Eğitim Sen Zonguldak Şube Başkanı Halis Sabah, “Zonguldak’ta bazı okulların yıkılacağı, bazılarının güçlendirileceği, kalan bazı okulların da ikili sisteme geçmesinin yükü okul idareleri, öğretmenler, öğrenci ve veli üçgenine yüklenecek gibi görünüyor” dedi.

“Bu süreç eğitim öğretimde derin eşitsizliği beraberinde getirecektir” diyen Halis Sabah, “Biz Eğitim Sen Zonguldak Şubesi olarak bu sürecin takipçisi olup öğretmen, öğrenci ve velilerin itirazlarını duyurmaya devam edeceğiz” dedi.

Eğitim Sen Zonguldak Şube Başkanlığı yıkım kararı verilen okullarla ilgili ve ikili eğitimle ilgili basın açılaması yaptı.

‘Okullarımızda ikili eğitim depremi’ başlığı altında yapılan basın açıklamasında Eğitim Sen Zonguldak Şube Başkanı Halis Sabah, şunları söyledi:

 “2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı bugün itibariyle başlamıştır. Bütün Eğitim emekçilerine başarılı ve mutlu bir çalışma yılı diliyoruz.

25 Ağustos 2022 Perşembe günü ilgili okullara yıkım ve güçlendirme kararların tebliğ edilmesiyle birlikte Zonguldak’ta bazı okulların yıkılacağı, bazılarının güçlendirileceği, kalan bazı okulların da ikili sisteme geçeceği duyurulmuştur. Binlerce öğrencinin ve bir o kadar velinin hayatını ilgilendiren bu değişikliklerin yükü yine okul idareleri, öğretmenler ve veli üçgenine yüklenecek gibi görünüyor. Bu süreç eğitim öğretimde derin eşitsizliği beraberinde getirecektir.

Okulların yıkım kararının okulların açılmasına iki hafta kala duyurulması hem okulların hem de öğretmen ve velilerin sürece hazırlanmasını güçleştirmiştir. Yürütme Kurulumuz ilgili okulları ziyaret ederek incelemelerini yapmış edindiği bilgi ve izlenimlerini siz basın emekçileri aracılığıyla kamuoyuyla paylaşmayı yerinde  bulmuştur.

Üzülmez İlkokulu yıkılacak ve yeniden yapılana kadar Dilaver ilkokulunda eğitime devam edecek, Rat Cumhuriyet Ortaokulu yıkılacak ve yeniden yapılana kadar Rüzgarlı İlkokulu’nda eğitime devam edecek, Yayla Ortaokulu yıkılacak ve şimdilik anasınıfı,5-6-7. Sınıflar Fener İlkokulunda; 8 sınıflar Saime Toptan Sosyal Bilimler Lisesinde eğitime devam edecek. Güçlendirme çalışmaları nedeniyle Yayla MTAL (Kız Meslek Lisesi) Karaelmas MTAL binasında, Anadolu (Erkek) İmam Hatip Lisesi, Fener Anadolu Lisesi binasında eğitim görecektir. Bugün itibariyle Üzülmez Anaokulu da ikili eğitime geçmiştir.

Halihazırda;  Bahçelievler İlkokulu öğretmen ve öğrencileri– Dr. Derviş Nihat Arkat İlkokulu

Mithatpaşa İlkokulu öğretmen ve öğrencileri – Gazi Orta Okulu

Anıl Cömert İlkokulu öğretmen ve öğrencileri – Arslan Zeki Demirci İlkokulunda ikili öğretime devam etmekteydi.

Yeni eklenen okullarımızı da hesaba katarsak geçen yılki verilere göre  yaklaşık 7760 öğrenci, 550 öğretmen ve yardımcı personel bu durumdan olumsuz etkileneceği açıktır.

Depreme Dayanıklılık Raporları ve Yıkımlar

Depreme dayanıksız okulların yıkımı ve yeniden yapılması, destekleme ve güçlendirme çalışmaları şüphesiz ki kimsenin karşı duracağı bir durum değildir. Ancak sürecin doğru şekilde planlanması gerekmektedir.  Ayrıca okulların yıkım kararına gerekçe olarak gösterilen deprem raporlarının açıklıkla kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir. Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılma kararı verilmiş olan Yayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin ikinci deprem raporunda yıkımına gerek olmadığı belirlenmişti. Üzülmez İlkokulu ve Yayla Ortaokulunun seksen beş yıldır varlığını sürdürdüğü, binlerce insanın ve kentin tarihi olduğu açıktır. Bu kentin kültürel mirası olan okulların deprem raporları dahi paylaşılmamıştır. Sürecin açıklığı sağlanmadan bu tarihi binalara herhangi bir müdahalede bulunmak yanlıştır.

