Kanal Z Genel Yayın Yönetmeni Simge Kırlı'nın sunduğu Günün Konusu programına BEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu konuk oldu.
BEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, Elazığ depremi sonrası açıklamalarda bulundu.
Kutoğlu, Zonguldak'ta da fay hatları olduğunu bunların ölü yada aktif olduğunun bilinmediğini belirterek şunları söyledi:
“2020 ve 2021 yılında 5 ve üstü depremleri sıkça yaşayabiliriz”
''1966 yılındaki Bartın depremi ile Karadeniz’de deprem olabileceğini anladık. Artçı depremler olurken sismik bir boşluk var ise artçı depremler bunları tetikleyebilir.1999 depreminde hazırlıklı yakalanmadık. Halbuki bir kaç sene öncesinde çalışmalar yapılmış ve bu boyutta depremin olacağı söylenmişti.Şuan AFAD yoktu kuruldu. Örgütler oluşturuldu.Ama biz kentsel dönüşümü tamamlayamadık.İnsanların ekonomik durumları yetersiz, güvenli bölgelerde kalamıyorlar. Evden çıkıp nereye gidecek. Dar gelirli bir vatandaş nereden ev kiralayacak. Bir bölgeyi hemen boşaltamıyorsunuz.
2020 yılında hız giderek azalıyor bu perspektife göre 2021 yılında daha da azalacak dolayısıyla bu kesin değil ama istatistiklere göre 2020 ve 2021 yılında 5 ve üstü depremleri sayıca önceki yıllara göre daha fazla yaşayabiliriz buna hazırlıklı olmamız lazım.
''Zonguldak'ta deprem riski çok az''
Türkiye’nin her noktasında deprem riski var. Bazı yerler çok yüksek bazı yerler düşük riskli. Karadeniz Bölgesi deprem riski konusunda çok şanslı biz ikinci hatta üçüncü derece risk taşıyoruz. Bize en yakın fay Kuzey anadolu fay hattı oluyor. O anlamda Zonguldak ve bölgesi deprem bölgesi riski çok az bir bölge fakat daha çalışılmamış faylar var. Bizim kıyımızdan geçen faylar da var ama bu fayların kırılma olayı binlerce yıl sürüyor. Karadenizdeki en büyük deprem Bartın depremi oldu. Deniz 100 metre kadar içeri girmiş.Bartın’da olan deprem bizim kıyılarımızda da olabilir.
''Elazığ'da ki deprem 6.7 şiddetinde''
Bizim yaptığımız çözümlemeleri göre Elazığ’ı depremini 6.7 olarak hesapladık 60 cm yer hareket etmiş.Bizden raporumuzu hazırladık.
''Devrek'ten geçen iki fay hattı var''
Bizim bölgemizde de İrili Ufaklı faylar var bazıları ölü fay bazılarının niteliği belirlenmedi.
Devrek’in içinden geçen iki fay var. MTA haritasına göre 25 km’lik doğrultu akımı fay var ve buda Deprem üretebilir. Fakat hızları belli değil. Her an herşey olabilir.Yetkiler bize gelin buraya çalışın derse bizde tabiki çalışırız.