Eğer bu soruyu İskandinav ülkelerinde ya da Kuzey Amerika’da sormuş olsam bana bir daha hiçbir gazetede yazı yazdırmaz hatta derhal bir psikiyatri kliniğine kapatırlardı. Zira başarılı muhalefet diye bir “mantık” hiçbir normal siyasi analizde yer almaz.

  Konuyu biraz açalım. Eğer muhalefet başarılı olursa diye baktığımızda “başarılı da niye iktidara gelememiş” diye sormaz mıyız? İktidar erkini elinde bulunduran siyasi parti icraatlarıyla değerlendirilir, muhalefette olanlar ise yapılan icraatlar üzerinden yalnızca eleştiri yapabilirler. Buradaki tek kriter “ halkın güvenini sağlamaktır” . Örneğin 14 Ağustos 2001 de kurulan  AK Parti yaklaşık 1 yıl sonraki seçimlerde tek başına iktidara geldi.

  Şimdi şu soruyu sormak gerekmiyor mu, AK Parti bu bir yıl içinde nasıl başarılı bir muhalefet yaptı da tek başına iktidara yükseldi? Bana o dönem AK Partinin yaptığı en başarılı muhalefet hareketinden ON tanesini kim sayabilir? İşler DSP&ANAP&MHP koalisyonu için iyi gitmedi ve ülkede ekonomik kriz yaşandı. Ardından yapılan ilk erken seçimde bir önceki seçimde iktidarı paylaşan tüm partiler baraj altında kaldılar. Yine 99 genel seçiminde yüzde 8 ile ülke barajını geçemeyen C.H.P 2002 seçimlerinde yüzde 19 ile ikinci parti oldu. Bu iki yıl içinde Mecliste bir vekili bile bulunmayan C.H.P nasıl bir yol izledi de oylarını yüzde yüzden fazla arttırdı?

  1999 seçimlerinin ana muhalefet partisi olan Doğru Yol, neyi doğru yapamadı da 2002 seçimlerinde baraj altında kaldı? Miting alanlarında önce halk konserleri düzenleyen ardından döner+ayran dağıtan Cem Uzan’ın GENÇ Partisi dahi yüzde 7 den fazla oy almıştı. O günleri hatırlayanlar GENÇ Partinin hangi başarılı çalışmasıyla 3 ayda evet yalnızca 3 ayda bir genel seçimde halkın yüzde sekizine yakınından oy alabildiğini bir düşünsünler! Şu anda aklınızda kalan tek bir başarılı muhalefet hareketi var mı?

   Televizyon ekranlarından ve gazetelerdeki köşelerinden sürekli “ MUHALEFET BAŞARISIZ” paylaşımları yapanlara şu soruyu sormak gerekir, Allah aşkına başarılı muhalefet nasıl olur bir iki sayfa metin hazırlayın da bizlerle paylaşın. Orta Doğu tipi demokrasilerde iktidar eleştirilemez, işin en kolayı muhalefeti eleştirip ERK’in gözüne girmektir.

   Uzun yıllar önce şu meşhur “FİLYOS PROJESİ’NİN bir maketini görelim, bakalım bölgeye nasıl bir yatırım kazandırılıyor” dedim, başıma gelmeyen kalmadı. Ankara’dan müfettiş gönderdiler. Aldığım cezalar yüzünden iki yakam bir araya gelmedi. Tüm devlet kurumlarında kırmızıyı yedim. Zaten ipimi de “ Sahipsiz ZONGULDAK” diye yazınca tamamen çektiler. Şimdi kimse muhalefet başarısız geyiğiyle puan ve şöhret peşinde koşmasın. Eğer başarılı muhalefet nasıl yapılır diye bir “kesin bilginiz” varsa çıkın paylaşın.

  Tezimi savunmak için bir örnekte A.B.D seçimlerinden vereyim. Pandemi sürecinde oldukça başarısız olan başkan Trump buna rağmen çok renkli ve en kalabalık mitingleri gerçekleştirdi. Yaşlı rakibi Joe BİDEN ise daha katılımı düşük salon toplantılarıyla ve daha renksiz bir propaganda dönemi geçirdi. Ancak anketlerde BİDEN rakibi Trump’tan daha önde görünüyordu. Nitekim de seçimde BİDEN yüzde 51.5 oy alırken Trump yüzde 47 oya ancak ulaşabildi. Az bir oy da bağımsız adaylara çıktı.

   Ülkemizin yaygın yayın yapan ulusal televizyon kanalları sayesinde seçimleri ve öncesini çok yakından takip ettik. Hangi programda Biden’in başarılı bir muhalefet stratejisi izlediğini duydunuz, tek bir olumlu haber okuyup/gördünüz? Ben bunun tam aksi bir çok paylaşımı gördüm ve okudum. Biden çok yaşlı ama Trump daha genç ve enerjik diyenden, Türk dostudur diyen bir çok kişiye şahit oldum.

   Avrupa ve gelişmiş Dünya ülkeleri olayı şöyle çözmüşler; “ mükemmel işleyen bir sistem kurmuşlar. Denetlenebilen, hesap sorulan ve kuvvetler ayrılığı prensibiyle hiç kimseye İLAH muamelesi yapılmayan bir yönetim şekliyle iktidara kim gelirse gelsin işini layıkıyla yapan siyasi aktörler tarafından sürdürülüyor. Hatta bazı Kuzey ülkelerinde siyasetin getirisi o kadar az ki kimileri siyaseti bir angarya olarak görüyor. Örneğin bir dönem mecliste görev alan kişiler bir sonraki seçimde aday dahi olmuyorlar. Üstelik görev sürelerinde küçücük bir hata da hemen istifa etmek gibi erdemli davranış göstermekten hiç kaçınmıyorlar.

    En son örneği yerelden verelim. Son 5 muhtar seçiminde ;Terakki mahallesi 4 kez muhtar değiştirdi ama genel seçimlerde nedense hep aynı oy oranlarıyla siyasi tercihinde hiçbir değişiklik yapmadı. Bu ülkede iktidarın yapıp da muhtarların başaramadığı konular ne, bugüne kadar anlayan çıkmadı. Eğer siz anladıysanız lütfen bir rapor halinde hazırlayıp kaybeden muhtarlara gönderin, büyük iyilik yapmış olursunuz ….