Lanet, Kardeşliğe Davet" adı altında yurdun çeşitli yerlerinde yürüyüşler gerçekleştiriliyor. Gerçekleştirilen yürüyüşlerde ve teröre lanet kardeşliğe davet mitinglerinde binlerce insan terör örgütü PKK'ya tepki gösterdi, 

terörü kınadı. Teröre Lanet, Kardeşliğe Davet mitingi Zonguldak’ta da düzenlenmeli. Buna bir sivil toplum kuruluşu öncülük edebilir. 

Zonguldak olarak teröre hep birlikte tepki göstermeliyiz.