Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, "Tüm  halkımızı Ramazan Bayramı nedeniyle yapacağımız alışverişlerde israfa sebep olmadan ölçülü olmaya davet ediyorum" dedi.

ülkemizde günlük yaklaşık 4.9 milyon ekmeğin çöpe gidttiğini belirten Maden, taze meyve sebzenin israf oranının ise, yüzde 50 olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Çelişkilerle dolu bir dünyada yaşıyoruz. Bir yanda açlıktan ölen insanlar, bir yanda israf edilen tonlarca gıda var. Gıda israfı ile ilgili birkaç bilgiyi paylaşmak istiyorum. Bugün dünyada her 9 kişiden biri, açlıkla mücadele ediyor. Bu, yaklaşık, 821 milyon, insan demek. Tüm dünyada, tarladan satış noktalarına kadar, her yüz gıdadan 14’ü, ziyan oluyor. Soframıza ulaşana kadar ise, her yüz gıdadan 33’ü, çöpe gidiyor. Gelişmiş ülkeler, gıdayı daha çok, marketlerde veya evlerinde israf ediyorlar. Gelişmekte olan ülkelerde ise, gıda, sofralarına gelmeden önce ziyan oluyor. Çöpe giden gıdanın değeri,  yıllık yaklaşık olarak 1 trilyon dolardır.
Hâlbuki israf edilen gıda, dünyadaki tüm aç insanları doyurmaya yeter. Son derece üzülerek söylüyorum ki, ülkemiz de, bu durumdan muaf değildir.
Ülkemizde günlük yaklaşık 4.9 milyon ekmek, çöpe gidiyor. Taze meyve sebzenin israf oranı, yüzde 50’dir.
Her toplumun, yeme içme adabı vardır. Bizim için yemek, en başta nimettir ve şifa aracıdır. İsraf edilmesini asla kabul edemeyiz.
Bizim kadim medeniyetimizde sofraya ancak, yetecek kadar yemek getirilmesi tembihlenir. İhtiyaçtan fazlasını sunmak hoş karşılanmaz. Oysa geldiğimiz noktada ikram, güç gösterme aracına dönüştürülmüş durumdadır. İsrafla mücadelede, gerçekleştirilen projeler yanında, değerlerimizi de hatırlamamız gerekiyor.

Dünyanın bir yanında çocuklar, bir lokma ekmeğe, bir bardak temiz suya muhtaç yaşıyorlar. Dünyanın başka bir yanında ise, insanların bir ısırık alıp bıraktığı, tonlarca yemek çöpe gidiyor. Sorumluluk bilinci ile davranışlarımızı değiştirerek, insanlığı, içine düştüğü bu utançtan hep birlikte kurtarabiliriz.  Bunun için mesela, alışverişe çıkmadan önce, alınacaklar listesi hazırlayalım. Sadece ihtiyacımız kadarını alıp, bozulacağını bildiğimiz yiyecekleri istiflemekten, vazgeçelim. Geleneksel mutfak kültürümüzü artırarak, atıksız mutfağın gereklerini uygulayalım. Meyve ve sebzeleri, mutlaka mevsiminde tüketelim.
Tüm halkımızı Ramazan Bayramı nedeniyle yapacağımız alışverişlerde israfa sebep olmadan ölçülü olmaya davet ediyor bu vesile ile halkımızın Ramazan bayramını tebrik ediyorum."
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi