Karaelmas Otizmli Bireyler Sosyal Yardımlaşma Derneği 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında el emeği sergisi düzenledi.
Derneğe üye otizmli bireylerin el emeklerinden oluşan sergi Zonguldak Demirpark Fuar alanında gerçekleşti.
Sergi açılışına Vali Mustafa Tutulmaz'ın eşi Fatma Turulmaz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Veli Köktürk, İl Sağlık Sivil Toplum Müdürü Gülden Ak, Sakatlar Derneği Başkanı Hüseyin Şirin, Demirpark AVM Genel Müdürü Elif Demir ve çok sayıda davetli katıldı.
Dernek Başkanı Arife Dereli: "  2 Nisan OTİZM farkındalık günü Her yıl Nisan ayında gerçekleştirdiğimiz  sosyal etkinlikler, yürüyüşler yaptığımız basın açıklamaları farkındalık çalışmaları ve otizmlinin başta eğitim olmak üzere haklarını görünür kılmak için " Biz de varız ve otizmli evlâtlarımızla hayatın içindeyiz " mesajı veriyoruz.
Yıllar geçiyor ve biz ailelerin yaşadığı duygusal ve bedensel yük artıyor.

Evlâtlarımız büyüdükçe , yaşımız ilerledikçe umutlarımız tükeniyor.

2023 yılına geldiğimizde halâ eğitime ve sağlığa erişim kısıtları ve çeşitli eşitsizliklerin yol açtığı zorluklar otizm ve benzeri gelişimsel farklılıklar yaşayan bireyleri doğrudan etkilemeye devam ediyor.

Farkındalık Yetmiyor !

Otizmli için erken tanı , uzman kişilerce verilecek dozunda ve kaliteli eğitim aynı zamanda sağlık anlamına gelmekte , istihdam edilebilir üretken bireyler olarak hayatın içinde yer alabilmelerinin tek koşulunun eğitim olduğu bilimsel çevrelerce de kabul görmektedir.
Eğitim süreci layıkı ile yerine getirilmiş otizmli bireylerin çok azı bakıma muhtaç olacağı için de devletin yetişkin yaşlarda bakım hizmeti vermek zorunda olacağı ağır otizmli sayısı azalacak ,
biz ailelerin de "Benden Sonra Otizmli Evlâdım Ne Olacak " korkusu hafifleyecektir.

Dünya sağlık örgütünün 2021 yılında açıkladığı verilere göre otizmin görülme sıklığı 44/1 dir. Alınacak sağlık , eğitim , istihdam ve bakım konuları başta olmak üzere gerekli tüm çalışmaların ivedilikle arttırılması gerekmektedir" dedi.

(Haber: Seda Fidan)

 

Editör: Haber Merkezi