Yıkım kararı verilen okulların daha yeni tadilattan geçirilmiş ve boyanmış  olduğu göz önünde bulundurulursa okullar için israfa dönüşen bu bütçeyi kimin neye göre oluşturduğu ve kamunun zarara uğratılması nedeniyle herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağını da merak etmekteyiz.

Türkiye genelinde 183 okulun yapım ihalesi, 93 okulun ise güçlendirme ihalesi kaynak yetersizliği nedeniyle iptal edilmişken ilimizde yıkılacak ve güçlendirilecek okulların bir yıllık süre içerisinde hangi parayla, nasıl bitirileceği merak konusudur. İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Züleyha Aldoğan’ın bugün için yapmış olduğu basın açıklamasında 2022 yatırım programına dahil edileceği müjdesini vermiştir.

Mithatpaşa ve Bahçelievler İlkokulları üç yıl önce yıkılmasına rağmen daha bir çivi çakılmamıştır. Bu okulların tamamlanamamasıyla ilgili bilgilerin de acilen kamuoyuyla paylaşılması gerekir.

İkili Eğitimin Öğrencilerin Akademik Yaşamına Etkisi

Bakanlık “MEB 2015– 2019 Stratejik Planı” nda derslik başına düşen öğrenci sayısındaki bölgesel farklılıkları ve ikili eğitim uygulamalarını eğitimde zayıf yanlarından biri olarak belirlemiş ve ikili eğitime hızlıca son vermek için okulları dönüştürmüştür. (MEB, 2015).

Bakanlığın verileri doğrultusunda ikili eğitimin olumsuz yanlarını şu şekilde özetlemek mümkündür:

1. Birçok okulda başta öğrenci tuvaletleri olmak üzere hijyen sağlanamaması yaygın bir sorundur

2. Isınma sorununa ikili öğretim uygulanan okullarda daha sık rastlanıyor.

3. İkili öğretim uygulaması öğrencilerin kısa teneffüs süreleri nedeniyle temel gereksinimlerini karşılayamaması ve sosyal yaşamını, bilgisayar sınıfı ve kütüphane gibi alanlardan öğrencilerin neredeyse hiç yararlanamaması

5. Okul kurs saatlerinin azaltılması, kurs veya etüt için yeterli zamanın bulunmaması

6. Zaman ve mekan sınırlılığı nedeniyle okul sosyal kulüp çalışmalarının yapılamaması

7. Öğrenci ve öğretmenin yeterince dinlenememesi ve öğrenmenin gerçekleşmesi için yeterli zamanın olmayışı

Öğrencilere Beslenme ve Ulaşım Olanakları Sağlanması

Mahallesindeki okula yürüyerek giden öğrenciler yeni okullarına servis ücreti ödeyerek gitmek zorunda kalacaktır. Dar gelirli ailelerin çocuklarının okul sürelerini genellikle yemek yemeden tamamladığını öngörmek hiç de zor değil. İlkokul yaşındaki öğrenciler için sabah uykusu önemlidir denilerek olabildiğince geç başlayan tam gün eğitim zorunlu olarak da olsa sekteye uğratılacak ve öğrenciler hem uyku hem beslenme konusunda yetersizlikle karşı karşıya kalacaktır.  Ulaşım ve  beslenme tedbiri alınması, taşımalı eğitimin tüm olanaklarından yararlanmalarının sağlanması öğrencilerin mağdur edilmemesi MEM’ in birinci önceliği olmalıdır.

Ek taşıma külfeti ve diğer nedenlere bağlı olarak bir çok velimiz öğrencisinin naklini daha yakın okullara almak isteyecektir. Adı geçen okullardaki nakillerde adres kaydı aranmamalı kolaylık sağlanmalıdır.

Anıl Cömert İlkokulu, Aslan Zeki Demirci İlkokuluna taşındı ve hala öğrenciler okullarına geri dönemediler. Bahçelievler ilkokulunun yapımı yılan hikayesine döndü yüzlerce öğrencisi iki buçuk yıldır Dr. Derviş Nihat Arkat İlkokulu'nda eğitim görüyor ve Bahçelievler İlkokulu'nun ne zaman yapılıp bitirileceği hala belirsiz. Bu iki okula ilişkin hiçbir açıklama yapılamazken okul yıkımlarının devam etmesi veli ve öğretmenleri tedirgin etmektedir.

