Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz'ın görevinin Zonguldak'ta tamamlanması ve merkeze atanmasının ardından Zonguldak Nostalji'den Yüksel Yıldırım kentte görev yapan Valilerin görev süreleri hakkında genel bir değerlendirme yaptı.
9 yıl ile Vali Halit Aksoy oldu.
13 Temmuz 1947 tarihi; süresi en uzun dönem rekoruna sahip Zonguldak valisi Halit Aksoy'un görevinin sona eriş günüdür. 5124 gün Zonguldak valisi olarak görev yapmıştır.

Son dönemler incelendiğinde; 9 Haziran 2020 tarihli kararname ile Zonguldak valisi Erdoğan Bektaş görevden alınıp merkeze çekilmişti. Toplam 19 ay gibi bir süreden sonra alındı. Bir önceki vali Ahmet Çınar 16 ay gibi kısa bir süre görevde kaldı ve oda merkez valiliğine çekilmişti. Daha sonra kendi isteğiyle emekli oldu. 

15 Haziran 2020 tarihli kararname ile Zonguldak’a atanan vali Mustafa Tutulmaz, 10 Ağustos 2023 tarihli kararname ile merkeze çekilmiş ve gören süresi sona ermiştir… 1156 gün Zonguldak valisi olarak görevde kalmıştır.

Zonguldak’ta son 3 yılda 4 vali değişti. Bu hızlı değişimler ülkemize ve kentimize yarım kalmış veya iptal edilmiş yatırımlar olarak yansıyor. Görevde en uzun süre kalan vali rekorundan ziyade, görevde en kısa kalan vali rekoru kırılacak gibi. Vali Ahmet Çınar 486 gün, vali Erdoğan Bektaş 587 gün Zonguldak valisi olarak görevde kalmışlardı…

İşte Zonguldak'ta en uzun dönem görevde kalan valisi Halit Aksoy ve icraatları...

EN UZUN DÖNEM REKORUNA SAHİP VALİ HALİT AKSOY...

Kozan, Maraş, Bitlis, Denizli, sonra Zonguldak Valisi olarak atanan, “en uzun dönem Zonguldak Valisi rekoru”nun sahibi, yapılan ilk yatırımların altında imzası bulunan, “Cumhuriyetin onuncu yıl valisi” olmasının yanında Atatürk’le olan yakınlığıyla bilinen, 26 Ağustos 1932-16 Nisan 1941 ile 21 Şubat 1942-13 Temmuz 1947 yılları arasında görev yapan Zonguldak’ın süper valisi Halit Aksoy (Halid Aksoy)…

Atatürk’ün, 26 Ağustos 1931 tarihli Zonguldak gezisi, bilinen tek ziyareti… Bu tarih, Zonguldak’ta değişimin ve gelişmenin de başlama tarihi. Geçtiği caddeye “Gazipaşa” adının verilmesi gibi düzenli kentleşmenin ve yapılaşmanın da başladığı tarih… Atatürk’ün ziyareti olan 1931 yılından 1947 yılına kadar içine onuncu yıl etkinliklerini de alan tarih aralığı, Vali Halit Aksoy’un görev dönemini kapsar.

Tablo: 2000 yılından günümüze Zonguldak valileriinin görev gün sayılarıdır...
KAYNAK: Zonguldak Nostalji-Yüksel Yıldırım

(HABER MERKEZİ)

Editör: Oğulcan Öz