ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ve üniversite üst yönetimi ile Teknopark ve Kdz. Ereğli Deniz Ticaret Odası yöneticilerinin katıldığı toplantı ilimizde denizcilik sektörünün geleceği ile ilgili beklentileri yeniden gündeme getirdi.

Zonguldak'ın bir kıyı kendi olmasına rağmen denizcilik sektörünün oluşmayışı ve kıyı kenti özelliklerinden yeterince faydalanmayışı büyük bir eksiklik ve ihmal olarak görülüyor.

Kıyı kendi olmasına rağmen, deniz ulaşımının sağlanamadığı Zonguldak'ta, yine kilometrelerce sahil şeridine, doğal körfez ve koylara sahip olmasına rağmen kıyı turizmi ve balıkçılık sektörünün oluşmayışı, tersanelerin atıl durumda bırakılması ve benzeri konular sürekli tartışma konusu oluyor.

İlimizde birçok alanda denizcilik sektörünün oluşması için ZBEÜ Denizcilik Fakültesi ve Denizcilik Lisesi'nin büyük bir şans olduğunu vurgulayan vatandaşlar, üniversitenin konu üzerinde yoğunluk göstermesi halinde sürecin hızlanacağı, Zonguldak Valiliği ve denize kıyısı bulunan ilçelerimizin kaymakamlık ve belediye başkanlıklarının ZBEÜ Rektörlüğü  ve Teknopark Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak çalışması halinde, kısa sürede denizcilik sektörüne ilişkin gelişme sağlanabileceği belirtiliyor.

ZBEÜ Denizcilik Fakültesi'nin  konuyla ilgili proje hazırlaması ve ilgili kurumlarla paylaşması gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, " İlimizde deniz var, denizcilik sektörü yok. Deniz ulaşımı yok, kıyı turizmi yok, balıkçılık sektörü yok, tersaneler ise kaderine terk edilmiş durumda. Denizi olup da, denizcilik sektörü bulunmayan tek il Zonguldak'tır. Deniz, büyük bir nimettir, bu nimetin kadrini bilip, değerlendirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştular.

Özellikle, ilimizde deniz ulaşımı bulunmadığına dikkat çeken vatandaşlar, Zonguldak'ta bir denizcilik işletmesi kurulmasının şart olduğunu, bu işletmenin şehrin ekonomik ve sosyal yaşamına güç katacağını belirterek, feribot ve deniz otobüsleri ile ulaşım ve gezi amaçlı deniz ulaşımı sağlanabileceği, bunun toplum tarafından da büyük rağbet göreceğini ifade ediyor,

TOPLANTI OLUMLU KARŞILANDI

Kdz. Ereğli'de, üniversite üst yönetimi, IMEAK Deniz Ticaret Odası ve Teknopark yetkililerinin katıldığı toplantı olumlu karşılandı.İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz (IMEAK) Deniz Ticaret Odası (DTO) Kdz. Ereğli Şubesi ev sahipliğinde, bugün üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirmek amacıyla kahvaltı düzenlendi. Kahvaltıya Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karasu, Genel Sekreter Prof. Dr. Zehra Safi Öz, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Çelikoğlu, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr.Üyesi Ersin Açıkgöz, Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Ferdi Kesikoğlu ve Denizcilik Fakültesi öğretim üyeleri katıldı.

Etkinlikte, Kdz. Ereğli DTO Şube Başkanı Oğuz Ünlüer, DTO Meclis Başkanı Kamil Ustamehmetoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemil Burak Gürdal, Yönetim Kurulu Saymanı Kağan Boy ve Şube Müdürü Bülent Şanal ile denizcilik sektörü, eğitimi ve potansiyel iş birlikleri konularında karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.

(Haber Merkezi)

Editör: Oğulcan Öz