Gündem hep örgütler, 1 numaralar, üst akıl falan olunca bende siz kıymetli okurlarımı biraz bilgilendireyim istedim. Az sonra okuyacaklarınız öyle Google arama motorunda yazınca/arayınca kolaylıkla çıkacak bilgiler değil. Ben konuyu araştırırken çok uğraştım, siz boşuna zahmet etmeyin diye. 

  Niye beyin önemli? Önemli olmasa sağlam bir kafatasının içinde olmasına rağmen birde koruyucu bir sıvı içine koyar mıydı yüce Yaradan? 1 numara her zaman “ beyin” dir. İnanmayanlar istediği terazide tartsınlar en ağır iç organımız “ beyin” dir. 

   O yere göğe sığdıramadığınız kalbiniz 250 gram bilemedin 300 gramdır. Beyinden sonra en ağır organ Karaciğerimizdir. Kişiye göre 1400 – 1600 gram ağırlığındadır. Akciğerler sol kısım 600 gram(kalbe yer kalsın diye biraz kilodan feragat etmiştir garibim) sağ kısım 700 gram ağırlığındadır. Dalak önemli olmasına rağmen 150 gramla epey geriden gelir bu kulvarda. Mide zaten zar olduğundan pek ağırlığı yoktur, konumuz zaten işkembe değil, organlar. Pankreas kadınlarda 55 gram,  beylerde 70 gramdır neye yarayacaksa? Safra kesesi, altın kesesi gibi hafif 3/5 gram var yok. Unuttuğum başka iç organ varsa kendilerinden özür dilerim. Ama beyin öylemi? Ortalama bir insanda (obez bir tip olursa daha da ağırlaşıyor hacmi) 1600 gramla 1800 gram, hatta 2 kiloya ulaştığı oluyor. Lütfen sevgili bayanlar alınmasın ama onlarınki narin vücutları yüzünden erkeklerden daha hafif zira beyin ağırlığı vücut ağırlığının yaklaşık %2 sini oluşturuyor. İçinde bulunduğu sıvının ağırlığını bu hesaba dahil etmedik. Yani şişman birine “beyinsiz” derken 2 kere düşünün, adamda Adana karpuzu kadar beyin var . Unutmadan o kocaman beynin ancak çok az bir kısmını kullandığımızı söylüyor bilim insanları.

   Buraya kadar işin tıbbi kısmını yazdım. Asıl mevzu şimdi başlıyor. 

  Aslında uzun zamandır kafa yorduğum bir konu bu,beyin! Niye yüce ALLAH(C.C.) bu 8 milyon dolardan daha değerli insan bedenini yaratırken “beyin” gibi bir organı hem en ağırı olarak tasarlamış hem de onu koruyucu bir zırhın içine koyup etrafını da sıvıyla çevirmiş? Yine önemli olduğu için atlamadan yazayım, her bir insan bedeni en az 8 milyon dolar değerinde. Üstelik bazı organların muadili falan yok. Onlar “ unlimited” yani LİMİTSİZ. Karşılığı belirsiz. Onların değerini belirleyecek bir kurul yok. Hele hele işin RUH kısmına hiç girmeyelim. İzahı bile hala yapılamadı! Ben iç organlardan açtım konuyu. 

  Yaradanın bize bu kadar aşırı değer vermesi ve bizden bu verdiklerine karşılık yapmamızı istediği ilk şey “beynimizi” kullanmak. Diğer organlar zaten kendi işlerini belirlenen sistemde yapmaya gayret gösteriyor ama beynin kullanımı bizim irademize bırakılmış durumda. Sırf bu konuda ayet indirmesi yüce Allah’ın bu konuya nasıl önem verdiğini anlatmaya yetiyor. Ne diyor yüce Allah; Yunus suresi 100.ayette “ …akıllarını kullanmayanlara ceza yağdırırım.” Dalak veya böbrek için inen ayet var mı bilmiyorum ama “ beyin” için inen bir ayet varsa, o emirdir yani FARZDIR. Tek bir ayetinde “oruç tutmayanlara lanet ederim” demiyor yüce MEVLA ama iş beyine yani akla geldiğinde verdiği nimetin karşılığını İSTİYOR. Onu kullanarak hem kendin hem çevren hem de insanlık için faydalı ol diyor! 

  Rabbimiz akıl vermediğine “cezai ehliyeti yoktur” diyor. Ondan vermediği nimetin karşılığını istemiyor. Şimdi herkes oturup iyice düşünsün yarın RUZ-İ MAHŞERDE “niye verdiğim akıl nimetinin gereğini yapmadın, düşünmedin?  İnsanlığa ve kendine yararlı işler içerisinde olmadın? diye sorulduğunda “ ne cevap vereceksin?” ….