İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bartın'daki sel afetiyle ilgili incelemelerinin ardından açıklamalarda bulundu. Kamu, kurum ve kuruluşların gerekli tüm tedbirleri aldığını ve herhangi bir can kaybının bulunmadığını belirten Soylu, '960'ın üzerinde iş makinası çalışıyor, yaklaşık 5 binin üzerinde personel Batı Karadeniz'deki sel afetinde bir çalışma ortaya koyuyor.' dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bartın'daki sel afet bölgesine gelerek incelemelerde bulundu. İncelemelerinin ardından Soylu, gerekli tüm tedbirlerin alındığını ve şu ana kadar herhangi bir can kaybının yaşanmadığını söyledi.

"ŞU ANA KADAR GEREKLİ MÜDAHALELER YAPILDI"

Sel bölgesindeki binaların, iş yerlerinin ve görünen tüm yerleşim yerlerinin büyük bir tehlikede olmadığını ifade eden Soylu, selin 100'ün üzerinde bodrum, depo ve iş yerini etkilediğini kaydetti. Kamu, kurum ve kuruluşları ile belediyelerin Valilik nezdinde tüm tedbirlerini zamanında aldığını anımsatan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Allah'a hamdolsun bizi üzecek bir can kaybıyla karşı karşıya kalmadık. Gerek dükkan tedbirleri, gerekse diğer tedbirler tüm uyarılarla birlikte alınmış oldu. Yine de uyarılara uymayan birkaç yerde kazayla karşılaşmadık desem yanlış olur. Bununla da karşılaştık. Şu ana kadar gerekli müdahaleler yapıldı. Burada da özellikle bir barajın 4 metre, 20 milyon metreküp su tutma mesafesi var. Şu anda su salmıyor. Bir barajdan su salınıyor, bir barajdan da hafif su salınıyor."


Yağmurun sabah saatlerine kadar yağmaması durumunda suyun biraz çekileceğini değerlendirdiklerini sözlerine ekleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, risk olan yerlerin olduğunu ifade etti. Kozcağız'a gidip orada da incelemelerde bulunacaklarını belirten Soylu, gerekli tedbirlerin Kozcağız'da da alınacağını söyledi.

"Şunu ifade etmem gerekir. Özellikle en büyük risklerden birisi de tsubatın suyla beraber gelmesi ve tıkamalar oluşturması" diyen Bakan Soylu, sözlerine şu sözlerle devam etti:

"Tıkamaların oluşturduğu taşkınlarla da önü alınamayacak bir suyla karşı karşıya kalınması en büyük risk idi. Geçen yıldan itibaren bütün kurum ve kuruluşlar bu tedbirlerini aldılar. Çok kısa bir süre içerisinde yağan bir yağmurun dereyi yükseltmesinden kaynaklanan bir sorunla karşı karşıyayız."


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 5 bakanı diğer sel afet bölgelerinde görevlendirdiğini vurgulayan Bakan Soylu, "AFAD'ımız, belediyelerimiz, idarecilerimiz Valilerimizin nezaretinde Sayın Grup Başkanvekilimiz de tüm vatandaşlarımızla birlikte topyekün elinden gelen gayreti ortaya koyarak zararın en az olabilmesini, suyun en az zarar verebilmesini sağlamak için ciddi bir çalışma ortaya koyuyor" dedi.

"MAĞDURİYETLERİN GİDERİLMESİ KONUSUNDA GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ"

Sel afeti ortadan kalkana kadar bölgede olacaklarını anımsatan Soylu, can kaybının yaşanmamasının en büyük temennileri olduğunu kaydetti. Mağduriyetlerin hükümet tarafından karşılanacağını ve devletin bu konuda kararlı olduğunu söyleyen Bakan Soylu, şunları ifade etti:

"Özellikle iş yeri olsun, evler olsun, evi su basan vatandaşlarımız olsun endişe içinde olmasınlar. Yine burada karşı karşıya kalan zararların telafi edilmesi hususunda adımlarımızı atacağız. Geçen Ağustos ayında yine bu ölçekteki yağmurlarda eğer Bartın barajlar, dere ıslahları yapılmamış olsaydı, bu tedbirler alınmamış olsaydı, Allah muhafaza büyük bir felaketle karşı karşıya kalınabilirdi. Bu barajların yapılması elbetteki hem suyu tutmasını hem bu yoğun yağışın kontrol edilmesini ve aynı zamanda da suyun orada tutulmasını temin etmektedir. Gelen yağışın hızını yavaşlatmakta bir yerde depolamakta ve ondan sonrada şehrin bir felaketle karşı karşıya kalmasını da engellemektedir. Bunun için zamanında alınan tedbirler bunu bize göstermektedir."

Yağışlar olmadan da bu tedbirlerin alındığını anımsatan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu gibi yağışlarda açık görülen veya riskli görülen alanlarda oluşan zararların nereden geldiğinin tespit edildiğini ve gerekli tedbirlerin alındığını belirtti.


"960 İŞ MAKİNASI VE 5 BİNİN ÜZERİNDE PERSONEL ÇALIŞIYOR"

"Bugün bir vesileyle geçen ağustosta aldığımız tedbirlerin sonucunu bazı yerlerde görüyoruz." diyen Soylu, "Ama burada şunun altını çizmek lazım. Tedbirlere uyan arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Kamu kurum ve kuruluşlarım karşı karşıya kalacak tahribatın en aza indirilmesi için çok ciddi bir çalışma ortaya koydular." dedi.

960'ın üzerinde iş makinasının ve yaklaşık 5 binin üzerinde personelin Batı Karadeniz'deki sel afetinde bir çalışma ortaya koyduğunu ifade eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı:

"Vatandaşımızla bu sel afetinin oluşturduğu süreç ortaya kalkana kadar beraber olacağımızı bir kez daha söylüyorum. Mağduriyetleri konusunda karşı karşıya kalınan masraflar, devlet bugüne kadar nasıl elini taşın altına koyduysa, bugünde Sayın Cumhurbaşkanımızın nezdinde elini taşın altına sokup bu mağduriyetleri giderecektir. Tarım zararları da var. Onları tespit edebilmemiz şu an itibarıyla zor ama yarın sabah itibarıyla arkadaşlarımız bütün hasar tespitlerine başlayacaklar. Bizler de buradayız. Vatandaşımızın emrine amadeyiz. Allah beterinden korusun. El birliğiyle hep birlikte bunun da üstesinden geleceğimize inanıyoruz."

Editör: Haber Merkezi