Öncelikle tüm Dünyayı saran COVİD-19 sorunu gölgesinde “ evlerde tam kapanma” ile yaşanacak mübarek Kurban bayramınızı en samimi dileklerimle kutluyorum. Tüm insanlığa öncelikle sağlıklı günler diliyorum.

   Genelde bayramlar güzelliklere vesile olsun diye hep iyi niyet ve dilekler, güzel temenniler mesaj olarak verilir. Kaynaşmaların yaşandığı günler olarak hatırlarız bayramları ancak artık bırakın kaynaşmayı, büyüklerimizi ziyarete dahi gidemiyoruz. Mezar ziyaretlerini yapıp, sevdiklerimize bir dua dahi okuyamıyoruz. Tüm bu güzellikleri gelecek sağlıklı güzel günlere erteledik. Temennimiz bu pandeminin bir an önce sona ermesi.

     UYANIK

 “ Fareye demişler ki; şu delikten çık karşı deliğe gir. Sana büyük bir dilim peynir vereceğiz. Uyanık fare bir deliğe bakmış bir peynire bakmış. Düşünmüş taşınmış, en sonunda “ OLMAZ” demiş.

  Teklifi yapanlar tepki göstermişler; “ neden yahu sen deli misin?”  Uyanık fare bilgece şöyle demiş; “ yol yakın, ödül büyük, bunda mutlaka bir puştluk vardır” …Kıssadan hisse; kobay farelerinden daha akıllı olmak zorundayız.

     ORUÇ TUTAN TİLKİ

Köyün tüm kümeslerine dadanan ve tavukları perişan eden tilki için köylüler ilginç bir çözüm yolu düşünmüşler. En iri ve görkemli tavuğa bir bomba düzeneği kurup köyün ortasına salmışlar. Tilki köyün ortasında başıboş dolaşan besili tavuğu görünce önce bir afallamış, gözlerine inanamamış. Bu işte bir tuzak vardır diye düşünürken tavuğun ayağındaki düzeneği fark etmiş. Sabırla beklemeye başlamış. Demiş ki ortalıkta böyle besili bir tavuk varsa mutlaka bir leşçi şimdi buraya düşer, hemen sazan gibi atlamayayım, bırakayım düzenek onda patlasın. Tilki hiç yanılmamış, uzun zamandır iyi bir ziyafet çekememiş ÇAKAL tavuğun etrafında dolanmaya başlamış.

   Fakat bakmış hemen orada uyanık tilki de var. Çakal, tilkiye “ birader sen niye bu tavuğu gördüğün halde yemedin de öyle bekliyorsun. Tilki gayet sakin bir halde “ ben oruçluyum, iftarı bekliyorum” demiş. Bunu duyan şapşal çakal “fırsatı ganimete çevirmek için “ hemen tavuğun üzerine atlamış. Ve ilk darbe ile düzenek patlamış. Çakal bir yere uçmuş, parçalanan tavuk bir tarafa. Tavuğun sağlam kalan kısımlarını afiyetle yemeye başlamış uyanık tilki Son nefesini vermek üzere olan çakal son bir gayretle tilkiye “ hani sen oruçluydun, şimdi tavuğu yemeye başladın” demiş. Tilki tavuğun etli but kısmını yerken yanıt vermiş “ şapşal az önce top patladı duymadın mı?” …

  İkinci kıssadan hisse; “ her fırsat ganimet değildir” …