Öğretmene uzanan eller kırılsın

Eğitim sendikalardan öğretmene yapılan saldırıya ortak kınama

Görev yaptığı öğrenci yurdu bahçesine kaçak olarak girerek alkol alan gençleri uyaran ve uyardığı gençler tarafından darp edilen öğretmen Haydar Erduranlı'nın görev yaptığı Zonguldak Fen Lisesi'nde eğitim sendikaları tarafından ortak basın açıklaması yapılarak saldırı şiddetle kınandı. Eğitim İş Sendikası Şube Başkanı Kamuran Çataklı, Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Şahin Ören, Eğitim Bir Sen Şube Başkan Yardımcısı Kader Öztürk ve  Eğitim-Sen Şube Başkanı Halis Sabah ile çok sayıda sendikacı ve öğretmenler katıldı.

KAMURAN ÇATAKLI:  ÖĞRETMENİMİZE YAPILAN SALDIRIYI NEFRETLE KINIYORUZ!
Eğitim İş Sendikası Şube Başkanı Kamuran Çataklı, saldırıyı nefretle kınadığını belirterek şunları söyledi;
"Arkadaşımız, öğretmenimiz Haydar Erduranlı 29 Mayıs 2023 tarihinde nöbet tuttuğu Fen Lisesi Pansiyonunda gece saat 01:30 sularında pansiyonun bahçesinde zararlı madde kullanan kişilere gürültü yaptıklarını ve öğrencileri rahatsız ettiklerini belirterek bahçeyi terk etmelerini söylemiştir. Bu uyarıdan sonra yine bu kişilerce darp edilerek yaralanmıştır. Arkadaşımız Atatürk Devlet Hastanesinde ameliyata alınmıştır. Bu darptan dolayı omuz ve kol bölgesinde parçalı kırıklar oluşmuştur.

Hastanede tedavi altına alınan eğitim emekçisi arkadaşımızın yaşadığı bu vahim olay, okul pansiyonlarının ne kadar kendi haline bırakıldığını da bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Eğitim-İş olarak soruyoruz:
● Okul pansiyonlarının akşam saatlerinde tüm güvenliğinin, görevi ve yetkinliği sadece eğitim vermek olan eğitim emekçisine yüklenmesinin akıl ve vicdanla bağdaşır yanı var mıdır?

● Sendika üyemizin yaşadığı saldırı üzerinden örnek verecek olursak, saldırganlar öğretmeni darp etmekle kalmayıp pansiyonu basmaya çalışsaydı, yaşanabilecek trajedilerin hesabı nasıl verilecekti?

● 50 kişiden fazla insanın çalıştığı ticari işletmelerde bile sağlık odası bulunması ve bir sağlık personeli istihdam edilmesi şartı varken, bizzat devlet, binlerce öğrencinin barınma sağladığı bu pansiyonlarda günün her saati nasıl bir tane dahi sağlık emekçisi ve güvenlik görevlisi bulunduramaz?

Okul ve pansiyonların güvenlik ve sağlık alanlarındaki açıkları derhal kapatılmalı, yeni olaylara meydan verilmemelidir.
Eğitim-İş olarak altını çiziyoruz: Bu saldırı Haydar Erduranlı’ya değil Zonguldak Valiliğine Milli Eğitim Müdürlüğüne ve tüm eğitim camiasına yapılmıştır. Görevi başındaki memurları koruyacak caydırıcı yaptırımların derhal uygulanması şarttır. Son yıllarda özellikle eğitimcilerin sosyo-ekonomik yönden yaşadıkları itibar süikastı bu tür olayların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Eğitim camiası olarak kenetlenerek hep birlikte bu saldırıları bertaraf edeceğimize inancımız tamdır. Saldırıya uğrayan meslektaşımız Haydar Erduranlı’ya geçmiş olsun diyor, konunun ve sorduğumuz soruların cevaplarının takipçisi olacağımızın altını çiziyoruz."

ŞAHİN ÖREN: ÖĞRETMENİN SAHİBİ YOK..
Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Şahin Ören, "Çok üzücü bir durum için burada toplanmış ve bunu telin etmek amacıyla toplanmış bulunuyoruz.  Haydar Erduranlı öğretmenimize öncelikle geçmiş olsun diliyoruz. Acil şifalar diliyoruz. Türk Eğitim Sen camiası olarak genelde öğretmenlik camiasına geçmiş olsun diliyorum. . Tabii ki bunun bölgemizle ilgili ve Türkiye ilgili güvenlik sebepleri var. Sosyal sebepleri var. Ekonomik sebepleri var toplamında öğretmene el kalkıyor,  Öğretmene dil kalkıyor. Az önce başkanın ifade ettiği gibi öğretmenimiz itibar suikastına maruz kalıyor.  Öğretmenin sahibi yok. Bu yüzden daha önceden müteahhit defalar eyle Ve sosyal medyada veya basınla da paylaştığımız gibi öğretmenin çok ciddi bir meslek kanununa ihtiyacı var."dedi.

KADER ÖZTÜRK:  ALKOL VE UYUŞTURUCU MADDE ALINARAK İŞLENEN SUÇLARDA CEZALAR İKİ-ÜÇ KATINA ÇIKARILMALIDIR..
Eğitim Bir Sen Şube Başkan Yardımcısı Kader Öztürk;
"Bir şeyin altını çizmek istiyorum. Ülkemizdeki ceza kanununda alkol ve uyuşturucu maddelerin indirim söz konusu olmamalı. Bence ceza eğer bir insan alkollüyse iki katına çıkartılmalı, üç katına çıkartılmalı. Ya ben alkollüydüm veya işte ben şunu kullandım, bunu kullandım mazeretinin arkasına sığınılmamalıdır. Buradaki pansiyonumuz  kız ve erkek pansiyonu olmak üzere yani A, B, C bloktan oluşan bir yurdumuz var. Ve haliyle her Türk genci gibi Haydar Hocamız da burada kız pansiyonunun dibinde bağırıp çağıran insanları polisin gelmesini bekleyebilirdi, jandarmayı bekleyebilirdi. Ama o can siparane arkadaşımızın öğrencileri koruma duygusuyla yapmış olduğu bir atılımla maalesef çok ağır bir şekilde yaralandı. Arkadaşımız mazallah ölebilirdi ve Allah onu bize bağışladı. İnşallah önümüzdeki günlerde çok daha aynı önceki günlerde olduğu gibi öğretmenimiz sağlığına kavuşarak ulusumuza, vatana, millete faydalı öğrenciler yetiştirmek için çalışacaktır. Ben Eğitim Bir Sen olarak öğretmen arkadaşımıza acil şifalar diliyorum. Okulumuza ve öğrencilerimize de geçmiş olsun diyorum." dedi

HALİS SABAH: SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUZ.
Eğitim-SenBaşkanı Halis Sabah,"Öğretmenlerimiz hem fiziki şiddete hem de psikolojik şiddete maruz kalıyor. En son öğretmenimiz Haydar Erduranlı'da saldırıya uğradı ve bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz" dedi.

(Haber-Ercan Demir)