Saadet Partisi Zonguldak Belediye Başkan Adayı Cem Dereli, KANAL Z ekranlarında yayınlanan Genel Yayın Yönetmeni Simge Kırlı'nın sunduğu Günün Konusu programında Fevkani Köprü'yle ilgili daha önce gündeme gelmemiş önemli konuları konuşarak izleyenlerin dikkatini üzerine topladı.
Dereli, Fevkani yıkımı ihalesinin "skandal" olduğunu belirterek, AK Parti yönetiminin bu süreçte iş bilmezlik yaptığını ifade etti. 

Dereli'nin açıklaması şu şekilde;

"Fevkani Köprü altındaki esnafın boşaltılıp boşaltılmaması, o sürece sıkıştırılmış bir gündem, oluşturulmuş bir algı operasyonu ki AK Parti bunu çok iyi yapar. Köprü altı esnafı Elmas Park'ta kontrplaklarla dükkanı ikiye bölmüşler, soğuktan donuyorlar. O gündemdi, o bir sorundu ama sorunun tamamı köprü altı esnafının oradan çıkıp çıkmaması değildi. Devletin Valisini esnafla karşı karşıya getirip orada gündem yarattılar. Dediğim gibi tavşanı tut, tazıya kaç yaptılar. 

"Biz üniversiteden rapor aldık" diyorlar. Üniversiteden rapor almanızın sebebi ne? Şu olabilir;

1- Bizim teknik kadromuz o işle ilgili yeterli teknik kadroya sahip değil. 

2- Teknik kadrom yeterli ama ben onlara güvenmiyorum.

3- Yarın bir gün hukuksal veya kamusal bir sorunla karşılaşırsam bu suçu başkasına atıyım

Üniversiteye rapor hazırlatma işinin başka cevabı olamaz. Ben bunu bilirim.

Bu ihaleyi yaparken ihalenin yapılma bedelini hesapladınız, bunların hepsi bitti, siz vekaleten il başkanlığını yöneten, bilmiyorum Mustafa Çağlayan ne iş yapıyor, gerçekten bilmiyorum... Vekaleten görevi yürüten bir il başkanının eline kağıdı verip okuttunuz. Belediye bu işin neresinde? İhale makamı belediye, işin sahibi belediye ama kamuoyunda konuyla ilgili hiçbir yerde belediye yok. 

Bu işin bir ihale ilanı, ilandan sonra ihalenin yapılması, ihale yapılma sürecinin sonuçlanması ve bu ihaleyi alan firmaya bu işle ilgili bir teknik şartname verilme süreci var. Bu işin teknik şartnamesi elimde. Bu yıkım işlerinde yaklaşık maaliyet şu şekilde hesaplanır; Gelir ve gider kalemlerini toplarsınız. Gelirden kastımız buradaki hurda. Buradaki hurda sadece inşaat demiri değildir. Elektrik kabloları vardır, korkuluklar vardır, bakırlar vardır. Bunların tamamı bir gelir kalemi oluşturur. Bir de giderler vardır. Gelir 100 TL dersiniz gider 80 TL dersiniz. Üste 20 TL vererek bu işe başlanır diyerek bir matematik ortaya koyarsınız. 2.3 milyon vererek bu işi başlattılar, 3.5 milyon lira bandında bir rakama ihale ettiler. Gelir kadar sizin hesapladığınız gider de çok önemli. Burada sadece gelire takılmayın. Burada gideri nasıl hesaplamışlar? İş makinası grubu olarak, 10 adet ekskavatör makine, 1 adet mini Bobcat, 3 adet su tankeri, 2 adet vinç (100 tonluk), 1 adet ambulans, 6 adet harfiyat kamyonu çalışma esnasında bulunacaktır.

Şimdi soruyorum size, 10 tane makine, 6 tane kamyon, 2 tane vinç... Siz bunları çalışırken gördünüz mü? Kimse görmedi, 2 tane makineyle yıktılar o köprüyü. Şimdi burada gider olarak hesaplanan kalemlerin de ne kadar fazla hesaplandığını görüyoruz.  Burada büyük bir iş bilmezlik var! Bu para, hayatı boyunca bir daha Zonguldak'a uğramayacak insanların cebine girdi, gitti Zonguldak'tan. 

Ben bu görevi alır, Allah nasip ederse koltuğa oturursam; açacağım davayı, çağıracağım bunları. Bu parayı bunlardan alacağım! Bunlar ana yüklecinin aldığı işi başka bir firmaya sattı. Bunların hepsinde Y1 belgesi denen bir belge var, sizin belgelerini yakarım diyeceğim ve hepsini bakanlığa getireceğim. Bunlardan bu parayı eze eze alacağım!"

Kaynak: HABER MERKEZİ