Taşımanın yapıldığı okullarda öğlenci grup öğrencilerin genellikle ilkokul eve gidiş saatlerinin akşamı bulması aileleriyle geçirecekleri sağlıklı zamanı, okul dışı eğitim ve faaliyetlerini ciddi oranda kısıtlayacaktır. Dinlenme zamanını da azaltan bu uygulamanın olabilecek en kısa sürede sonlandırılması için yapılacak ve tamir edilecek tüm okul çalışmalarının hiçbir aksama yahut erteleme olmayacak şekilde planlanması ve şeffaf şekilde sürdürülmesi en önemli durumlardan biridir.

İkili öğretim uygulanan birçok okulda dersler çok erken başlayacak ve geç saatte bitecek. Yaz saati uygulamasının olmadığı ülkemizde sabahçı grupların karanlık saatlerde okula nasıl ulaşacağı belirsizken aynı durum akşam saatlerinde okuldan çıkacak öğlenci gruplar için de geçerlidir. Hem sabah hem akşam için sokak aydınlatma sürelerinin öğrencilerin ulaşım sürelerini de kapsayacak şekilde planlanması ve öğrencilerin güvenliği için tedbir alınması şarttır.

Ebeveyn Olan Öğretmenler

Ebeveyn olan öğretmenlerin çocuklarının bakımı için bulduğu kreş, bakıcı gibi bireysel çözümler okulların taşınması ile geçerliliğini yitirmiştir. Sabahçı gruplarda öğretmen ebeveyn, çocuğu okula gitmeden evden çıkmakta öğlenci gruplarda ise durum ebeveynin çocuğuyla zaman geçirmesini imkansız kılmaktadır. Okulların taşınması kararını verenler öğretmen ebeveynlerin çocuklarının bakımı için herhangi bir çözüm üretmiş midir?

Özetle. Bu süreçte öğrenci, öğretmen ve velilerin ihtiyaçlarına cevap vermek için

1. Okulların yıkımından önce bağımsız bir deprem dayanıklılık testinin daha yapılması ve Cumhuriyetin kazanımı olarak kentin belleğinde yeri olan Üzülmez ve Yayla okullarının yıkılmadan güçlendirilmesini sağlayacak adımlar atılması

2. Evinden okula yürüyerek giden –özellikle Üzülmez ve Rat bölgesindeki- öğrencilere kardeş sayısına bakılmaksızın ücretsiz taşıma hakkı tanınması

3. Yaz saati uygulaması olmadığı için sokak aydınlatmalarının ivedilikle gözden geçirilmesi eksiklerin tamamlanması ve aydınlatmaların saatle değil ihtiyaca göre açılıp kapatılması

4. Hafta içi okullarda hijyen sağlayıcı yeterli tedbirin alınması,ek personel görevlendirilmesi

5. Öğrencilerin ucuz/ücretsiz ve sağlıklı besinlere ulaşabileceği bir besleme ağının oluşturulması

6. Okul yıkım ve yapım süreçlerinin şeffaf ve planlı sürdürülmesi ve en kısa zamanda öğrenci ve öğretmenlerin kendi okullarına dönmesinin sağlanması

7. Fırsat eşitliği ilkesine uygun olarak LGS, YKS ve DYK sürecinde olan öğrencilerimizin mağduriyet yaşamamaları için, ders çalışma alan ve sürelerinin doğru planlanması,

8. Okul birleştirmeleri yapılırken öğrencilerin gelişim dönemleri gözetilerek uygun fiziksel ortamların sağlanması gerekmektedir.

Okul kantinleri, öğrenci servisleri denetlenerek okulların eğitim – öğretime hazır hale getirildiği yanılsamasından vazgeçilmelidir.

Okul gezilerinde edindiğimiz bilgiler üzerine ilk kez 1. Sınıfa başlayacak öğrencilerimizin sınıflarının belirlenmesi sürecinde yapılan kura çekimlerine il MEM’ den gözlemci görevlendirilmesi kararı okul yönetimi ve öğretmenlere karşı güvensizlik duygusu yaşatmıştır. Bu uygulamadan derhal vazgeçilmelidir. Hiçbir idareci yasalarda olmayan bir yetkiyi kullanma hakkına sahip değildir.

Sürecin devamında soru ve sorunlara yönelik adımları hep birlikte izleyeceğiz.

 Biz Eğitim Sen Zonguldak Şubesi olarak bu sürecin takipçisi olup öğretmen, öğrenci ve velilerin itirazlarını duyurmaya devam edeceğiz” dedi.

(Haber-Neriman DENGİZ)

Editör: Haber Merkezi