Vali Hacıbektaşoğlu,  "Ağır yıkıma neden olan depremlerde 53 bin 537 canımızı yitirdik. Yine 107 bin 213 vatandaşımız da yaralandı. Depremin ardından tüm devlet, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve gönüllüleri arama kurtarma faaliyetleri için seferber olduk. Bölgeye su, gıda, ilaç ve giyecek başta olmak üzere tüm yaşam malzemeleri hızla gönderildi" dedi.

AFAD merkezinde düzenlenen basın toplantısına Vali Osman Hacıbektaşoğlu ile birlikte Vali yardımcıları, Emniyet Müdürü, Jandarma Komutanı, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Vali Osman Hacı Bektaşoğlu yaptığı konuşmada 6 Şubat 2023 depreminde Zonguldak'ta yapılan faaliyetleri tek tek açıkladı.

Zonguldak olarak tek yürek olduklarını ve deprem bölgesine yardımları aktardıklarını ifade eden Vali Osman Hacıbektaşoğlu, depremde görev alan Madenciler arama kurtarma ekipleri ve kamu personeline teşekkür ederek şunları söyledi:

"ZONGULDAK OLARAK SEFERBER OLDUK"

"Bugün 6 Şubat 2023.  tarihinde meydana gelen büyük deprem felaketinin yıldönümü münasebetiyle bir araya gelmiş bulunmaktayız. Tüm Zonguldak ayaktayız
Tıpkı 6 Şubat'ta olduğu gibi. 6  Şubat 2023 günü saat 04.17'de ve yine öğlen saatlerinde 13.24'de  merkez üssü Pazarcık, Kahramanmaraş ve Elbistan, Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremler 11 il 24   ilçe, 6929 köy ve mahallede etkili oldu. Ağır yıkıma neden olan depremlerde 53 bin 537 canımız Yine 107 bin 213 vatandaşımızda yaralandı. Depremin ardından tüm devlet, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve gönüllüleri arama kurtarma faaliyetleri için seferber olduk. Bölgeye su, gıda, ilaç ve giyecek başta olmak üzere tüm yaşam ve müjde malzemeleri hızla gönderildi. Milletimiz deprem bölgesine aktı. Bütün kalbimizi, tüm duygularıyla, üzüntüsüyle ve bütün imkanlarıylat üm Kamu kurumlarımız ve Zonguldaklı vatandaşlarımız aziz milletimiz ile kenetlenerek tek yürek olduk. 

"ASRIN FELAKETİ ASRIN DAYANIŞMASINA DÖNDÜ"

Hep beraber birlik ve beraberlik ruhuyla aslın felaketini dayanışmasına döndü. Zonguldak ilimizden arama kurtarma görevlendirildi. Bunlar AFAD, Mülkiye Taşkömürü Kurumu, belediyelerimiz, emniyetimiz Sağlık teşkilatımız. Bu gönüllü madenciler , AFAD gönüllüleri ve yine Zonguldak ilinde yer alan Eren enerji
yine büyük tesisleri, fabrikaları, kuruluşları olan yine müteahhitlerin bütün tesislerimiz, fabrikalarımız, tüm imkanlarıyla tüm iş imkanlarımız, üretim imkanlarıyla bu ekiplere arama kurtarma personelin ve makineleriyle deprem bölgesindeydik.

"MADENCİLERİMİZ VE ARAMA KURTARMA EKİPLERİ İZ 335 VATANDAŞIMIZI ENKAZ ALTINDA SAĞ OLARAK KURTARDI"

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nca bölgeye gönderilen madenciler arama kurtarma faaliyetlerinde 335 vatandaşımızın sağ olarak kurtarmıştır. Yine diğer ekiplerimiz onlarcasının belki yüzlercesinin sağ olarak kurtarmıştır. Başta Türkiye Kızılay Derneği Zonguldak Şubesi olmak üzere ilimizde Faaliyet gösteren pek çok sivil toplum kuruluşu, bölgeye gelen malzemelerin dağıtımı, arama kurtarma çalışmalarında gönüllü olarak yer almıştır. İlimizde 195 iş makinesi ve Yine 153 tır 65 kamyon  hijyen malzemesi, su, gıda kolisi, kömür, konteyner gibi malzemelerin deprem yetiştirmiş olduk. Ilimize gelen vatandaşlarımıza da devletimizin ve milletimizin şefkatli, eli uzatılmıştır. Gelenler gelen vatandaşlarımız için adil olarak bir milyonun üzerinde dayanışma vakfımızda nakdi yardım yapılmıştır. Kredi Yurtlar kurumu yurtlarımızda 7900 depremzede vatandaşımız misafir edildi. Zonguldak hastanelerimizde 511 vatandaşımız tedavi edildi.

"ZONGULDAK AFETE HAZIRLIK PLANIMIZ HAZIR"

Depreme karşı her zaman bilinçli ve hazırlıklı olunması adına 24 Ekim 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında ilimizde Zonguldak il afet müdahale planı hazırlanmış olup afet, kuruluş afet öncesi, afet esnasında ve afet sonrasında yapılacak çalışmalar tüm kamu kurum ve kuruluşları özel sektör katılımıyla valiliğimiz koordinasyonunda yapılmaktadır. Ilimiz aktif deprem kuşağında bulunmayıp Kuzey Marmara fay hattından etkilenmesi ihtimali bulunmakla birlikte ilimiz için heyelan, sel ve su taşkınları teşkil etmektedir. Minibüs yapıp stopunda yüz on sekiz bin yüz on dört adet bina bulunmakta olup ilimizdeki Mevcut yapış dokunun ve bundan sonra yapılacak olan yapıların 18.03.2018 
 tarih ve 30.364
sayılı Türkiye bina deprem yönetmeliğine uygun yapılması, yapılmış olmasından emin olun ve bundan sonra yapılacak binaların yönetmeliğe uygun yapılmasını sağlamalıyız. Ancak bu şekilde deprem risklerini en aza indirebiliriz. Ayrıca bir afet risk azaltma planı planıile  ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından ilimizdeki tüm afet riski bulunan alanlar belirlenmiş olup en aza indirilmesiyle ilgili gerekli çalışmalar ve güncellemeler yapılmaktadır "

Kaynak: Ercan Demir