Zonguldak'ta ön seçimden dışlanan 4 aday adayı dilekçe verdi hem Parti Meclisi'nde hemde ve il başkanlığına tepki gösterdi ve partinin zarar göreceğini tabanın sandığa gitmeyeceği uyarısında bulundular.

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi'nden Zonguldak Belediye Başkan Aday adaylığını koyan 7 isimden 4'ü için Parti Genel Merkezi Parti Meclisi tarafından dışlanarak sadece 3 isimle 30 Aralık'ta ön seçim yapılması kararı alınmıştır.
Ancak bu karar Zonguldak'ta parti tabanı da riskli hatlarda adeta şok etkisi yarattı.

Bugün de ön seçime giremeyecek olan HP aday adayları Atınç Kayınova, Turgut Aydın, İsmail Eşref ve zeki Günalp il başkanlığına dilekçe vererek alınan karardan vazgeçilmesini ve ön seçilme kendilerinin de girilmesini talep ettiler.

Aynı şekil de Harun Akın da Parti il binasına bizzat gelerek dilekçe verirken diğer aday adayları Fırat Birkan ve Tahsin Erdem'in ise Genel Merkeze direkt dilekçe gönderdikleri öğrenildi.

Dilekçe vermeden önce Cumhuriyet Halk Partisi aday adayları sırasıyla Atınç kayınova, İsmail Eşref, Turgut Aydın ve Zeki Günalp açıklama yaparak durumu değerlendirdiler Hem parti meclisine hem Parti il başkanlığına hem de kendilerine sahip çıkmayan diğer 3 aday adayına tepki gösterdiler.

BASINA KAPALI YAPILDI

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Devrim Dural dilekçe verillirken basının görüntü almasının genel merkez talimatı doğrultusunda yasaklandığını belirterek basını dışarı davet etti.

Bunun üzerine gazeteciler aday adaylarından Parti önündeki cadde üzerinde röportaj yapmak zorunda kaldı.

ATINÇ KAYINOVA; "BU KARARIN GENEL MERKEZİN VERDİĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM " DİYEREK SADECE 3 İSMİN ÖN SEÇİME KATILMASI KARARININ İL BAŞKANLIĞINCA ALINDIĞINI İMA ETTİ

CHP Zonguldak Belediye Başkan Aday Adayı Atınç Kayınova 7 kişinden sadece 3 ismin ön seçime girilmesi kararının genel merkezce alındığına inanmadığını belirterek bu kararın il başkanlığın aldığını ima etti ve şunları söyledi:

"Biliyorsunuz parti meclisinin verdiği iddia edilen iddia edilen diyorum. Bakın ben belediye meclis üyesiyim. Grup Başkan vekiliyim. Bu kararı belediye meclis yazışma grubundan, WhatsApp yazışma grubundan öğrendim. Sonra da basından sizlerin aracılığıyla da muhtemelen de diğer aday adayı arkadaşlarım da o şekilde öğrendi. Birincisi burada bir serzenişi dile getirmek istiyorum. Bu yanlış bir haberleşme metoduydu. İkincisi bu kararın parti meclisinden 3 adayın isminin belirlenerek geldiği yönünde bir iddia var. Bu iddianın, bu benim söylediğim şekli, iddianın net bir şekilde 3 ismin yazılı olduğu belgeyi sormak üzere öncelikle yukarı çıkacağız. Ardından da diyeceğiz ki demokratik sürecin olgunlaşması adına bir ön seçime zaten evet demiştik buradaki 4 arkadaşımızla.  Bu süreçte evet diyen, bizlerin dışlanması, evet demeyen insanların bu sürece dahi ön seçime dahil edilmesi gibi ironik bir durum oluştu. Ve sonucunda bu Zonguldak halkının iradesinin oluşmasını ipotek konması anlamı taşıyor Ankara'da. Bu kararın yanlış olduğunu, antidemokratik olduğunu düşünüyoruz. Bizle birlikte Zonguldak'a, Zonguldak için de sadece Cumhuriyet Halk Partililer değil, taraflı tarafsız birçok insan, bizim yanımızda, bizim destekçimiz pozisyonunda, demokratik sürecin olgunlaşması adına bu kararın iptal edilmesi kaldırılmasını ve 7 adayla ön seçimin yapılarak Zonguldak halkının iradesinin oluşturulmasını talep ediyoruz. Ben yapılacak ön seçime 3  ismi bu şekilde kabul etmediğimi, yapılacak ön seçime katılmak istediğine dair maddeyi de dilekçeme ekledim. Diğer arkadaşlara biz katılmak istiyoruz diyeceğiz.  Katılmamamızı engelleyeceksek il başkanı engelleyecektir. Kararı ona bırakacağız. Sonrasında izleyeceğiz arkadaşlar. 

Biz genel merkezin böyle bir karar verdiğini düşünmüyoruz,  Parti meclisinin. Gelen yazı da çünkü parti meclisi seçim yönetmeliğinde, ön seçim kararının  parti meclisinden çıkabileceğini ama burada bir sayısal sınırlamadan bahsetmiyor. Parti meclisinin böyle bir yetkisi olduğu yönünde ilgili yönetmelikte bir açıklama yok. Bu sebeple gelen yazı ön seçim yazısı olduğunu iddia ediyorum. Ve  eğer  böyle bir durumda yoksa parti meclisinde burada yetki aşımı yaptığınız genel kurulda kurultayda alınan bir kararın üstünde bir karar verdiğini iddia ediyorum. Bu sebeple biz 7 kişi olarak bu ön seçime gireceğiz arkadaşlar. 

Bu kararın kimin verdiğini öğrenmeyi de yukarıda işte arzu ediyoruz, çıkacağız, soracağız arkadaşlar."

İSMAİL EŞREF; İSMAİL EŞREF ADAY OLMAZSA TABAN PARTİYE TEPKİ GÖSTERİR

CHP Zonguldak Belediye Başkan Aday Adayı İsmail Eşref'te, ben 3 aday arasına girecek kadar değerli değil miyim. Parti bizi değersiz mi görmüş. Biz mevki makam peşinde değiliz ama 3 isimden birinin aday yapılacak olması durumunda tabanda soracaktır İsmail eşek niye aday gösterilmedi diye bunun hesabını taban partiye soracaktır" diyerek tepki gösterdir

TURGUT AYDIN: BU YANLIŞTAN DÖNÜLMEZSE PARTİ ZARAR GÖRECEK

CHP Zonguldak Belediye Başkan Aday Adayı Turgut Aydın'da alınan kararın çok yanlış olduğunu ön seçime 7 aday adayıyla girilmesi gerektiğini belirterek bu alınan karar çok yanlış bu karardan acilen dönülmelidir yoksa partimiz zarar görecektir"diyerek uyarı yaptı.

ZEKİ GÜNALP:  HEM GENEL MERKEZE HEM DE DİĞER 3 ADAYA TEPKİ GÖSTERDİ

CHP Zonguldak Belediye Başkan Aday Adayı Zeki Günalp ise kendinin dışlanmasından dolayı kırıldıklarını üzüldüklerini belirtti ve Genel merkeze tepki gösterdi Günalp ayrıca kendilerine 3 adayında sahip çıkmadığını ifade etti.

Kaynak: Ercan Demir