Çat  kapı bir  pazarlamacının kapınıza gelerek kitap,elektronik,ev eşyası gibi  ürünleri pazarlamaya çalıştığı ,çoğu zaman da tüketicinin umduğunu bulamadığı bir satış türü… önceleri “kapıdan satış“  şimdilerde ise “işyeri dışında kurulan sözleşmeler” olarak tanımlanmakta…öncelikle bu tür sözleşmelerde , bazı mal ve hizmetler hariç tüketicinin cayma hakkı olduğu bilinmeli…caymada malın ayıplı olmasına da gerek bulunmamakta… tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Bu cayma hakkının on dört günlük sürede yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile e mail,mesaj gibi satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmesi yeterlidir.Zaten satıcının cayma bildiriminde  kullanabilmesi için tüketiciye boş bir cayma bildirimi formu vermesi gerekir.Tüketcinin caymak için illa bu formu kullanması da zorunlu değildir.

                       Bu tür satışlarda geçmişte mağduriyetler hat safhalara  ulaştığından zorunlu olarak satıcı aleyhine  bir çok zorunluluklar getirilmiştir. İşyeri Dışından Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği’ne göre ,bu  sözleşmelerde  fiyat,,sözleşme tarihi, teslim veya ifa tarihi, ödemeye  ilişkin bilgiler,cayma hakkının olduğu durumlarda, bu hakkın kullanılma şartları, süresi ve usulüne ilişkin bilgileri,cayma bildiriminin yapılacağı açık adresi, elektronik posta bilgileri, varsa tüketicilerin ödemelerini yapabilecekleri  hesap bilgileri  mutlaka yer almalıdır.Yine satıcı , sözleşme tarihi ile “Sözleşmenin bir örneğini elden teslim aldım.” ifadesini ve cayma hakkının kullanılabildiği sözleşmeler için “On dört gün içinde cayma hakkımın olduğu konusunda bilgilendirildim.” ifadesini tüketicinin kendi el yazısı ile yazmasını sağlamak zorundadır.Bu cayma süresinde tüketiciden ödeme yapması da istenemeyecektir. Tüketiciye örneğin senet de imzalatılamayacaktır. İmzalatılmışsa senet geçersizdir. 

                           Satıcı veya sağlayıcı ,Yönetmelikte belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket ederse veya tüketici cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirilmezse, tüketici cayma hakkını kullanmak için on dört günlük süreyle de bağlı olmayacaktır. Lakin bu süre her halükarda cayma süresinin bittiği tarihten itibaren bir yıl sonra sona erecektir. Dahası tüketici cayma süresi içerisinde malı; işleyişine, teknik özelliklerine ve kullanım talimatlarına uygun kullandığı takdirde, malda meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan da sorumlu olmayacaktır.