İlkbahardan yaza geçişte çiçeklerini açan ve bu zamanda toplanabilen ebegümeci bitkisi Zonguldak’ta yol kenarlarında kendini göstermeye başladı.
Birden fazla çeşidi ve farklı isimleri bulunan ebegümeci  Mor çiçekli, uzun yeşil tüylü sapları olan bir bitkidir. 
 Ebegümeci kurusunun fiyatı 50 gram 41,00 TL ile 60 TL arasında değişirken, kilosu ise 820 TL ile 1.200 TL arasında satılıyor. Taze ebegümeci fiyatı ise 150 gramı 30 TL, 500 gramı (Yarım kilosu) 70 TL 

Çayı için çiçek ve yaprakları kurutularak kullanılabildiği gibi taze haliyle de yaprakları yemek ve salatalarda kullanılabilir. Piştiği zaman içeriğindeki mukus sıvısı açığa çıktığı için katıldığı yemekleri koyulaştırma etkisi vardır, ayrıca bu sıvı solunum ve sindirim sisteminin korunmasında yardımcı olur.
İçeriğinde A, B, C, D ve E vitaminlerini, kalsiyum, çinko, potasyum, magnezyum minerallerini bulunduran Ebegümeci diş ve diş eti sağlığı, enfeksiyon giderme, hızlı yara iyileştirme gibi özellikleri sayesinde destekleyici tedavi olarak kullanılıyor.


Ebegümeci Hangi Mevsimde Çıkar?
Ebegümeci yol kenarlarında ya da boş arazilerde kendiliğinden kolay bir şekilde büyüyen bir bitkidir. Birçok çeşidi bulunsa da etkisi en iyi görülen türü mor çiçekli büyük ebegümeci olarak bilinir. Bu bitki ilkbahardan yaza geçişte çiçeklerini açar ve bu zamanda toplanabilir. Ayrıca çay olarak kullanmak için kurtulmuş halini de aktarlardan satın alabilirsiniz.

