Batan Kafkametler Gemisi'nde bulunan tehlikeli malzeme sınıfında yer alan Ferruh Silikon'un denize karıştığını belirten Yavuzyılmaz, ayrıca geminin mayın hasarı aldığınıda  belirtti.

TBMM'ye Batan Kafkametler gemisiyle ilgili felaketin boyutlarının araştırılması için soru önergesi verdiğini hatırlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz şunları söyledi:

''31 YAŞINDA ÇOK YAŞLI BİR GEMİYDİ''

"Kafkameter Gemisi 88 metre uzunluğunda, 1992  yılı Tuzla yapımı, yaşlı bir gemi, 31 yaşında bir gemi ve Ereğli'de batmadan kısa süre önce 1,5 ay kadar önce 5 Ekim tarihinde Karadeniz'de Romanya'nın Sulina kanalı açığında daha önce Karadeniz'e Rusya, Ukrayna savaşı nedeniyle yapılan mayın uyarısı sürecinin içinde mayın hasarı almış bir gemi. Bu mayın hasarı aldığı süreç sonrasında  geminin yüzdürülmesi ve ticari hayatının devam etmesi yönünde bir  gizleme yapıldı. 

''ÇOK TEHLİKELİ MADDE SİLİKON DENİZE KARIŞTI''

Bu noktada bu yaşlı gemi, bu hasar almış gemi bir Rusya'dan Ferruh silikon malzeme aldıktan Sonra Sinop açıklarına geliyor. Fırtına uyarısı alınıyor. Sinop limanına girmek yerine tam işte bu kısımda bir armatör baskısı olduğu iddiaları da var. Karasu'ya yöneliyor. Karasu'da demir atıp orada kalamadığı için limanına yöneliyor ancak nedeni anlaşılamayan bir şekilde limanın içine girmiyor. Dolayısıyla da fırtınayı  mendireğin dışında Ereğli Limanı'nın dışında karşılıyor. Burada da demir atıp tutunamayıp daha sonra sürüklenerek hepimizin de video kayıtlarından da gördüğü üzere mendireğin dış tarafına çarparak hızlı bir şekilde gemi battı.
Bu gemide tehlikeli malzeme sınıfında yer alan Ferruh Silikon yer alıyor. Bu silikon şu anda denize Karışmış durumda. Bu doğrultuda ben de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir araştırma önergesi vererek bu tehlikeli malzemenin yaratabileceği çevre felaketinin boyutlarıyla ilgili bir araştırma komisyonu kurulmasını istedim.

KAYIP 5 DENİZCİNİN CESEDİNE ULAŞILDI AMA 7 KİŞİYE HALA ULAŞILAMADI GEMİNİN NEDEN LİMANA GİRMEDİĞİ İSE GİZEMİNİ KORUYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz ayrıca, "Diğer taraftan ve belki en önemli konu 12 Denizli'den 5'nin cansız bedenine ulaşıldı ama 7'sinin cansız bedenine hala ulaşılamadı. Ve geminin neden limana girmediği, limana giriş izni, liman başkanlığından isteyip istemediği, buna nasıl bir yanıt alıp da belli değil. Çünkü olaya şahit olan mürettebattan hiç kimse şu anda hayatta değil. Aileler perişan durumda. Denizcilerin bu kadar yaşlı bir gemide çalışmak zorunda kalmaları birçok haklarının ellerinden daha önce AK Parti hükümet eliyle alınmış olması bir mayına hasarı almasına rağmen geminin hala yüzdürülmesi büyük soru işaretleri barındırıyor. Biz de bu konuyla ilgili araştırmamızı Türkiye Büyük Millet Meclisi nezdinde verdiğimiz araştırma önergeleri ve soru önergeleri ve yine derinleştirdiğimiz çeşitli boyutlarıyla devam ediyoruz." ifadesini kullandı. 

Kaynak: Ercan Demir