Aldoğan LGS'nin Zonguldak'ta 121 okulda 517 normal salon, 99 tek kişilik salonda 7291 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirileceğini ifade etti. LGS için Zonguldak'ta tüm hazırlıkları tamamladıklarını ifade eden il milli eğitim müdürü Züleyha Aldoğan şunları ifade etti;

"Liselere Geçiş Sistemi kapsamında 4 Haziran 2023 Pazar günü gerçekleştirilecek olan ‘2023 Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav’ Milli Eğitim Bakanlığımız Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda Türkiye genelinde merkezi sınav olarak gerçekleştirilecek olup 8.sınıfa devam eden her öğrencimiz kendi okullarında sınava gireceklerdir. Öğrencilerimizin sınava katılmasına yönelik bir zorunluluk bulunmamaktadır.
26 Mayıs 2023 tarihinden itibaren öğrencilerimizin sınav giriş yerleri,  e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden erişime açılmıştır. Öğrencilerimizin okul müdürlükleri tarafından fotoğraflı sınav giriş belgeleri bu tarihten itibaren çıktı alınarak mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrencilerimizin sınava gireceği salon ve sırada hazır bulunması sağlanacaktır.
Milli Eğitim Bakanımız Prof.Dr. Sayın Mahmut ÖZER tarafından açıklandığı üzere; bu yıl öğrencilerimiz sadece birinci dönem konularından sorumlu olacaklardır. Sınav uygulama şekli, sınav süresi  ve soru sayısında daha önceki yıllara göre farklı bir değişiklik bulunmamaktadır. Sınav iki oturum halinde gerçekleştirilecektir. Sınavda çoktan seçmeli toplamda 90 soru sorulacaktır.
Sınavın Birinci Oturumunda Sözel Alandan; Türkçe 20 , İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 10, Yabancı Dil 10 olmak üzere toplam 50 soru sorulacaktır. Türkiye saati ile birinci oturum 09.30’da başlayacak ve 75 dakika olarak uygulanacaktır.
Sınavın İkinci  Oturumunda Sayısal  Alandan; Matematik 20, Fen Bilimleri 20 olmak üzere Toplam 40 soru sorulacaktır. Türkiye saati ile ikinci oturum 11.30’da başlayacak ve 80 dakika olarak uygulanacak. Sınavda;
A, B, C ve D olmak üzere dört ayrı soru kitapçığı türü kullanılacaktır.

Merkezî Sınava katılacak olan öğrencilerin puanı tek puan türünde hesaplanacak olup, sınav sonuçları 26 Haziran 2023 tarihinde https://www.meb.gov.tr internet adresinde ilan edilecektir. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecektir.

Sınav İlimizde 121 okulumuzda, 517 normal salon, 99 tek kişilik salonda 7291 öğrencimizin katılımı ile gerçekleştirilecektir.
Sınav sürecinin tüm aşamalarının sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için sınav binalarımızda sınava ilişkin tüm tedbirler alınmıştır. Sınavın uygulama sürecinde görev yapacak; bina sınav komisyonları, salon başkanları, salon gözetmenleri, kurye, araç, güvenlik görevlileri olmak üzere tüm görevlendirmeler yapılmıştır. Sınavın sağlıklı ve güvenli uygulanmasına yönelik olarak bina sınav komisyonları, il temsilcileri, diğer görevli personelle bilgilendirme toplantıları yapılarak her türlü tedbir alınmıştır.
Sınav uygulama süreci ile ilgili olarak bilgilendirmeye yönelik hazırlanan animasyon,videolar ve afişler  Müdürlüğümüzün web sitesi ve sosyal medya  hesaplarında; https://zonguldak.meb.gov.tr,
Twitter @ZonguldakMEM, Instagram @zonguldakilmem hesaplarında paylaşılmaktadır. Okullarımızın bilgilendirmeye yönelik veli-öğrenci anlık iletişim guruplarından da paylaşılmaktadır.
Bu sınavın, sınav sürecindeki  öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyor ve sınava girecek tüm öğrencilerimize başarılar diliyoruz."

(Haber -Ercan Demir)