Ebegümecinin Faydaları Nelerdir?
Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir: Ebegümeci astım, bronşit, solunum zorluğu ve öksürük gibi rahatsızlıklarda doktorunuzun önermesi durumunda destekleyici tedavi olarak kullanılabilir. Boğazdaki iltihabın giderilmesinde yardımcı olduğu gibi, nefes almayı balgam söktürerek kolaylaştırır. Ses kısılması yaşayanlar da çay şeklinde tüketerek etkisini görebilir.
İltihap yok edici etkisi vardır: Güçlü iltihap giderici özelliği sayesinde iyileşmeye yardımcı olur. Çay olarak içildiğinde vücuttaki iltihabı söktürür, gargara yapıldığında boğaz iltihabına iyi gelir ve ağız yaralarını iyileştirici özelliği sayesinde ağız sağlığı ve bakımı için kullanılır. İdrar yolları enfeksiyonu rahatsızlıklarında idrar söktürücü özelliği ile tedaviye yardımcı olur. Böcek ısırığı ve güneş yanığı gibi deri problemlerinde şişliğin ve kızarıklığın geçirilmesinde de etkili bir bitkidir. Soğuk algınlığı gibi durumlarda ateş düşürücü özelliği vardır. Kırık, çıkıklarda oluşan ödemin atılmasında etkisi olduğu da bilinmektedir.
Sindirimi kolaylaştırır: Ebegümeci otunun çiçek ve yaprakları kurutularak çay olarak içilebilir. Bu şekilde tüketiminin etkisi en çok sindirim sistemi üzerinde görülür. Bağırsakları çalıştırdığı için sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Bu sayede kilo vermeyi de kolaylaştırır. Gıda emilimini artıracağından kolay sindirim sağlanır, bu müshil etkisi, kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Sindirimi kolaylaştırdığı gibi vücuttaki toksinlerin atılmasında da etkilidir. Bunların yanında çay olarak tüketimi mide yanması ve ağrılarına iyi gelebilir..
Ağız bakımı ve sağlığı için etkilidir: İçeriğindeki malvin adı verilen madde sayesinde diş eti sağlığına iyi gelir. Doktorunuzun da önermesiyle, ebegümeci ile gargara yapılabilir, bu sayede ağızdaki bakteriler ölür ve ağız içi temizliği sağlanır. Diş etinde plak oluşumunu önler ve ağız içindeki yaralar üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir. Yani sadece tedavi amacıyla değil, ağız içi enfeksiyonlarına karşı önlem almak için de doğal bir gargara olarak kullanabilirsiniz.
Sakinleştirici etkisi vardır: Uykuya dalmakta zorlananların ebegümecinin sakinleştirici etkisiyle uykuya dalması kolaylaşır. Stres ve kaygı bozukluğuna iyi geldiği bilinmektedir hatta bu özelliğinden yararlanmak adına bazı ilaçlarda kullanılır. Vücut üzerinde rahatlatıcı bir etkisi vardır.
Kas ve iskelet sistemi için faydalıdır: İçerdiği D vitamini, kalsiyum, fosfor gibi vitamin ve mineraller kemik ve kas sağlığının iyiliğine katkı sağlar. Kemik erimesini engellemeye yardımcı ve kasları güçlendirici özelliği vardır. Özellikle kadınlarda menopoz döneminde kemik erimesi görüldüğünden bu dönemde tüketilmesi yararlı olacaktır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir: İçeriğinde bulunan C vitamini sayesinde vücudu hastalıklara karşı güçlendirir. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara karşı vücut için iyi bir koruyucudur. Hatta düzenli tüketiminde ağır hastalıklara karşı bir koruyucu olduğu bilinmektedir.
Cilt bakımında kullanılabilir: Ciltte oluşan alerjik reaksiyonlara iyi gelir. Cildin gerginliğini alır ve cildi kurutmadan yatıştırır. Daha önce bahsettiğimiz gibi yaralara, böcek ısırıklarının iyileşmesinde etkilidir yani cildin yenilenmesine katkı sağlar. Ayrıca içeriğinde ebegümeci bulunan cilt bakım ürünleri cildin gençleşmesinde etkilidir.

Ebegümeci Çayı Nasıl Yapılır?
Ebegümeci bitkisinin kurutulmuş halini en iyi şekilde tüketmenin yolu çayıdır. Bir su bardağı kaynar suyun içine 1 tutam kurutulmuş ebegümeci ekleyip, 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra, ebegümeci çayını tüketebilirsiniz. Çayınızı daha rahat tüketmek adına içine limon ekleyerek içebilirsiniz fakat bitkiden en yararlı şekilde faydalanabilmek adına kesinlikle şekersiz tüketmeniz önerilir. 

Ebegümeci Nasıl Tüketilir?
Ebegümeci otunu kurutmadan taze olarak ya da pişirerek tüketmeniz mümkün. Bitkinin yeşil yapraklarını kavurarak zeytinyağlı bir yemek olarak yiyebilirsiniz. Yine hamur işlerinde kullanarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz pişirmeden direkt olarak salatalarınızda da kullanabilirsiniz ya da çorbalarınızın içine atabilirsiniz.

Ebegümecinin Zararları Var Mıdır?
Ebegümeci bitkisinin bilinen bir zararı olmasa da her bitkide olduğu gibi dikkatli tüketmekte fayda vardır. Özellikle de karıştırıldıklarında etkilerinin nasıl olacağını bilmediğiniz bitkilerle karıştırıp tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Çayını ise gün içinde 2 bardaktan fazla tüketmekten kaçınmalısınız. Ayrıca antidepresan ilaçlarla etkileşimi olabileceğinden bu ilaçları kullanırken ebegümeci tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Diğer ilaçlarla kullanımında ise de bir uzman hekime danışmanızda fayda vardır. Emziren ve hamile kadınlar için tüketimi hakkında yapılmış çalışma bulunmasa da anne ve bebek sağlığı açısından uzman hekime danışmadan tüketimi önerilmez.

(Haber: Seda Fidan)

Editör: Oğulcan Öz