Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü koordinesinde 2025-2026 eğitim öğretim yılı Genç Sada Kur'anı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması 4'üncü Bölge Finali Kastamonu'da gerçekleştirildi. Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda yapılan bölge finali, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kastamonu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Eray Köse tarafından okunan Kur'an-ı Kerim sonrası geçmişten günümüze İmam Hatipleri anlatan video filmi izlendi.

Programın açılışında konuşan İl Milli Eğitim Müdür Vekili Yaşar Dolapcı, 'Güzel bir etkinlik için buradayız. Bu etkinlik Kur'an ahlakı, insanın geleceği, gözyaşının dinmesi, muhabbet, merhamet, sevgiyi insan hayatına ilke edinmek amacıyla bin 400 yıldan beri ve geleceğe iletecek elçileri, öğrencilerimizi dinlemek için bir aradayız. Onlar kelimeleri seslere dönüştürecekler. Dönüştürecek sesler, bin 400 yıldır hayatımızdaki ahlakın, edebin, adaletin, merhametin sese dönüşmüş, Allah'ın yaradılış gayesindeki, insanın hayat şeklini tarif eden Kur'an-ı Kerim'i sese dönüştürecekler. Bu bizim için, insanlık için, gelecek için çok kıymetli' dedi.

Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü Din Öğretimi Şube Müdürü Doğan Yıldız ise, 'Bugün burada yapılacak olan yarışmada sadece derece alanlar değil, Kur'an'a gönül veren herkes kazanacaktır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (Sallallahü teala aleyhi ve sellem) bir hadisi şerifinde 'sizin en hayırlınız Kur'an-ı öğrenen ve öğretinizdir' buyurarak, Kur'an-ı öğrenmenin, öğretmenin, anlamanın ve hayata tatbik etmenin ne kadar önemli olduğunu ifade etmiştir. Burada yarışacak gençlerimiz bu müjdeye talip olan gençlerdir. Onlar Kur'an'ın kelimelerini sadece dilleriyle, söz ve kelimeleriyle değil, gönülleri okumaya çalışan, Kur'an'ın sesini yüreklerinde taşıyan gençlerdir' diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü YKS-LGS Koordinatörü Hüseyin Kazan da, 'Kur'an-ı okurken, anlamıyla da buluşmak bizim en görevimizdir. Kur'an'ın amacı insanlara doğru yolu göstermek, Hak ile batılı ayırmak, bireyi bilinçlendirmek, toplumu dönüştürmektir. Adalet, merhamet ve sorumluluk temelli bir hayat kurmaktır. O hayatı değiştirmek için bir hitaptır, bir inkılaptır, bir devrimdir. Kur'an şirke, zulme, emek hırsızlarına, sömürgeye itirazdır. Kur'an tevhidi, eşitliği inşa eder. Kur'an sadece okunacak bir kitap değildir, canlı bir hitaptır. Okumak yetmez, anlamak gerekir' şeklinde konuştu.

Genç Sada Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması Bölge Finaline Kastamonu'nun yanı sıra, Ordu, Samsun, Zonguldak, Tokat, Sinop, Çorum, Bartın, Karabük, Bolu, Amasya ve Çankırı illerinden ortaokul ve lise düzeyinde il birincisi öğrenciler katıldı. Yarışma sonunda ortaokulları arsında Samsun 15 Temmuz Şehitler İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Emin Kayra Eke birinci, Kastamonu Seydiler Seyid Zülfikar M. Naim Karaman İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Abdussamet Beltekoğlu ikinci ve Zonguldak Devrek Anadolu İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Muhammed Kerim Bakır üçüncü seçildi.

Liseler arasında yapılan yarışmada da Ordu Yusuf Bahri Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Harun Karataş birinci, Samsun Çarşamba Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhemmet Keleş ikinci ve Çorum Şehit Erol Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Tunahan Yücel ise üçüncü oldu.

Bölge Finallerine birinci seçilen Samsun 15 Temmuz Şehitler İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Emin Kayra Eke ve Ordu Yusuf Bahri Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Harun Karataş, 30 Nisan tarihinde Adana'da yapılacak olan Türkiye finallerinde yarışmaya katılmaya hak kazandı.

Yarışma, ödül töreniyle sona erdi.

Kaynak: İHA