Sosyal Güvenlik Kurumu Zonguldak İl Müdürü Erkin Avcı, kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde çalışırken iş kazasında ölenlerin yakınlarının kamuda sürekli işçi olarak istihdamı konusunda değerlendirmede bulundu.
Zonguldak Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğünde atama için 550 müracaat olduğunu ve bunlardan 110 tanesinin atamasının gerçekleştiğini belirten Sosyal Güvenlik Kurumu Zonguldak İl Müdürü Erkin Avcı, 150 civarında komisyon aşaması devam eden ve 52 tanesinin de komisyondan çıkarak atamayı bekleyen olduğunu dile getirdi.
“52 kişinin atama yazısı Salı günü Ankara’ya gönderilecek”

Sosyal Güvenlik Kurumu Zonguldak İl Müdürü Erkin Avcı; “Kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde çalışırken iş kazasında ölenlerin yakınlarının kamuda sürekli işçi olarak istihdamıyla ilgili Mayıs 2018'de düzenleme yapıldı. Bu düzenlemede 2003 ve 2014 yılları arasında ölenlerin hak sahiplerinden 1 kişiye istihdam hakkı verildi. 03.03.2023 yılında bu düzenleme değiştirilerek tarih aralığı ortadan kaldırıldı. 3 Mart'ta, tarih aralığını kaldıran düzenlemenin, Resmi Gazete’ de yayımlanıp yürürlüğe girmesiyle yeni başvuruları almaya başladık. 550’nin üzerinde müracaat oluşturduk. Bunların içerisinde 110 tanesini zaten daha önce atamak için göndermiştik. Yaklaşık 150 civarında hazırladığımız şuan komisyon aşaması devam edenimiz var. Bunlardan 52 tanesi de yine komisyondan çıktı. Şuan hazırlık aşamasındayız ve en geç Salı günü atanmaları için Ankara’ya göndermiş oluruz. 

“5 kişi kurumumuza atandı”

Sürecimiz şöyle işliyor; Biz müracaatlarımızı alıyoruz. Ön incelemesini yaptıktan sonra komisyona taşıyoruz, komisyonda görüşüldükten ve nihai atanabilir onayı aldıktan sonra bunları özel bir yazılım içerisine yerleştirip kargo yapıp müracaatların asıllarını Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’müze gönderiyoruz. Orada müracaatların tasnifleri yapılıyor, atanmaları için Çalışma Genel Müdürlüğü’müze gönderiliyor. Oradan da hangi bakanlıkta istihdam edilecekse o bakanlıklara kişilerin dağılımı yapılıyor. Daha önce göndermiş olduğumuz 110 kişinin dağılımı yapılmıştı. Zonguldak Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’müze de 5 kişi istihdam edilmek üzere atandı. Atamaları gerçekleşenlerde hangi bakanlığa atanmışlarsa belgelerini o bakanlığın o ildeki ilgili ünitesine teslim ediyor, farklı ilde yaşıyorsa atandığı ildeki ilgili üniteye teslim ediyor, oradan bakanlığa belgeler gönderiliyor daha sonra incelemeler bittikten sonra nihai atama yazıları geliyor, ilgili ünitede çalışmaya başlıyorlar. Süreç artık bazı atamalar için tekabül aşamasına gelmiş oldu. Yani müracaatlar alındı, incelemeye gitti, komisyona gitti, komisyon atamaya gönderdi, atamaları yapıldı, tekrar müdürlüklere atamalar gelmeye başladı. 

“Hızlı bir şekilde tamamlamayı planlıyoruz”

Elimizden geldiğince komisyon olarak da, müdürlük olarak da dosyaların tamamını hızlı bir şekilde bitirip tamamlamayı planlıyoruz. Tabi problemli dosyalarımız var. Bunlarla ilgili olarak nasıl bir yöntem izlenileceği ile ilgili merkez anlamında, komisyonun karar vereceği durumlar var. Biz elimizden geldiğince sorunsuz olanları biran önce bitirip sorunlu olanları tek tek masaya yatırmayı planlıyoruz” dedi.

(Haber: Seda Fidan)

Editör: Oğulcan Öz