DOLAP

Rahmetli babam derdi uzun yıllar önce, “ elektriği olan bir ev, içinde buzdolabı olan bir mutfak, ütülü, gıcır gıcır birkaç kat takım elbise bulunan gardrop, her sabah gidebileceğin bir işin olması ne büyük devlettir” … 

Yılı tam hatırlamıyorum ama sanırım 40-45 yıl öncesinde söylemiş olabilir. Ben henüz ilkokuldaydım. Düşünüyorum da demek ki bizim evde “buzdolabı” varmış. Hatta mahallede ilk televizyon bizim eve gelmişti. PHILIPS marka bir televizyondu ve ihraç olduğu için tüm kullanım klavuzu falan evraklar yabancı dillerde yazılıydı. Türkçe versiyonu yoktu kullanım klavuzunun. Kulağı çınlasın Atmaca Bilal amca ( Aykın) usta radyo tamircisi ve elektronik dehası, o gelip kurmuştu bizim televizyonu. 

Kaçak ve Uzay yolu dizileri sonradan TATLI CADI SMENTHA, KÜÇÜK EV dizisi derken bir ara renkli televizyona ve çok kanallı dönemi de yaşadık. 

Ne zaman ?

35 yıl önce …. O dönem büyüklerimizden hayatta kalan pek yok. O günlerin gençleri şimdi yaşlı dede, nine olmuşlar …

35 yıl önce bazı evlerde olan ama aradan geçen 3-5 yıl içinde neredeyse tüm evlerde olması normal sayılan eşyalardan sayılırdı televizyon, buzdolabı, çamaşır makinası , gardrop ….

Zenginlik alemeti mi, yoksa fakirin züğürt tesellisi mi bilemiyorum ama hiç kimse evimizde televizyon var diye komşusuna hava atmazdı. Zira komşusunda da vardı az önce saydıklarım.

Hatta 1990 lu yıllarda 2 anahtar vaat eden TANSU Çillere insanlar gülmüştü ama 10 yıl sonra neredeyse her ailenin 2 anahtarı oldu bir bakıma …. Onun başbakanlığı dönemine değil ama sonra ki başbakanlara nasip oldu o vaatleri yerine getirmek. 

  2 anahtar! 

 İlki bir ev anahtarı

 Diğeri bir araba 

Aradan geçen 20 küsur yıla rağmen TÜRK siyaseti hiç yol almamışa benzer. Şimdi değil 2 anahtar vaat etmelerini evdeki buzdolabına sevinin diyen mi istersiniz? 

  Hayal kırıklığı yaşıyorum. 

Halkının oldukça gerisinde kalmış bir siyasi vizyon var ülkede. Emekliye bin lira bayram ikramiyesine seviniyoruz. Taşeron olarak işe girince oğul uşağı evlendirmeye kalkıyoruz. 

 Mevsiminde bile 1 liraya kiraz, kayısı, çilek, karpuz yiyemediğimize hiç şaşırmıyoruz !!! 

  Sanırım niyetli olduğum için biraz enerjim düştü siz karar verin yaşadığınız hayattan mutlu musunuz? Özlediğiniz hayatı yaşayabiliyor musunuz?